Vraag & Antwoord

Anders (software)

muziekCD kopieren

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Ik heb geprobeerd enkele muziekCDs te kopieren van CD-drive naar CD-drive met Nero. Het resultaat is wisselend.

  Een is 'gelukt', maar ik vind het geluid wat vlak.
  Twee hebben een korte passage met luid geknirsp.
  Hiervoor waren CD-R disks gebruikt.

  Ik heb ook geprobeerd een CD te kopieren naar een al beschreven CD-RW disk. Dit lukte niet echt, ook niet na alles verwijderd te hebben.
  Dwz CD is wel af te spelen met CD-speler van de computer, maar niet in de Diskman

  1. Wat heb ik niet goed gedaan?
  2. Is de kwaliteit van de CD-R van doorslaggevend belang? Deze CD-Rs en CD-RWs zijn van de HEMA.
 • tsja… cd-branders staan erom bekend niet goed overweg te kunnen met alle merken, dus probeer eens een ander merk. Ik heb géén goede ervaringen met de Hema cd-r(w)'s

  Verder is het zeer goed mogeloijk dat je diskman geen cd-rw ondersteunt, dus de RW niet af wil spelen.

  Mijn suggestie is dus: probeer eens een ander merk.
 • Suggestie voor een goed merk?
  Bedoeld voor klassieke muziek, en dat wil nogal eens nauw luisteren.
 • Ik raad je aan om Exact Audio Copy (EAC) te gebruiken om audio-cd's te kopiëren. Dit is kwalitatief het beste programma hiervoor door de fout-correctie die EAC wel heeft en Nero niet. Een EAC quickstart is hier te vinden.
 • Mijn dank voor de suggestie.
  Misschien ook nog een suggestie voor te gebruiken CDs?
 • Wat ik je aanraad is om Audio-CD"s op 4 speed te branden. dit verbeterd de audio kwaliteit aanzienelijk.
 • Dan moet je wel CD's nemen die zijn geoptimaliseed voor lage snelheden. Die CD's voor max 52speed fik je zo'n beetje doorheen als je die op vier brand, 8 of 16 speed is langzaam genoeg.
  Overigens heeft dit topic een zoekfunctie, en er zijn de laatste tijd aardig wat topics geweest over CD(-R(W))'s.

  Zelf gebruik ik altijd TDK CD-R, is gewoon super.

  in dit topic had ik al die topics op een rijtje gezet, misschien interessant voor je.
 • Dank voor de tip.

  Voor de goede orde. Wat is een goed merk voor audio Cds?

  Aanvulling:

  Ik zie nu dat TDK genoemd is, terwijl ik bezig was met mijn bericht.
 • als je kijkt naar dat topic dat ik geef (merk op dat "dit" blauw is en dus een link), zie je dat daar in de tweede post (die van mij) een aantal topics. Daar worden ook veel merken in genoemd.
  Goede merken zijn TDK, maxell, traxdata, platinum, philips, maar ik hou het gewoon bij TDK.

  Overigens zal je waarschijnlijk wel weten dat het in principe niet om het merk gaat, maar om de mediacode, niet alle CD's van een bepaald merk komen uit dezelfde fabriek en sommige merken hebben dus ook CD's uit dezelfde fabrieken. Zoals met veel dingen die uit Azië komen zijn de Japanse de beste.
 • Dat gaat dus even duren voor ik dit allemaal verwerkt heb.

  Nog een laatste vragenset.
  Waarom CD-R en niet CD-RW?
  En, 'gewone' CD-R, niet speciale audio CD-R?
  Moet ik er inderdaad vanuit gaan dat mijn CD speler niet met CD-RW overweg kan? Dat is dan wel jammer, want ik had gedacht combinaties van bestaande CDs te maken.
  Begrijp ik het goed dat ik beter niet een 52x type kan kopen, maar lager (32x, 8x?) en dan branden op 4x?
 • Traxdata, Platinum en natuurlijk TDK zijn de merken waar ik zelf goede ervaringen mee heb.

  Zeer slechte ervaring heb ik met Memorex en Sky, en met Fujifilm alleen met dvd's(geen cd's geprobeert)
 • [quote:0c2403da9e="ldej24"]Dat gaat dus even duren voor ik dit allemaal verwerkt heb.

