Vraag & Antwoord

Anders (software)

SQL server, MSDE vraag

Anoniem
Hans.Vosman
6 antwoorden
 • Ik wil vanuit een programma een databestand benaderen via .NET functies. Nu dacht ik, dat gaat niet al te moeilijk. Nu blijkt dat ik een SQL server nodig heb, okay gezocht, en dan zou MSDE2000 de oplossing zijn. Die gedownload en geinstalleerd. Maar dit is niet voldoende. Er draait wel een sql server als service, dat lijkt dus niet het probleem. Zou het wachtwoord (SAPWD) een probleem kunnen zijn? Nog meer noodzakelijke instellingen? Het boek Codeertechnieken voo Microsoft Visual Basic .NET helpt mij er helaas niet verder mee, dus kennelijk is het niet moeilijk. Oh ja, ik gebruik Visual Studio .Net 2003 en ik heb MSDE2000a oid gedownload, ook daarvoor sql sp3 update die hetzelfde resultaat opleverde. Uiteindelijk ook Office 2000 opnieuw geinstalleerd. Ik heb in Visual Studio 6 nog wel een SQL server module zitten, maar als ik dat nodig zou hebben, dan vind ik het toch wel heel ingewikkeld worden. Dat moet toch simpeler kunnen?
 • Ik ben een stapje verder. Het gaat mis omdat er in ieder geval geen database is gekoppeld aan de server. Ik had tijdens het installeren gevraagd om de voorbeelden te installeren. Na de bestanden bekeken te hebben stond er Noordenwind.mdb (gewone database), een aantal NorthWindCs bestanden en *.htm bestanden. Voorbeelden dus een mix van Engels en NL versies. Vreemd …
  Bij het uitproberen van 'View Products CS.htm' wordt NorthWind.mdb verwacht … gelukkig kan die worden gedownload (wel met een andere naam en in ouder formaat). Maar ja, ook NorthWind.mdb is een gewoon database bestand.
  Alleen het laden van NorthWindCs.adp gaat Access de juiste vragen stellen om de database te koppelen. De optie 'Verbinding' is namelijk dan beschikbaar en die is nodig om de database aan de SQL server te koppelen. Alleen, ik zou nu nog niet weet aan welk bestaand bestand ik moet opgeven om de database daadwerkelijk te koppelen. De keuze mogelijkheden (master-model-…) en de bestandsextensie (.mdf) hebben voor mij nog een onbekende betekenis.
 • je moet even onderscheid maken: want ik snap het niet en msischien ben ik niet de enige? Je wilt via asp.net? een database benaderen. Deze database is een acces database? Als dit zo is dan heb je geen SQL server nodig.. dan is IIS met een ODBC koppeling naar je MS Acces DB genoeg. Die genereert idd een mdb genaamd noorderwind of Northwind (kweet de naam niet exact).

  2e mogelijkheid is dat je een asp.net site maakt die connecties heeft met een MS SQL server DB. Jij gebruikt hiervoor de MSDN (een soort afgeslankte versie). Dit is een ander soort DB dan Acces.. (heeft meer functies en is gebouwd om met meerdere gebruikers tegerlijkertijd te werken). Denk hier idd aan grote webaaplicaties. Volgens mij heb je deze nu geinstalleerd. Het klopt idd ook dat deze een Northwind DB installeert net als de eenvoudig DBMS Acces (van office).

  Volgens mij doe je nu het volgende.. je kopplt oplossing 1 aan 2 terwijl het eigenlijk twee aparte dingen zijn? of niet?
 • Nou, ik snap zelf ook niet wat ik precies zou moeten doen en waarom.

  Ik wil dus met VB of C of een andere taal een verbinding maken met een database. Daarbij wil ik SQL opdrachten gebruiken. Er zijn .Net functies die dat mogelijk zouden maken. Aan de hand van een VB voorbeeldprogramma's dacht ik dat vrij makkelijk zou gaan werken. De tekst in het boek, waarin het voorbeeld stond, wekte de indruk dat er kennelijk een SQL server, bv MSDE2000, nodig was. Dat alleen bleek niet voldoende.

  Daarna ben ik het probleem van de andere kant gaan benaderen. Dus gekeken hoe een SQL server met Access samenwerkt. Het is voor mij namelijk raden waar het misgaat. Access zou een SQL netwerk voorbeeld hebben, alleen, lijkt die niet compleet te zijn (tenminste, dat is mijn indruk). Er stonden tussen de Access voorbeelden nog een aantal html voorbeelden die een OLE koppeling gebruikte. Dat werkte dus uiteindelijk wel. Zo'n voorbeeld had ik ook in een tijdschrift gezien, alleen beschikte het oorspronkelijke programma (Delphi) dat ik wilde gebruiken, niet over de benodigde functionaliteit. De Visual Studio .Net software die ik heb, beschikt wel over de noodzakelijke functionaliteit.

  Uiteindelijk wil ik ook een webapplicatie bouwen. Voorlopig wil ik de bestanden kunnen benaderen, lezen en aanpassen. Ik wil liever geen IIS, of ,Net zou ODBC niet meer gebruiken.
 • Is dit misschien iets voor je?
  En hier vind je ook een tutorial.
  Verder vind je hier de voorbeelddatabase NorthWind voor MSDE.
  Als MSDE goed geinstalleerd is, kun je in Visual Studio.Net de server benaderen via het Server Explorer tabblad.

  [img:ca6e47c81e]http://img288.imageshack.us/img288/7870/clipboard019kt.jpg[/img:ca6e47c81e]

  Lees de artikelen van de eerste twee links maar door, dan zal het denk ik wel wat duidelijker worden wat je moet doen. Helaas is het wel in het Engels, dus ik hoop dat dat geen probleem oplevert.
 • Dank voor de informatie. De NorthWind links had ik zelf gevonden. Het lijkt me verstandig om eerst in de andere onderwerpen te verdiepen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord