Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Studentenlicenties

None
32 antwoorden
 • Tijdens mijn studententijd (die sinds de zomer voorbij is) heb ik het een en ander tegen gereduceerd tarief met een studentenlicentie aangeschaft. Op deze manier heb ik bijvoorbeeld Visio voor twee tientjes gekregen, het complete Flash pakket voor ook zoiets, Babylon voor een tientje, enz.
  Nu ben ik echter geen student meer. Ik vraag me even af, ben ik dan officieel nog wel gerechtigd om deze software te gebruiken?
 • Nee, officieel moet je deze software weer wegdoen, en een normale licentie kopen.

  Peter
 • Hmm… da's toch wel zuur. En wat nu als ik over een paar maanden weer aan een cursus begin?
 • Ik ben niet zo'n microsoft expert, maar ik denk dat je dan wel de studenten licenties mag houden. misschien ligt het eraan, of je met die cursus ook de licenties kan krijgen, als dat kan, dan is er geen probleem.

  Peter
 • Mja, de licentiekosten worden dus voor een heel groot deel door de onderwijsinstelling gedragen, die hebben de licentie afgekocht voor al hun studenten en medewerkers (ongeacht het aantal geloof ik). Avans (de HTS) heeft dus de licentie betaald, en ik heb een (symbolische) bijdrage betaald. In principe zijn dus alle kosten vergoed. Waarom zou Microsoft of Autodesk, enz. dan protesteren als je de software later dan ook nog gebruikt? Het staat niet specifiek in de voorwaarden vermeld, daarom vraag ik het hier even, maar het lijkt me op zich een kwestie van aanschaffen en lekker blijven gebruiken toch?
 • Hoe willen ze het controleren?
  Voor deze software is gewoon betaalt en het is legale software, toen je hem kocht was hij voor deze prijs te koop.
  Dat je nu geen student meer bent weten hun toch niet… gewoon lekker deze software erop houden als het voor prive-gebruik is.
 • wat kost zo'n studentenlicentie tegenwoordig nog eigenlijk ?
  vorig jaar kostte mij een licentie Windows XP Pro SP2 12,50€ en Windows Server 2003 €15.- .. toen kwamen ze halverwege het jaar ineens met prijsverhogingen, dus vandaar ..
 • verschild per softwarepakket, de een is heel duur en de andere weer heel goedkoop.

  Bij Surfspot zijn dit een aantal prijzen:
  AutoCAD LT 2007 UK is bijvoorbeeld €16
  MS Office Visio 2003 Professional NL €25
  Solidworks alweer €75
  Flash 8 pro €195
  Acrobat 7 pro €220
  Photoshop CS 2 €289
  Premiere pro 2 €448
  MS Project pro 2003 €37,50
  MS office 2003 pro €50
  Borland C++Builder Enterprise 6 UK €40

  Bij de ITShop van de UT is de meeste software voor de opleiding rond de €10
  de meeste adobe software tussen de 100 en ruim 200, met uitzondering van CS 2, die is €315

  Het is allemaal niet supergoedkoop, slecht bij uitzondering, en de programma's die echt bij studies nodig zijn.
 • Als ik goed redeneer is het zo:
  Aangezien je geen student (of medewerker) meer bent is automatisch de licentie vervallen. Dat lijkt me logisch. Je wordt geacht, als afgestudeerde, een goede baan te hebben en dus te kunnen betalen voor je software.

  Een ander verhaal is waarom de studenten en medewerkers sofware zo goedkoop krijgen op Universiteiten. Waarom niet op de HBO, MBO of waar dan ook.
  En waarom b.v. AOWers niet, om maar eens iets te noemen, of mensen met een uitkering? Omdat AOWers en/of mensen met een uitkering worden geacht niet te studeren?

  MVG perloc
 • hangt idd heel erg veel van je opleiding af.
  fontys bijvoorbeeld heeft microsoft licenties afgekocht, dus dan is office 2003 pro weer voor 15 euro ofzo.
  per instelling / opleiding afhankelijk dus.
  en een licentie is toch voor onbepaalde tijd?
  als ik vandaag een xplicentie koop, dan mag ik die toch blijven gebruiken zolang ik wil, ook al stijgt de prijs van xp bijvoorbeeld?
  zou niet weten waarom het bij een studentenlicentie anders zou zijn.
 • Kun je eindeloos over redetwisten, maar het staat gewoon in de voorwaarden van die licentie. Of dit redelijk is, is een discussie apart. Spreek ik ook geen oordeel over uit. Evenmin over het al dan niet laakbaar zijn van het net doen alsof je neus bloedt.

  De voorwaarden gelden zowel als die welke je via je school krijgt/koopt als voor een exemplaar in de winkel, doorgaans veel duurder dan via school, maar toch wel aanmerkelijk goedkoper dan wat "gewone" klanten moeten betalen.
 • [quote:439d204e6f="perloc"]Als ik goed redeneer is het zo:
  Aangezien je geen student (of medewerker) meer bent is automatisch de licentie vervallen. Dat lijkt me logisch. Je wordt geacht, als afgestudeerde, een goede baan te hebben en dus te kunnen betalen voor je software.

  Een ander verhaal is waarom de studenten en medewerkers sofware zo goedkoop krijgen op Universiteiten. Waarom niet op de HBO, MBO of waar dan ook.
  En waarom b.v. AOWers niet, om maar eens iets te noemen, of mensen met een uitkering? Omdat AOWers en/of mensen met een uitkering worden geacht niet te studeren?

