Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Andere nummergrootte in de inhoudsopgave voor hoofdstuknrs.

Anoniem
Hans.Vosman
16 antwoorden
 • Beste forumers,

  Na enkele jaren dezelfde "saaie huisstijl" gebruikt te hebben heb ik besloten om een nieuwe te maken, maar dan wat "spannender".

  Nu heb ik voor de hoofdstuknummering in het opmaakprofiel Kop 1 de lettergrootte op 128 punten ingesteld. Dit dus alleen voor het nummer, niet voor de tekst van de hoofdstuktitel. Nu komt bij het automatisch aanmaken van de inhoudsopgave dezelfde nummergrootte weer terug. Iets wat ik uiteraard niet wil (het wordt op deze manier een hele lange inhoudsopgave). Echter heb ik nog niet kunnen achterhalen hoe ik dit nu aanpas en daarom roep ik hierbij jullie hulp in. Ik hoop dat jullie mij op weg kunnen helpen. Ik hoop dat ik hierbij het probleem duidelijk heb uitgelegd, maar toelichting is uiteraard altijd mogelijk.

  Alvast bedankt,

  PS. Even voor de duidelijkheid, ik gebruik MS Word 2000.
 • Ik zie wat je bedoelt maar kan alleen een workaround bedenken. Het mechanisme dat het veroorzaakt is hetzelfde dat er voor zorgt dat als je een woord in de titel cursief maakt, dat dat woord dan ook cursief in de index terecht komt. Je kan er misschien omheen werken door het nummer en de titel in aparte alinea's te zetten en voor het nummer een opmaakprofiel te gebruiken dat anders heet dan "Kop 1", zodat ie niet in de index wordt opgenomen. In het opmaakprofiel voor de index zet je dan nummering aan, zodat die gelijk op loopt met de nummering in het document.
 • Paulus,

  Bedankt voor je reactie. Aan soortgelijke oplossing heb ik ook al gedacht maar vindt het eigenlijk te omslachtig en niet echt elegant. Het automatisch bijwerken en opmaken van de inhoudsopgave is bedoeld om e.e.a. eenvoudiger te maken (zeker na wijzigingen in het document). Op deze manier werkt dat natuurlijk niet zo eenvoudig meer.

  Dus ik zoek zeker nog even verder. Maar natuurlijk hoor ik ook (zeer) graag nog eventuele andere aanbevelingen en het liefst een oplossing.
 • Vooralsnog heb ik geen oplossing kunnen vinden voor het (mijn) probleem. Daarom heb ik vooreerst een soortgelijke "workaround", zoals door Paulus omschreven, toegepast. De hoofdstuknummers in een frame en de hoofdstuktitel als een [i:e1b8cd8b60]Kop 1[/i:e1b8cd8b60] opmaakprofiel.

  Nu wil ik echter in de inhoudsopgave voor het opmaakprofiel [i:e1b8cd8b60]Inhopg 1[/i:e1b8cd8b60] een nummering toepassen, zoals wederom door Paulus omschreven, maar dan verdwijnt het opvulteken (in mijn geval punten).

  Nu is mijn vervolgvraag (probleem) dus: waarom verdwijnen het opvulteken?. En nog belangrijker: hoe krijg ik het terug?
 • Door het aanzetten van Nummering wordt de tabinstelling van het opmaakprofiel aangepast om de nummering te laten lijnen. De rechts-uitlijn-tab-met-opvulteken wordt daarbij gewist. Die kun je weer instellen via Opmaak - Opmaakprofiel - Aanpassen - Tabs.
 • Hmm, waarom is een frame nodig? Zelf schrijf ik mijn cursus materiaal (helaas) in Word, dus één ding weet ik, wat je wilt dat kan, want zo gebruik ik dat ook in mijn cursusmateriaal. Voor Kop1 moet dan wel de nummering worden gebruikt die aan het opmaakprofiel Kop 1 is gekoppeld. Die koppeling is erg belangrijk want oh wee wanneer je het waagt om in het document andere genummerde lijsten te gebruiken. Daar krijg je later vermoedelijk flink spijt van. Mijn document gaat al een paar jaartjes mee (vanaf Office 95) dus ik heb zo'n beetjes alles meegemaakt wat mis kan gaan. En ik maak daarbij gebruik van verschillende genummerde lijsten.
  Misschien dat Paulus dat ook bedoelt alleen begrijp ik het niet zo: Volgens mij moet je de Tab instelling wijzigen als die is gekoppeld aan opmaakprofiel Inhopg1, verder moet ik op de knop wijzigen drukken. De knop Aanpassen komt niet voor in mijn Word 2000.
 • Ik bedoel inderdaad dat je de tabinstelling van opmaakprofiel Inhopg1 moet "wijzigen" (in mijn Word heet dat Modify en het opmaakprofiel TOC 1).
 • Wederom bedankt Paulus en ook Hans.Vosman,

