Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Probleem met excel

Ralphie
7 antwoorden
 • Hallo, ik heb een probleem met excel, misschien dat iemand me hiermee kan helpen.

  Ik heb op school een experiment gedaan en moet daarvan de resultaten in een grafiek verwerken.

  x: Y:
  5 7,44
  10 3,68
  20 3,64
  40 2,6
  60 2,69

  Deze x-waarden geven de tijd in minuten weer waarop de snelheid was gemeten (bij 5 minuten was 't 7,44, bij 10 minuten 3,68 etc.)
  Wat ik nu wil weten is hoe ik de grafiek van 0 tot 60 krijg op een, zeg maar geleideljke manier, dat de minuten iedere keer met eenzelfde hoeveelheid toe neemt, bijv. 5, 10, 15, 20, 25 etc.
  Dus niet dit:
  [img:5d6b68a78f]http://home.wanadoo.nl/josaben/grafiek.JPG[/img:5d6b68a78f]
 • Krijg het idee dat dit een bug is.

  Als je in de wizard de spreidinggrafiek(punten verbonden door lijn) kiest, kun je daarna rechtsklikken op de x-as en dan op tabblad schaal de eenheden instellen.
 • Niks bug!
  Dit gedrag is inherent aan de gekozen methodiek. Zo werkt Excel nou eenmaal in dit geval…….
  Je zou kunnen overwegen om X en Y "om te draaien". Een andere oplossing is om bij de opmaak van de X as te kiezen voor een tijdschaal, dan is het resultaat denk ik wat je wil, maar dan heb ik niet zo gauw een oplossing v.w.b. de weergegeven waarden.
 • Wat ik bedoel te zeggen is dat de 5, 10, 20, 40 en 60 nu als tekst worden gezien(gebeurde bij mij ook toen ik het gisteren voor de eerste keer probeerde; vandaag lukte me het niet dit te reproduceren en kreeg ik 20, 40, 60 en 80 op de x-as???).
 • de tijden op de x-as zijn inderdaad geen vlees en geen vis: niet lineair en niet logarithmisch. Is het de bedoeling die tijden nog verder uit te breiden?
 • Als je wat meer logica wil zien m.b.t. "tijd", dan zou ik zelf de waarden (X en Y) omdraaien……….
 • Beste Ralphie,

  Als ik jou probleem goed begrijp denk ik dat je een ander grafiekstype moet kiezen. Naar mijn idee heb je nu bij het invoegen van een grafiek gekozen voor het type "Lijn". Wanneer je nu kiest voor het type "Spreiding" kun je de opmaak (en ook indeling) van beide assen kiezen. Daarmee zou je dus ook de primaire eenheid van de x-as steeds met 5 eenheden (in dit geval minuten) toe kunnen laten nemen zodat je een x-as krijgt die loopt van 0, 5, 10, … 60.

  Het eenvoudigst is het om in het grafiekgebied van het bestaande grafiekblad met de rechtermuisknop te klikken en dat te kiezen voor "Grafiektype" en uit de lijst het type "Spreiding" te kiezen (let wel op de juiste keuze voor het subtype). Nu kun je door met de rechtermuisknop op de x-as te klikken en te kiezen voor "As opmaken" en dan het tabblad "Schaal" de primaire eenheid van de x-as kiezen. Als je wilt dat die toeneemt met steeds 5 eenheden vul hier dan 5 in.

  Hoop dat dit de oplossing is voor jou probleem, succes.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.