  MVG perloc[/quote:439d204e6f]
  Volgens mij heeft het niets te maken met het feit of je wel of geen geld ervoor hebt. Voor studenten aan een bepaalde instelling wordt het gewoon door die instelling vergoed. Ik zat trouwens op een HBO, en op een MBO zal het vast ook wel gebeuren. En als mensen met een uitkering van enig soort bij Avans zouden studeren, dan zouden zij ook tegen die voorwaarden de software mogen kopen.

  [quote:439d204e6f="juleswijers"]en een licentie is toch voor onbepaalde tijd?
  als ik vandaag een xplicentie koop, dan mag ik die toch blijven gebruiken zolang ik wil, ook al stijgt de prijs van xp bijvoorbeeld? [/quote:439d204e6f]
  [quote:439d204e6f="perloc"]Aangezien je geen student (of medewerker) meer bent is automatisch de licentie vervallen.[/quote:439d204e6f]Deze discussie speelt zich nu dus ook in mijn hoofd af.
 • Het is nu zelfs zo dat als je [b:cf9c4353e6]een kind op de basisschool [/b:cf9c4353e6] hebt, kun je via surfspot licenties kopen.
 • Das wel erg belachelijk, he ik heb een kleuter op de basisschool, nou kan ik photoshop voor ongeveer 1/3 van de prijs kopen.
 • Toch is het zo….kijk maar…
  http://www.surfspot.nl/

  Je mag het alleen tijdens de duur van de studie gebruiken, maar ja daar is geen controle op mogelijk……. :roll:
 • Ik zie het, jammer overigens dat je niet het assortiment voor ouders met kinderen op de basisschool kan bekijken. Account maken kan alleen als je kinderen op de basisschool hebt en die gegevens worden dan ook naar de desbetreffende school gestuurd voor verificatie.

  Maar bij het inloggen zie je al dat onder andere de volledige versie van MS Office 2003 pro voor 'enkele tientjes' te koop is. Dat pakket kost normaal gesproken ruim €550, lijkt me toch niet dat je op de basisschool meer nodig hebt dan Word en hooguit Excel, belachelijk dus dat je dat pakket voor zo'n prijs kunt krijgen. Mag toch hopen dat dat niet geld voor Adobe producten en dergelijke, dat zou al helemaal erg zijn.
 • Ik heb wat prijsjes voor je op een rijtje gezet…

  Heb je zelf geen schoolgaande kinderen? :lol:

  Adobe Acrobat Professional 7.0 UK
  Medium: CD € 220,25

  Adobe Acrobat Standard 7.0 UK
  Medium: CD € 140,75

  Adobe Creative Suite Premium 2.0 UK
  Medium: CD € 468,75

  Adobe Photoshop CS 2.0 UK
  Medium: CD € 288,75

  Adobe Photoshop Elem 4.0 & Premiere Elem 2.0 UK
  Medium: CD € 114,00

  Adobe Premiere Elements 2.0 UK
  Medium: CD € 69,50

  Adobe Production Studio Premium 1.0 UK
  Medium: CD € 716,00

  Adobe Studio 8 (Student & Teacher Edition) UK
  Medium: CD € 131,25

  Adobe Type Classics for Learning 1.0 UK
  Medium: CD € 131,50

  Adobe Video Bundle 1.0 UK
  Medium: CD € 866,75

  Introductieklapper 2006 NL
  Medium: CD Van: € 117,50 Voor: € 81,50
  Key Tutorials Paint Shop Pro X NL
  Medium: CD € 21,75

  Key Tutorials Photoshop Elements 4 NL
  Medium: CD € 21,75

  MS Office Visio 2003 Professional NL (SL)
  Medium: CD € 24,75

  MS Office Visio 2003 Professional UK (SL)
  Medium: CD € 24,75

  MS Visio 2002 Professional NL (SL)
  Medium: CD € 24,75

  QuarkXPress Passport 7 NL/UK
  Medium: CD € 236,25
 • Nee, eerstejaars UT, heb dus nog geen kinderen. Maar begrijp ik goed dat jij een manier hebt gevonden om langs die account te komen?

  Overigens is het dus wel zo dat je Adobe zooi met korting kan krijgen, is ook wel hard nodig natuurlijk. Het spreekt voor zich dat pappie Adobe Video Bundle nodig heeft als z'n kindertjes op de basisschool zitten. :roll:
 • Als jij student bent kun je je gewoon registreren zoals ik ook gedaan hebt en dan kun je dit kopen voor de gemelde prijzen
 • Je hoeft niet te registreren, bij mij niet tenminste. Ik kon gewoon inloggen met de inlog gegevens van de UT, en dan kan ik inderdaad dus dat kopen voor die prijs, dat wist ik al en die prijzen had ik ook al wat voorbeelden van gegeven. Ging mij er om of het aanbod verschilde als het om basisschool ging. Evengoed doet het er allemaal niet echt toe, behalve dat het belachelijk zou zijn als je bovengenoemde software ook voor die prijzen kon kopen als ouder met een kind op de basisschool.
  Relevant met de vraag van de TS is het niet, en voor mij maakt het ook niks uit aangezien ik geen kinderen heb. En zelf zal ik het als student ook weinig gebruiken, want downloaden gaat net zo makkelijk van Campusnet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.