  Achteraf wist ik het antwoord zelf ook wel. Ik snap niet dat ik daar zelf vanochtend niet aan gedacht heb. Maar goed, het is nu gelukt.

  Voor Hans.Vosman. Jij schrijft dat wat ik wil, dat kan. Bedoel je hiermee mijn eerste probleem of mijn tweede (nu opgeloste) probleem. Wanneer je het eerste probleem bedoelt zou ik graag wat meer informatie ontvangen. En even voor de goede orde: voorwat betreft het hoofdstuknummer, dit is niet opgenomen in een frame maar een tesktvak, mijn fout.
 • [quote:16d918d83c="ikkeis"]Voor Hans.Vosman. Jij schrijft dat wat ik wil, dat kan. Bedoel je hiermee mijn eerste probleem of mijn tweede (nu opgeloste) probleem.[/quote:16d918d83c]Ik bedoelde wel beide. Zelf maak ik documentatie met R,L paginanummering gespiegeld in de footer, titel boek ene kant, hoofdstuk naam andere kant in de header en uiteraard met inhoudsopgave. Die tekstvak is hopelijk zo'n header (of footer), of gebruik je die niet? De wijze waarop Word omgaat met hoofdstukken, vind ik overigens bedroevend slecht. Het heeft mij heel veel tijd gekost en nu ik de zwaktes weet, probeer ik doe zo goed mogelijk te vermijden.
 • Dat is interessant Hans.Vosman,

  Ik maak namelijk ook een "dubbelzijdig" document met alleen de paginanummering in R,L.

  Maar ik begrijp het niet helemaal (of helemaal niet). Ik heb dat namelijk ook geprobeerd. Een opmaakprofiel voor de "fraaie" hoofdstuktitel met nummer en dat in de koptekst met [i:ff652c3468]Kop 1[/i:ff652c3468] (uiteraard dan aangepast aan een normale lettergrootte). Maar dan krijg ik hem weer niet in de inhoudsopgave, wat ik ook probeer.

  Wellicht doe ik weer een en fout, maar zou jij dit misschien iets uitgebreider willen toelichten.

  Met vriendelijke groet,

  PS. Wat jou laatste constatering betreft begin ik het steeds meer met je eens te worden, maar zoals aangegeven dit terzijde.
 • Ik heb nu een voor mij (bij gebrek aan beter, dat wel) bevredigende oplossing gevonden.

  Ik neem in het opmaakprofiel [i:3988f07e8e]Kop 1[/i:3988f07e8e] gewoon de hoofdstuknummering op maar pas de kleur van het lettertype aan, aan de achtergrondkleur (standaard wit). Hierdoor is het nummer dus niet zichtbaar. Vervolgens neem ik het gewenste hoofdstuknummer op in een een tekstvak (zoals eerder beschreven). Zo is dus de (hoofdstuktitel-)opmaak zoals ik die wil hebben en het genereren van de inhoudsopgave kan ook nog steeds automatisch zoals ik dat wil.

  Vooralsnog lijkt dit mij dus de meest eenvoudige oplossing, maar uiteraard zijn andere oplossingen nog steeds van harte welkom.
 • [code:1:c8ed524d17]{ TOC \o "1-3" \h \z}[/code:1:c8ed524d17]
  Dit gebruik ik in de inhoudsopgave. Hoofdstukindeling met opmaakprofielen Kop1, 2 en 3, opmaakprofielen inhoudsopgave met Inhopg 1, 2 en 3. Zojuist 2 cursus documenten gechecked en iets aangepast. Zit ook nog een trefwoordenlijst in.

