Vraag & Antwoord

Anders (software)

Indesign, pdf printen

Anoniem
Hendrik zoveel
12 antwoorden
 • Beste forumleden,

  Wie kan mij helpen met de volgende vraag? Ik wil een .pdf file van 91 pagina's printen in A5 formaat. (Dit is het originele formaat van een handleiding.)
  Hiervoor is het nodig dat er een 'booklet' wordt samengesteld. INDESIGN verdeelt de 91 pagina's zo ( 4 pagina's per A4), dat het stapeltje geprinte A4-tjes, samengevouwen, precies een leesbaar boekje vormen.
  Prima. Alleen het lukt me niet de .pdf file op 91 losse pagina's in INDESIGN te plakken. Ik moet nu elke pagina handmatig inplakken.

  [u:239ca4ba46]VRAAG:[/u:239ca4ba46] Wie kan mij vertellen hoe ik een .pdf file in losse pagina's [b:239ca4ba46]automatisch[/b:239ca4ba46] in INDESIGN plak.

  Bedankt alvast voor je reactie,
  Hendrik
 • Ondersteunt je printerdriver geen booklet formaat?
 • [quote:81aa351093="Prin0096"]Ondersteunt je printerdriver geen booklet formaat?[/quote:81aa351093]


  Ik heb een HP laserprinter welke A4 in dwarsligging kan printen. Voldoende om een booklet in A5 formaat (een dubbelgevouwen A4-tje) te printen.
 • Hij bedoelt of je hp-driver niet toevallig het indelen van de pagina's kan doen (2-up, wat je nu door indesign laat doen). Ik kan met mijn hp-driver kiezen voor Dubbelzijdig afdrukken: Boek, maar dan print ie p4-p1 voor en p2-p3 achter. Moet je alles alsnog doormiddenhakken en binden. Je wil p92-p1 voor en p2-p91 achter etc. Ik ken wel een plugin voor Acrobat die dat waarschijnlijk wel kan: Quite Imposing Plus, maar die is best duur (duurder dan Acrobat zelf). Als het een eenmalige klus is en je kan het handmatig doen in Indesign, dan zou ik daar voor kiezen. Ik heb zelf laatst 190 pagina's van een boek op hun kop gezet en de volgorde omgedraaid met Acrobat (boek met 2 voorkanten). Was wel ff bezig, maar als je de sneltoetsen eenmaal in de vingers hebt is het een kwestie van robotje spelen.
  Als het een klus is die regelmatig terugkeert, dan kan je het misschien automatiseren met de Indesign SDK, maar dan moet je wel een beetje C kunnen programmeren.
 • je probleem is die pdf pagina´s in indesign te wurmen. dat gaat niet en
  het is dus de vraag of indesign het juiste programma is voor wat je wilt.

  ik gebruik voor zulke dingen fineprint, een virtuele printer die altijd perfecte boekjes maakt van doorlopende tekst.
 • [quote:53e70e1117="Paulus"]Hij bedoelt of je hp-driver niet toevallig het indelen van de pagina's kan doen (2-up, wat je nu door indesign laat doen). Ik kan met mijn hp-driver kiezen voor Dubbelzijdig afdrukken: Boek, maar dan print ie p4-p1 voor en p2-p3 achter. Moet je alles alsnog doormiddenhakken en binden. Je wil p92-p1 voor en p2-p91 achter etc. Ik ken wel een plugin voor Acrobat die dat waarschijnlijk wel kan: Quite Imposing Plus, maar die is best duur (duurder dan Acrobat zelf). Als het een eenmalige klus is en je kan het handmatig doen in Indesign, dan zou ik daar voor kiezen. Ik heb zelf laatst 190 pagina's van een boek op hun kop gezet en de volgorde omgedraaid met Acrobat (boek met 2 voorkanten). Was wel ff bezig, maar als je de sneltoetsen eenmaal in de vingers hebt is het een kwestie van robotje spelen.
  Als het een klus is die regelmatig terugkeert, dan kan je het misschien automatiseren met de Indesign SDK, maar dan moet je wel een beetje C kunnen programmeren.[/quote:53e70e1117]


