Vraag & Antwoord

Anders (software)

MS Access database in netwerk

Anoniem
juul
3 antwoorden
 • Ik heb een netwerk met 2 pc's, en een ms access database op pc1.

  Ik open dat accessbestand op pc1, en pc2 ook (via het netwerk dan, maar dus hetzelfde bestand en geen kopie ervan).
  Ik voeg nu bvb gegevens toe op pc1, en laat de database open staan (de tabel met nieuwe gegevens wordt wel gesloten en opgeslagen). Kan ik nu direct op pc2 die gegevens zien?

  Indien nee, kan dat dan wél nadat ik op pc2 de database afsluit en opnieuw open? En, als ik ondertussen op pc2 ook gegevens had toegevoegd, ben ik die dan kwijt na afsluiten (kan ik de veranderingen opslaan terwijl het bestand op pc1 geopend is?), of zijn de bestanden die op pc1 toegevoegd waren dan weg (doordat eigenlijk het origineel bestand + de nieuwe pc2 gegevens dan alleen maar opgeslagen worden)?

  Wat moet ik dus doen voor een centrale ms access database, waarop gegevens op elk moment kunnen worden toegevoegd en gelezen worden vanop iedere computer? (Heb zelf nog niets getest, de database moet nog worden gemaakt) Alvast bedankt!
 • normaal gesproken kan dat in ieder geval niet, ik weet ook geen oplossing hiervoor. Ik heb wel laatst hier ergens iets over gehoord, volgens mij bij informatica, ik zou het aan m'n docent kunnen vragen.
  Het is in ieder geval een interessant probleem/vraag.
 • Tuurlijk wel. Ik weet zo niet of dat ook zonder werkgroepinformatiebestand (zie help) gaat, maar je kan op 2 pc's een access-db openzetten en erin werken, waarbij anderen de wijzigingen doorkrijgen. Je moet een mdb niet zien als bijv. een Word-document dat wordt gelockt bij openen en waar iemand anders alleen maar bij kan (bewerken) als ie weer gesloten is. Mogelijk moet op pc2 wel de tabel weer een keer opnieuw worden geopend voor nieuw-toegevoegde records zichtbaar zijn, maar gewijzigde velden worden netjes geupdate (als het record weer wordt benaderd, bijv. door de muis erboven te hangen).

  Een goede situatie is het gebruik van een front-end (met forms/reports etc) en een back-end (met alleen tabellen/queries/relaties, zie help: database splitsen)). Je kan dan in de backend de record-locking (zie help) nauwkeurig afstemmen op de behoefte.

  Let wel op dat Access al snel moeilijk gaat doen als je er met teveel gebruikers tegelijkertijd in wil werken. Ik geloof dat dat bij meer dan 5 gebruikers al merkbaar wordt. Je kan dan op een andere rdbms overstappen, of je kan ervoor kiezen de front-end in een andere omgeving op te zetten (asp, vb, .net) om zodoende teveel gelijktijdige verbindingen te vermijden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.