Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Password programma

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Omdat meerdere gebruikersaccounts niet aan de orde zijn, zoek ik een freewareprogje om bepaalde mappen binnen 1 gebruikersaccount middels een simpel wachtwoord te beveiligen. Ik heb liever niet een algehele versleuteling van de data, omdat ik vrees tezijnertijd een keer alle info kwijt te zijn.

  ik heb op diverse sites rondgekeken maar kom niet iets tegen dat aan mijn wensen voldoet:

  - alleen wachtwoordbeveiliging;
  - geen versleuteling van alle data in de te beveiligen mappen;
  - freeware, zonder veel beperkingen.

  Heeft iemand een suggestie voor me?
 • Kan je niet gewoon met winrar een rar of zip bestand maken van de bestanden? daar zit een optie in om er een paswoord op te zetten.
 • Dat kan, maar is in de praktijk wel een beetje lastig als je ze veel gebruikt……
 • kees .
  als je os xp is .
  dan kan je dat zelf doen .
  rechter muisclick op de map dan eigenschappen>algemeen>geavanceerd>
  inhoud coderen om gegevens te beveiligen
 • [quote:0886c62b7a="plextor"]kees .
  als je os xp is .
  dan kan je dat zelf doen .
  rechter muisclick op de map dan eigenschappen>algemeen>geavanceerd>
  inhoud coderen om gegevens te beveiligen[/quote:0886c62b7a]

  Bij mij is die optie lichtgrijs en niet aan te klikken………
 • [quote:bd02756b6a="KeesA"][quote:bd02756b6a="plextor"]kees .
  als je os xp is .
  dan kan je dat zelf doen .
  rechter muisclick op de map dan eigenschappen>algemeen>geavanceerd>
  inhoud coderen om gegevens te beveiligen[/quote:bd02756b6a]

  Bij mij is die optie lichtgrijs en niet aan te klikken………[/quote:bd02756b6a] heb jij dan xp home
 • Yes, XP Home.
 • Volgens mij is die optie grijs omdat je geen wachtwoord op je account hebt zitten. Want Windows gebruikt je wachtwoord als sleutel voor de encryptie van een beveiligde map. En als je dan inlogt op dat account hoef je ook niets te doen (wachtwoord opgeven of zo) om de inhoud te kunnen benaderen. Dat doet Windows automatisch. Voor andere accounts is het echter niet te lezen.

  Dus slechts één account, met of zonder wachtwoord, dat gaat niet werken.

  En alleen een wachtwoord op een map zonder versleuteling zou ook weinig nut hebben, dan is de inhoud voor iedereen die buiten Windows om die map bekijkt gewoon te lezen (bijv. met een Knoppix CD). En het niet leesbaar zijn voor anderen is nou juist de essentie van beveiligen. Daarom denk ik ook niet dat er software bestaat voor wat jij wilt.

  Trouwens, het voorstel van taco78 om met Winzip of zo een archiefmap aan te maken met wachtwoord is een goeie oplossing maar geeft hetzelfde probleem: wachtwoord kwijt, data kwijt. En jouw reactie [i:53c3f57b73]maar is in de praktijk wel een beetje lastig als je ze veel gebruikt……[/i:53c3f57b73] daar begrijp ik echt helemaal niks van. Je wilt wel een wachtwoord, maar wilt het vervolgens niet hoeven intypen als je in die map moet zijn. Nou, als je me dat uit kunt leggen……. :(

  Gr,
  Jim
 • Allereerst bedankt voor de reakties.

  @Jim van Zweeden:

  - Over mijn account zonder wachtwoord etc. geef je ene heldere uitleg. Het klopt wat je zegt.
  - Dat ik alleen een wachtwoord wil voor het afsluiten van mappen BINNEN Windows heeft met incidenteel gebruik van het systeem door kinderen te maken. Regelmatig moeten die een klein taakje op dit systeem doen.
  Ik ben dan ook niet bevreesd voor aanvallen via Knoppix :D
  Maar dat kon jij niet weten.
  - Over WinRar/WinZip: omdat ik zelf nooit bestanden INRar of INZip (wel uitpakken uiteraard) ging ik van de veronderstelling uit dat elke keer dat ik bestanden in een beveiligde map wil openen ik de hele meuk moest unzippen. DAT bedoelde ik met 'lastig'.
  Uit jouw opmerking hierover maak ik op dat dit niet nodig is? Alleen een wachtwoord invoeren is nou juist WEL mijn bedoeling!

  Ik ga er naar kijken. Dank voor je heldere uitleg!
 • Ligt er natuurlijk wel aan welke mappen 'binnen' Windows je wilt afsluiten. Als hier ook systeemfiles bij zijn oid kun je natuurlijk niet gaan inpakken. Als het om 'documenten' gaat kun je deze vaak wel inzien zonder de zip
  ar uit te pakken, hoe het zit met bewerken en opslaan daarbinnen weet ik zo niet.

  Verder, als je zo huiverig bent voor de kids:
  - Maak regelmatig een backup!
  - Leer de kids omgaan met een pc.
 • @ Redmar:

  De zaakjes met de kids zijn goed geregeld op hun eigen systeem. Alleen hebben ze 2X per week even mijn systeem nodig voor niet-internet gerelateerde taakjes. Ze mogen met mijn systeem het net ook volstrekt niet op.

  Kopieen worden volop gemaakt. 2X per week een image van alle partities.

  Ik ga eens kijken naar het inpakken/wachtwoordgebeuren van de zips en rars.

  Dank je.
 • Als je gewoon van het standaard WinXP "Gecomprimeerde mappen" gebruik maakt, kopiëer je de betreffende bestanden eerst naar een Gecomprimeerde map (dmv rechtsklikken, Kopiëren naar >;).

  Vervolgens de zip openen en Bestand > Wachtwoord toevoegen

  Openen van bestanden in de zip is dan mogelijk met het wachtwoord, opslaan van een bewerkt bestand in de zip niet (Alleen-lezen).

  Afhankelijk waarvoor je bang bent: Als je kinderen de pc 'slopen' loop je natuurlijk hetzelfde risico om je ingepakte bestanden kwijt te raken als 'gewone' bestanden, beveiligd met wachtwoord of niet… en het invoeren van een wachtwoord is niet nodig voor het verwijderen van de zip…
 • We gaan ermee aan de slag.

  Dank…..
 • Nog even als misschien nuttige aanvulling:

  Maak in Winzip met "File/New archive" een nieuw archiefbestand aan en vink "encrypt added files". Als je nu voor het eerst een bestand toevoegt aan het archief vraagt WZ om een wachtwoord op te geven. Later vraagt WZ dan elke keer als je dat archiefbestand wilt openen om het wachtwoord. Zolang je dat bestand open houdt (geminimaliseerd in de taakbalk bijvoorbeeld) hoef je niet steeds opnieuw dat wachtwoord in te geven. Lekker makkelijk voor je !!! :wink: .

  Let wel op wat redmar schrijft: Een rechtsklik op dat archiefbestand en "Verwijderen" in de verkenner en weg is de boel. Daar is helaas het wachtwoord niet voor nodig, Winzip slaapt dan rustig door…… :evil:

  Gr,
  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.