Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

wie weet een goed simulatie programma voor elektronica

Anoniem
amira
4 antwoorden
  • Ik zoek een goed simulatieprogramma om elektrische schakelingen te simuleren. Op school heb ik gewerkt met crocodile physics 1.1a, en dat is toch echt niet perfect. Er zitten een helehoop dingen niet in. En hoewel die versie uit 1999 was en er pas een nieuwe uit is gekomen is er weinig veranderd.
    Multisim is weer wat overdreven, maar toch een heel eind in de goede richting.
    Probleem is vooral dat de enige goede software of door bedrijven wordt gemaakt voor eigen gebruik, of alleen voor universiteiten en HBO opleidingen.
  • Simetrix vind ik ook wel aardig. Zij bieden een gratis (beperkte) versie. Verder heeft Elektuur in (november 2005) een dvd uitgebracht met een heleboel software. Simetrix stond daar overigens niet bij.
  • Ik had zelf nog het programma SIMPLORER Simulation Center 7.0 gevonden, van Ansoft. Daar was ook een Studenten versie van te downloaden, en die is gelijk aan de volledige versie. Alleen kan je schakeling maximaal iets minder groot zijn. Maar je hebt een hele berg uitbreidingen voor dat programma. En die kosten wel geld. En standaard zitten er een helehoop onderdelen niet in. Zo zit er niet eens een relais in, want wie gebruikt zo'n ding nou nog, behalve de hobbyist, en de autoindustrie. Daar moet je dan weer de automotive add-on voor kopen. Verder is dat programma wel heel uitgebreid als je hem volledig hebt, eigenlijk te uitgebreid.
    Wat wel heel mooi is aan dat programma, je hebt theoretische diodes, transistors, en dat soort onderdelen, waar je zelf de eigenschappen voor kan opgeven. En je hebt diodes, transistors, IC's en dergelijke die ook in het echt bestaan, naar typenummer.
  • Ik heb in het afgelopen jaar veel gewerkt met Simetrix. Toen ik problemen kreeg met bepaalde simulaties, kwam ik erachter dat de modellen van componenten meestal te kort schieten. Eigenlijk zou het makkelijk zijn wanneer de fabrikant van een component een werkend model levert. Als die dat al doet, dan is dat vaak een spice model. Niet alle pakketten kunnen daar dan mee overweg. Het meeste gepuzzel is dan om dat model werkend te krijgen. Alleen ja, hoe echt is het model dan nog? Sommige modellen zijn dan ook nog te ideaal, en dan schiet je er nog weinig mee op.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.