  Nou Paulus dat is dan 'mooi'? geregeld. Volgens de helpdesk van Adobe is Indesign het ultieme opmaak programma voor professionals. Het is toch te gek dat je hun eigen .pdf files niet eens in kan in-lezen?
  Ik ga me eens verdiepen in QIP. Handmatig kan altijd nog maar ik heb meerdere soorten pdf boekjes die ik wil uitprinten. Met C++ (I-SDK)programmeren ben ik nog niet zover dat ik die taak aan kan.
 • [quote:4f56bb2590="derkdejong"]je probleem is die pdf pagina´s in indesign te wurmen. dat gaat niet en
  het is dus de vraag of indesign het juiste programma is voor wat je wilt.

  ik gebruik voor zulke dingen fineprint, een virtuele printer die altijd perfecte boekjes maakt van doorlopende tekst.[/quote:4f56bb2590]


  Vreemd toch dat alle professionele programma's van Adobe het af laten weten op dit gebied. Hoe doet een professionele drukker dit dan? Ik ga op zoek naar Fineprint.
 • Kun je nou wel of niet PDF's inlezen in Indesign? Ik ken het programma niet, maar je zegt in je eerste posting dat je pagina voor pagina kan invoegen (dat lukt mij met Adobe Framemaker, dus ik denk dat ID dat dan ook wel kan), maar daarna zeg je dat het niet kan… PDF is een eindformaat, niet iets wat nog lekker kan worden herverwerkt. Evt. nabewerkingen kun je met Acrobat doen. Professionele drukkers gebruiken Acrobat met zo'n imposing-plugin, of iets vergelijkbaars (MacOS) om aangeleverde pdf's voor te bereiden. DTP'en doe je met Quark XPress, Pagemaker of Indesign, maar dan gebruik je geen PDF als bronmateriaal.
 • [quote:aa57109b84="Paulus"]Kun je nou wel of niet PDF's inlezen in Indesign? Ik ken het programma niet, maar je zegt in je eerste posting dat je pagina voor pagina kan invoegen (dat lukt mij met Adobe Framemaker, dus ik denk dat ID dat dan ook wel kan), maar daarna zeg je dat het niet kan… PDF is een eindformaat, niet iets wat nog lekker kan worden herverwerkt. Evt. nabewerkingen kun je met Acrobat doen. Professionele drukkers gebruiken Acrobat met zo'n imposing-plugin, of iets vergelijkbaars (MacOS) om aangeleverde pdf's voor te bereiden. DTP'en doe je met Quark XPress, Pagemaker of Indesign, maar dan gebruik je geen PDF als bronmateriaal.[/quote:aa57109b84]

  Met ID kan ik wel .pdf pagina's invoeren, maar ik moet ze stuk voor stuk met de hand inplakken. Wat ik eerder bedoelde was dat ik niet automatisch een HEEL .pdf formaat kan invoegen. Voor zover mij door Adobe verteld is kan je met ID ook .pdf files bewerken. Pagina's invoegen, tekst bewerken enz.
  Van QIP schijnt er een evaluatie versie te bestaan. Kijken of ik die kan bemachtigen.
 • QIP kun je gewoon downloaden en alles uitproberen, maar als je opslaat, staat op alle pagina's een kruis. http://www.quite.com/imposing/download.htm
 • [quote:e20e36fcaf="Paulus"]QIP kun je gewoon downloaden en alles uitproberen, maar als je opslaat, staat op alle pagina's een kruis. http://www.quite.com/imposing/download.htm[/quote:e20e36fcaf]


  Paulus bedankt voor de tip. Een oude rot waardig. Ik ben er uit. QIP doet precies wat je aangaf en waar ik naar op zoek was.
  Onderwerp kan gesloten worden.

  Iedereen bedankt!
 • [quote:828060f2fb="Hendrik zoveel"][quote:828060f2fb="Prin0096"]Ondersteunt je printerdriver geen booklet formaat?[/quote:828060f2fb]


  Ik heb een HP laserprinter welke A4 in dwarsligging kan printen. Voldoende om een booklet in A5 formaat (een dubbelgevouwen A4-tje) te printen.[/quote:828060f2fb]
  Ik heb zelf ook een HP laserprinter en de WinXP driver ondersteunt gewoon booklet printing.
  Zelf heb ik talloze PDF files zo uitgeprint

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.