Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Excel, tijd en afgelegde afstand naar km/per uur

meetsysteem
4 antwoorden
 • Ik gebruik Excel 2003 en heb tabellen met daarin tijd (Bijv 00:10:15 is tien minuten en vijftien seconden) en afstanden (bijv 5,00 is vijf kilometer). Die gegevens betekenen dat in 10 minuut 15 5,00 km is afgelegd.
  Met welke formule kan ik in Excel eenvoudig de snelheid in km per uur uitrekenen? Ik kom er eerlijk gezegd niet goed uit.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groeten,
  Jan
 • Wat je kunt doen is de tijd 00:10:15 in cel A1 te zetten

  de uren laten splitsen in cel A2 met =UUR(A1)
  de minuten in cel A3 met =MINUUT(A1)
  de seconden in cel A4 met =SECONDE(A1)

  totaal seconden in A5 =A2+A3+A4
  in cel B1 de snelheid

  in B2 de snelheid in km/h =B1/(A5/3600)
  als het goed is dan kom je op 29,26829268 km/h uit

  Misschien zijn er slimmere oplossingen en je kunt de boel ook combineren tot 1 formule in een cel maar dit leek me even duidelijker dan
  =(B1*3600)/((UUR(A1)*3600)+(MINUUT(A1)*60)+SECONDE(A1))


  Peter
 • Het hoeft niet zo ingewikkeld .

  In excel kun je de tijd ook als een numeriek getal weergeven. Je zult dan zien dat 24:00:00 (dus een etmaal) gelijk is aan het getal één.

  Je formule wordt dan (1/24)/(je tijdwaarde)*(de afgelegde afstand).

  Wel even om denken dat je de uitkomst als een getal wordt weergegeven. (geeft anders als tijdwaarde weer)
 • Ik kwam een door mezelf gemaakt voorbeeld tegen dat ik ooit heb gemaakt. 't Is in principe "gewoon" een kwestie van op de juiste wijze omgaan met "celeigenschappen" en "notaties"……. (er is een groot verschil tussen "kloktijden" en "tijdtrajecten"…….
  Een citaat (gedeelte!) uit dit voorbeeld:
  —-
  Belangrijk is om de juiste celeigenschappen te selecteren (Opmaak, Celeigenschappen). Voor de tijden in deze voorbeelden: Categorie: "Tijd", Type: "37:30:55" (Als je Type "13:30:55" selecteert gaat Excel er vanuit dat je "kloktijd" bedoelt!) Bij tijden hoger dan 23:59:59 (C26 en C27) kun je in de formulebalk zien dat Excel 1 jan 1900 als referentiepunt neemt. Dit geeft echter geen inbreuk op het functioneren. Let op de formules bij "Totaal verschil" in de kolommen C en D.
  —-
  Suc6, moet lukken!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.