  Nog een laatste vragenset.
  Waarom CD-R en niet CD-RW?
  En, 'gewone' CD-R, niet speciale audio CD-R?
  Moet ik er inderdaad vanuit gaan dat mijn CD speler niet met CD-RW overweg kan? Dat is dan wel jammer, want ik had gedacht combinaties van bestaande CDs te maken.
  Begrijp ik het goed dat ik beter niet een 52x type kan kopen, maar lager (32x, 8x?) en dan branden op 4x?[/quote:0c2403da9e]

  CD-R heeft een betere informatie laag en een betere spiegellaag dan RW, hij kan in meer spelers worden afgespeeld, met name meer standalones en hij gaat langer mee.
  Een gewone CD-R is net zo goed als een audio CD-R, alleen is die gewone eigenlijk een standaard gegevensdrager, terwijl die audio CD-R's geoptimaliseerd zijn voor standalone CD-recorders (maar die zijn nooit doorgebroken en zie je ook amper). Die audio CD-R's zijn alleen maar heel erg duur maar ze hebben niet heel veel voordeel tov een gewone CD-R.
  Of je standalone CD speler met CD-RW overweg kan is een kwestie van uit proberen, maar probeer hierbij meerdere merken, en snelheden.

  Overigens een tip van rwilligen (multimedia mod), beschrijf de CD-RW's eerst volledig, dus echt die volle 700MB, en haal ze weer volledig leeg. Dit doe je op een snelheid van 4x of 8x en bij wissen kies je volledig wissen en niet snel. Op die manier gaan je CD-RW's veel langer mee en kunnen ze vaker beschreven worden, anders kan je na een tijd de buitenste rand helemaal niet meer gebruiken.

  Je ziet niet zoveel CD's die niet 52x speed zijn meer, en als je ze vindt zijn ze vaak belachelijk duur. Ik zou gewoon goede 52x speed DC-R's kopen, van een goed merk, en die met 8x of 16x speed branden.

  Overigens is het beter om audio-cd's als disc-at-once (DAO) te branden, dan wordt hij chronologisch gebrand en gezien als één geheel. Met track-at-once (TAO) kan je in sommige standalone CD-spelers problemen krijgen met herkenning.
  Voor de beste resultaten doe je disc-at-once96 (DAO96), maar niet elk brandprogramma en niet elke brander ondersteund dat.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
 • Bij cd-r's is de kwaliteit vooral afhankelijk van de fabriek waar ze gebriceerd zijn. De meeste merken (ook TDK, Philips e.d.) kopen hun cd-r's bij wisselende fabrieken in, hierdoor kan de kwaliteit variëren. In het verleden waren cd-r's uit de Taiyo Yuden en Mitsui fabrieken altijd hoogwaardig, ik verwacht dat dit nog steeds zo is. De fabriek waar een cd-r gemaakt is kun je bepalen via de ATIP-code van de cd. De ATIP is uit te lezen met software zoals CD-R ATIP Reader.

  Dat audio-cd's op hele lage snelheden gebrand moet worden is een fabeltje. Door emediaworld is enkele jaren geleden een test gedaan waarbij bleek dat audio-cd's gebrand op 12x snelheid (destijds de hoogste snelheid) minder fouten bevatten dan cd's gebrand op 1x of 2x.
  Ook op GoT heeft iemand een test gedaan over de invloed van de brandsnelheid op de kwaliteit, dit valt hier te lezen. Zijn conclusie is dat je tot 24x probleemloos kunt branden, met hele hoge snelheden gaat de kwaliteit achteruit. Overigens is deze test van april 2004, het kan dus zijn dat recente media van betere kwaliteit zijn bij hogere snelheden.
 • Het is ook niet zo raar dat media gebrand op 1x of 2x meer fouten bevat dan op 12x, want zoals ik al eerdr zei zijn de media en de branders geoptimaliseerd voor een veel hogere snelheid. Waardoor de laser bij een te lage snelheid te sterk is en de informatielaag beschadigd en soms zelfs de spiegellaag. Zoals ik eerder al zei is 8x tegenwoordig toch wel het minimum, daaronder is niet goed, sommige media en branders kunnen eigenlijk nog beter bij 12x-24x.

  Dat van die merken en fabrieken had ik ook al gezegd, maar over het algemeen zijn TDK CD-R's gewoon altijd goed. En inderdaad is Taiyou Yuden een goede, maar ik weet niet of die nog CD-R's levert aan die merken.

  Enige nieuwe wat je hier noemt is dat die mediacode eigenlijk de ATIP-code heet, maar die kan je met wel meer programma's uitlezen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.