  [quote:c8ed524d17]opmaakprofiel Kop 1 de lettergrote op 128 punten [/quote:c8ed524d17]DIt snap ik denk niet, even over het hoofd gezien. Ik heb gewoon een standaard grootte ingesteld en ik wil de nummering graag zien.
  Met kruisverwijzing maak ik de titel en hoofdstuknaam zichtbaar in de kop en/of voettekst. Om het nummer en de naam te zien moet je 2 kruisverwijzingen gebruiken. Het ergste is eigenlijk dat je per hoofdstuk secties moet maken. Verder loop je vervolgens risico op onverwachte blanco pagina's en ongewenste pagina sprongen in het document wanneer er een even/oneven pagina sprong door Word zelf wordt gemaakt. Er is geen paginasprong wanneer gelijk bij hoofdstuk creatie beide pagina's door jezelf wordt aangemaakt. Ik beschouw dit als een gigantische Word bug …
 • Mijn hoofdstuktitel ziet er ongeveer zo uit:

  [size=24:bf35743bb4]1[/size:bf35743bb4] [size=9:bf35743bb4]hoofdstuktitel[/size:bf35743bb4].

  Wanneer ik hiermee dus een inhoudsopgave laat genereren dat verschijnen de hoofdstuktitels met eenzelfde nummergrootte in de inhoudsopgave, wat dus niet gewenst is.

  Voorwat betreft de inhoudsopgave pas ik dezelfde opmaakprofielen als jou toe Hans.Vosman, alleen kan ik jou code niet helemaal thuisbrengen.

  Voorwat betreft het maken van de verschillende secties voor het opnemen van de hoofdstuktitels in de koptekst: daar ben ik me zo aan gaan ergeren dat ik daar mee opgehouden ben. Ik houd het dus veel simpeler dan jou opmaak van jou boeken (hoewel het wel beter is naar mijn bescheiden mening).
 • [quote:f01fd2d9c0="ikkeis"]Voorwat betreft het maken van de verschillende secties voor het opnemen van de hoofdstuktitels in de koptekst: daar ben ik me zo aan gaan ergeren dat ik daar mee opgehouden ben. Ik houd het dus veel simpeler dan jou opmaak van jou boeken (hoewel het wel beter is naar mijn bescheiden mening).[/quote:f01fd2d9c0]De lettergrootte in de inhoudsopgave is dus volgens mij goed in te stellen. Moet dus via opmaakprofiel Inhopg1, 2 en 3. Kies voor wijzingen, Nummeringen en ga op zoek naar Lettertype voor die Nummering. Dat werkt bij mij.
  Helemaal mee eens dat Word er een puinzooi van maakt, het is duidelijk niet gemaakt om een echt boek mee te maken. Dit zijn van die momenten dat ik terug verlang naar nroff-troff … Dat soort momenten duren gelukkig niet lang … alleen komen wel vaak voor …
 • [quote:17da9906ed]De lettergrootte in de inhoudsopgave is dus volgens mij goed in te stellen. Moet dus via opmaakprofiel Inhopg1, 2 en 3. Kies voor wijzingen, Nummeringen en ga op zoek naar Lettertype voor die Nummering. Dat werkt bij mij.[/quote:17da9906ed]
  Als ik in het opmaakprofiel voor de inhoudsopgave óók nummering aanzet en op normale puntgrootte instel, dan heb ik een dubbele nummering, omdat de nummering van opmaakprofiel Kop 1 al wordt opgenomen in de inhoudsopgave.

  Dat gebug met die pagina's, secties enzo kom ik eigenlijk nooit tegen, omdat ik dan al naar een ander pakket ben uitgeweken, je moet ook niet te veel willen/verwachten van een pakketje van nog geen 200 piek. Dat het er wel in zit en niet goed werkt, ach ja, niet zo netjes, maar alle programma's hebben wel wat als je er uitgebreid mee aan de gang gaat.
 • [quote:9c0b4c7573="Paulus"]Als ik in het opmaakprofiel voor de inhoudsopgave óók nummering aanzet en op normale puntgrootte instel, dan heb ik een dubbele nummering, omdat de nummering van opmaakprofiel Kop 1 al wordt opgenomen in de inhoudsopgave.[/quote:9c0b4c7573]Dat kan kloppen. Alleen zou ik echt niet meer weten wat. Het is mij in ieder geval gelukt. Alleen wilde ik weer niet bij de Inhoudsopgave, Voorwoord en Trefwoordenlijst een hoofdstuknummer.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.