Vraag & Antwoord

Anders (software)

Problemen met laptop van m'n pa

Anoniem
kid jansen
2 antwoorden
 • M'n pa heeft een Acer Aspire 1357 WMLi, en die heeft sinds kort kuren. Alles gaat langzamer, Zone Alarm start vaak niet op, geeft af en toe een foutmelding. En het grootste probleem is nog als je iets met Frontpage wil gaan doen. CPU verbruik stijgt blijvend naar de 100%, de schijf draait als een gek, en het werkgeheugen loopt ook in no time vol. En het aantal wisselbestandsfouten (wat je in de tab processen van taakbeheer kan zien) vliegt ook omhoog. In nog geen 5 minuten zat het wisselbestand helemaal vol en waren er iets 700.000 wisselbestandsfouten opgetreden in proces frontpage.

  Het killen van frontpage is vervolgens heel moeilijk, en als het eenmaal gekilled is doet niks het meer. Je kan wel dingen selecteren op je bureaublad en in het start menu of in verkenner (als die nog open stond)
  maar helemaal niks laad meer, hij denkt ff en that's it, dan gebeurd er niks meer. Enige optie is dan aan knop 5 sec indrukken.

  Wat overigens ook retevaag is, is dat de hoeveelheid werkgeheugen niet constant is. Je hebt in de statusbalk van taakbeheer het aantal processen, het CPU verbruik in % en het geheugenverbruik staan in de vorm van verbruik/max. En dat tweede getal daarvan verandert met dat frontpage gebeuren. Dit terwijl het wisselbestand een vaste grootte heeft, en dit door windows wordt beheerd of weet ik veel wat.
  Nadeel is dat ik ook het geheugen niet kan testen, want er zit geen floppy drive in, en de CD/DVD drive is stuk. En volgens mij kan je memtest niet vanaf een externe (USB 2.0) CD/DVD drive draaien (correct me if I'm wrong).
  Sowieso is de kwaliteit niet geweldig, want dit lijkt op een defecte harde schijf, en die CD/DVD drive is dus stuk, en wireless network is ook al stuk. En dat terwijl m'n pa er toch wel netjes mee is, en niet super veel gebruikt, en hij is pas twee jaar oud.

  Ad-aware meest effectieve instellingen gezet en volledig gescant, Norman Antivirus op meest effectieve instellingen gezet en gescant, maar helemaal niks. Ik ga nog wel met Nod32 scannen en een HJT logje plaatsen.

  Maar wat kan ik verder het beste doen?
  Je krijgt geen foutmeldingen ofzo, en het probleem is ook min of meer vanzelf gekomen.
  Zou het misschien aan de warmte liggen, dat de hardeschijf het min of meer heeft begeven. Ik weet niet hoe realistisch de temperatuursensor van zo'n harde schijf is (is een Seagate), maar volgens HD Tune werdt hij wel al vrij snel na het opstarten een graadje of 48. We hebben de laptop gisteravond niet heel lang aangelaten, maar ik sluit niet uit dat als ik hem laat lopen dat de sensor dan boven de 55 graden zal aangeven.

  Misschien een idee om Office opnieuw te installeren? En Zone Alarm ook (wat is dat trouwens achteruit gegaan zeg).

  Als iemand iets weet graag.

  En by the way, omdat het grootste probleem het probleem met frontpage is, heb ik het onder anders software gezet.
 • Ik vermoed dat je harddisk aan het overlijden is. Maar het kan ook iets anders zijn. Ik meen dat je memtest ook wel op een bootable usb stick kunt zetten. Maar dan moet het systeem wel vanaf usb willen booten. Je kunt ook eens een SMART tooltje proberen, zoals bijvoorbeeld activesmart. HDtune kan ook wel SMART gegevens uitlezen.

  Ik meen dat het met sommige systemen ook wel mogelijk is via een netwerk te booten. En dus die bestanden van een server te laten halen. In het geheel geen ervaring mee. Behalve een beetje met novell, een jaar of 20 geleden. Misschien kun je je daar eens in verdiepen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.