Vraag & Antwoord

Anders (software)

Windows hulpprog. voor verwijderen van schadelijke software?

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Hoi

  Tijdens de maandelijkse updates van mijn windowssysteem valt het me al een tijdje op dat er steeds een update wordt binnengehaald voor "Windows hulpprogramma voor verwijderen van schadelijke software". (deze maand KB890830) Wat kan je hiermee?

  Ik kan het programma niet terugvinden in bijvoorbeeld de systeemwerkset van bureau-accesoires. Je zou denken dat het een wapen van Microsoft is om spyware te bestrijden ofzo. Maar op deze manier heb ik er niets aan.

  Kan iemand vertellen wat dit programmaatje is en wat je ermee kunt?

  Alvast bedankt.
 • Het is een spyware scanner à la Ad-Aware en consorten. Ik download 'm ook braaf, maar heb 'm eigenlijk nog nooit gebruikt. Zojuist uitgevonden dat dat via 'Start>Uitvoeren>Mrt' gaat trouwens. De executable staat overigens in C:\windows\system32\ als mrt.exe. Kun je meteen een snelkoppeling op je bureaublad plaatsen :-)

  Beetje vreemd dat dat zo verborgen is idd, maar kennelijk is het de bedoeling van Microsoft dat je het via een website vanuit IE lanceerd: http://www.microsoft.com/security/malwareremove/default.mspx

  Maar goed, je kunt het dus zonder problemen handmatig starten.
 • Aha. Je moet er maar op komen dat het programma Mrt.exe heet.

  Bedankt voor je snelle reactie. Dit raadsel ook weer opgelost.
 • [quote:4b1081a541="Captain_Kansloos"]

  Beetje vreemd dat dat zo verborgen is idd, maar kennelijk is het de bedoeling van Microsoft dat je het via een website vanuit IE lanceerd: http://www.microsoft.com/security/malwareremove/default.mspx
  [/quote:4b1081a541]

  Is dus totaal nieuw voor mij en waarschijnlijk voor velen hier op het Forum.
  :lol: Bedankt C-K
 • De eerste keer dat ik de bijbehorende info las, kreeg ik de indruk dat het de bedoeling was dat er na de download en install. "automatisch" een systemcheck zou volgen.
  Die check moet nog steeds komen……. :roll:
  Wat wordt er overigens bedoeld met "lanceren [u:3d96441d86]via een website[/u:3d96441d86] vanuit IE"?
 • Als je deze pagina opent:

  http://www.microsoft.com/security/malwareremove/default.mspx

  zie je daar een link:

  Skip the details and run the tool
  http://www.microsoft.com/security/malwareremove/default.mspx#run

  De rest wijst zich dan vanzelf.
 • Gerben,
  Alles goed en wel, maar…..:
  A) Dat is toch geen "[u:652c158ac0]automatische run[/u:652c158ac0]" na (eerste?) download en installatie……..?
  B) Geen lancering via [u:652c158ac0][b:652c158ac0]EEN[/b:652c158ac0][/u:652c158ac0] website vanuit IE, maar een activering vanaf een M$ webpagina………?
 • Quote uit Gerben's eerste link:

  [quote:a17a563b99]Note [b:a17a563b99]The version of the tool delivered by Microsoft Update and Windows Update runs in the background and then reports if an infection is found.[/b:a17a563b99] If you would like to run this tool more than once a month, use the version on this Web page or install the version that is available in the Download Center.[/quote:a17a563b99]
 • Een "run in the background" valt echt wel op; in dit geval (een boel) HD activiteit. Dit is beslist niet het geval geweest….
  Los hiervan (mogelijk ligt het aan mij?) snap ik de "lancering via een website vanuit IE" nog steeds niet. Dat is nml. een ander verhaal dan het activeren vanaf een M$ pagina, toch?
 • Misschien dat bij het installeren het programma gelijk wordt uitgevoerd, maar dat er in het status-scherm van windows update nog steeds staat dat hij het aan het installeren is? Of misschien na een reboot?
 • Inderdaad onduidelijkheid troef. Er is ook nog een andere tool van microsoft, die wel op afroep draait (startmenu), en ook uitgebreider lijkt dan het ding hierboven. Installeert ook iets op de achtergrond. En ik weet uit ervaring dat ie ook niet alles pakt. Maar goed, het is "gratis", dus je kunt het altijd weer verwijderen (lijkt ook goed te gaan).

  http://www.microsoft.com/athome/security/spyware/software/default.mspx
 • Heb dus zelf defender geïnstalleerd, maar staat dus echt niet tussen de programma's via het startmenu, gerben.
 • Elke maand (indien je automatische updates) hebt ingesteld, worden evt nieuwe definitie bestanden meegestuurd en op de achtergrond een scan uitgevoerd. Niet je hele computer wordt gescand, maar alleen kritische systeem bestanden. Dit gebeurd inderdaad in de achtergrond en is vrij snel gebeurd.
  Tevens is de nieuwe BETA versie van windows defender een aanrader als je nog geen andere tools gebruikt.

  Jan Willem

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.