Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Programma voor electrische installatie

None
13 antwoorden
 • Kent iemand een programma waarmee je elektrische installaties kan tekenen in woningen, huizen e.d. Dus het gewone werk: elektra de loop van de leidingen naar verdeeldozen, wandcontactdozen, schakelaars en lichtpunten.

  Tips, suggesties welkom.
 • Bedoel je dat je gewoon een tekening van een huis hebt in 3D en dat je daar de huisinstallatie in tekent. In dat geval heb je denk ik het meest aan een CAD programma, ik zou alleen niet weten welke goed is in dit geval.
 • Neen gewoon een 2D tekening, dus plattegrond van de verdieping of verdiepingen met daarin getekend de vertrekken (huiskamer, keuken, bijkeuken, meterkast, cv-ruimte, slaapkamers, toilet, badkamer, werkkamer etc. ).
  Daarin trek je dan gewoon de lijnen van de buizen en geeft je aan hoeveel aders (en welke) er door de buizen heengaan.
 • Daar zou ik gewoon autocad voor gebruiken, eventueel aangevuld door een specifieke applicatie. Maar dat is wel een flinke investering voor de gemiddelde particulier.
 • [quote:628b00f0fa="DoeHetZelf"]Neen gewoon een 2D tekening, dus plattegrond van de verdieping of verdiepingen met daarin getekend de vertrekken (huiskamer, keuken, bijkeuken, meterkast, cv-ruimte, slaapkamers, toilet, badkamer, werkkamer etc. ).
  Daarin trek je dan gewoon de lijnen van de buizen en geeft je aan hoeveel aders (en welke) er door de buizen heengaan.[/quote:628b00f0fa]

  Je gelooft 't niet, maar ik heb dit destijds voor m'n eigen huis gedaan met…… "Paint"………..!
  Ik had een "sjabloontje" gemaakt met schakelaars, stopcontacten, etc., etc. Als ik iets nodig had maakte ik een kopietje uit dat sjabloon en plakte het in de tekening…..
 • Zo heb ik het ook wel eens gedaan, maar optimaal is het zeker niet, helemaal niet als je het vaker gaat gebruiken.
 • waarom niet gewoon met ms visio?
 • Het is denk ik handig om te weten voor welk doel het gebruikt gaat worden. Gaat het om particuliere doeleinden of professionele en wat is het budget voor de software. En waarom 2D, 3D is veel handiger, want dan kan je meteen zien waar alles loopt en met 2D moet je voor elk aanzicht een apparte tekening maken. Lijkt mij dat je, als het om professionele doeleinden gaat, wel de bouwtekening als 3D bestand zou kunnen krijgen, dan is het redelijk simpel om de electra vervolgens in te tekenen. Met plattegrond kan je sowieso niet aangeven als leidingen naar beneden gaan. Als je een 3D tekening maakt is er weinig ruimte voor interpretatie, dat zal voor iedereen duidelijk zijn en het is ook makkelijker om in één oogopslag te zien waar een leiding ligt. Enige nadeel van 3D is dat het nogal kl*te werk is om buizen te tekenen, omdat je dan bij iedere bocht een kwart torus moet maken.
 • Bouwtekeningen worden voornamelijk in 2D gedaan. 3D wordt eigenlijk alleen voor presentatiedoeleinden gebruikt. Elektra tekeningen heb ik geloof ik nog nooit in 3D gezien (als bouwkundig tekenaar).
 • OK, ik heb als INF student natuurlijk niet veel verstand van bouwtekeningen, alleen van aanleggen zelf, maar mij zou 3D logischer lijken. Hoe dan ook lijkt het me handig om te weten wat het budget is voor software en of het nu voor prive doeleinden is of professionele.
 • [quote:302a7d6a46="DoeHetZelf"]Neen gewoon een 2D tekening, dus plattegrond van de verdieping of verdiepingen met daarin getekend de vertrekken (huiskamer, keuken, bijkeuken, meterkast, cv-ruimte, slaapkamers, toilet, badkamer, werkkamer etc. ).
  Daarin trek je dan gewoon de lijnen van de buizen en geeft je aan hoeveel aders (en welke) er door de buizen heengaan.[/quote:302a7d6a46]
  Geen idee wat nu precies de bedoeling is,maar het is niet gebruikelijk om aan te geven waar en hoe de leidingen lopen.

  Een plattegrond tekening,met daarop aangegeven waar,lichtpunten, schakelaars en wandcontactdozen zitten is voldoende.

  Je kunt nog aangeven met een cijfer,bij welke groep een lichtpunt of wandcontactdoos hoort.

  Greetz
 • Voor persoonlijk gebruik is die leiding / buizenloop minder interessant, maar bij gebouwen is het voor de begrotingen en als tekeningen voor de uitvoerenden nog net zo interessant als 30 jaar geleden…. :wink:
 • Dat lijkt mij ook, aangezien de uitvoerenden toch moeten weten waar deze gelegd moeten worden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.