Vraag & Antwoord

Anders (software)

Complete Schoonmaakbeurt

Anoniem
rsweres
22 antwoorden
 • Hoi iedereen,
  Ik dacht er zal vast ergens op computertotaal.nl wel een artikel of iets dergelijks zijn over hoe je een compu met XP volledig kan schoonmaken. Kon alleen niks vinden! Dus excuses als deze vraag vaker gesteld wordt…
  Ik wil dus mijn computer helemaal schoonmaken. En dan wil ik dus eigenlijk de resultaten van een volledige reboot alleen dan met mijn huidige bestanden. Mijn computer is nu ongeveer 3 jaar oud denk ik (of ouder, weet het niet meer precies) en hij is ECHT traag geworden. Vooral als ik wow speel, en al helemaal nu met tbc, trekt hij de game nog net. Heb niet eens zo'n slechte pc! Ik wou eerst mijn computer geen herinstalleren maar kwam er achter dat ik toch te veel waardevolle (en grote) bestanden op mijn computer had.
  Kan iemand me vertellen hoe ik mijn computer eens een goede opschoonbeurt geef?

  Bedankt!

  p.s.: overigens wou ik ook een tweede geheugenkaart kopen om hem iets sneller te laten lopen. Laatste tijd zegt xp soms weleens dat er te weinig virtuele geheugen is….

  p.s.s: mijn specs:
  Motherboard:
  CPU Type AMD Sempron, 1800 MHz (9 x 200) 3000+
  Motherboard Name Asus K8N-E (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN)
  Motherboard Chipset nVIDIA nForce3 250Gb, AMD Hammer
  System Memory [ TRIAL VERSION ]
  BIOS Type AMI (09/06/05)
  Communication Port Communicatiepoort (COM1)
  Communication Port ECP-printerpoort (LPT1)

  Display:
  Video Adapter NVIDIA GeForce 6600 (128 MB)
  Video Adapter NVIDIA GeForce 6600 (128 MB)
  3D Accelerator nVIDIA GeForce 6600 AGP
  Monitor NEC SlimView 517 [15" LCD] (100943783012)

  Multimedia:
  Audio Adapter Realtek ALC850 @ nVIDIA nForce3 250 (CK8S) - Audio Codec Interface

  Storage:
  IDE Controller NVIDIA nForce3 250 Parallel ATA Controller (v2.6)
  IDE Controller NVIDIA nForce3 250 Serial ATA Controller (v2.6)
  Floppy Drive Diskettestation
  Disk Drive WDC WD800JD-22JNA0 (74 GB, IDE)
  Optical Drive BENQ DVD-ROM 16X (16x DVD-ROM)
  SMART Hard Disks Status OK
 • Back-up maken van de bestanden die je wilt houden en zet dat op een dvd-tje. Maak de harde schijf dan helemaal leeg. (programma naar keuze). En dan installeer je windows opnieuw.
 • Trouwens hoeveel mb Ram heb je op dit moment. Je kunt het beste 1 gb nemen. Want Windows xp heeft minstens 512 mb nodig.
 • Leen of koop een externe harde schijf als je echt teveel waardevolle bestanden hebt. Dan kan je alles van je harde schijf afgooien en later weer terug zetten
 • Ja was het maar zo simpel. Als ik een externe harde schijf kon kopen had ik hier natuurlijk niet gepost. Ken niemand met externe harde schijf en kan er iig zeker niet zelf 1 kopen (ook geen geheugen van 1gb :o ). Arme student en dat verhaal…. Ik kan mijn bestanden op dit moment niet overzetten…
 • Helaas dan zul je even moeten wachten
 • Ik weet niet of op de 74 GB schijf meerdere partities staan.

  Je kunt je waardevolle bestanden op een data partitie zetten en daarna je systeem geheel opnieuw installeren.
  Een windows installatie van 3 jaar gaat traag worden, hoewel ik het knap vind dat deze installatie nog loopt.

  Wellicht is het installeren van een DVD brander een optie of een grote USB stick van 2 of 4 GB. Deze zijn ook niet meer zo duur.

  Ook wel handig voor backup doeleinden, want bij een crash van je harde schijf ben je alles kwijt.

  @Sattaro: je kunt ook op de [img:e7492d392a]http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/templates/ct/images/lang_dutch/icon_edit.gif[/img:e7492d392a] knop drukken, dan hoef je niet 3 berichten in een paar minuten tijd te posten.
 • Is er echt helemaal geen manier om je computer te op te schonen zonder je bestanden te verwijderen? Ik heb ongeveer 20 gig aan waardevolle info (gekochte muziek via het net, ik download niet, en foto's, heb heeeeeeel veel foto's = mijn hobby :) ). Ik heb helaas maar 1 partitie…
 • Oke bedankt

  Partities kun je opnieuw instellen in de Windows setup
 • [quote:36d87c688a="Kream"]Is er echt helemaal geen manier om je computer te op te schonen zonder je bestanden te verwijderen? Ik heb ongeveer 20 gig aan waardevolle info (gekochte muziek via het net, ik download niet, en foto's, heb heeeeeeel veel foto's = mijn hobby :) ). Ik heb helaas maar 1 partitie…[/quote:36d87c688a]

  Dus een zeer grote reden om je data te backuppen dus.

  Als ik naar je configuratie kijk, dan heb je deze mogelijkheid niet.
  Dus toch maar een DVD brander installeren? Dan is je data op 5 DVD'tjes veilig gesteld.
 • Ok misschien is het kopen van een DVD brander wel een goed idee. Enig idee waar ik een heeeeele goedkope kan vinden :P ? Btw hoeveel mb past er eigenlijk op 1 dvd?
 • Een dvd brander kost tussen de 25 en de 50 euro. Op 1 dvd past ongeveer 4481MB aan (ongecomprimeerde) data. Dit zijn heel aardige:

  http://tweakers.net/pricewatch/146681
  http://tweakers.net/pricewatch/131451
 • @ Sattaro…. probeer de WIJZIG knop eens te gebruiken, dan hoef je niet steeds op NIEUW ANTWOORD te klikken, maar kun je gewoon tekst toevoegen aan je eigen bericht. Dit voorkomt 3 reacties van jezelf onder elkaar.

  @ Kream….. Een externe harddisk wordt ook met de week goedkoper, dus misschien is dat een optie (ongeveer 200gb externe harddisk voor 100 euro)
 • Ai lastige keus, een externe database is natuurlijk altijd handig en volgens mij zelf op den duur onvermijdelijk… Kunnen die externe harde schijven op alle compu's worden aangesloten (zodat het als een huge usbstick fungeert)?
 • Ja dat kan, zelfs al heb je in je pc een USB1 aansluiting en de Harddisk is USB2 zal deze werken.
 • [quote:f7db46c4d6]Ik heb ongeveer 20 gig aan waardevolle info[/quote:f7db46c4d6]en:[quote:f7db46c4d6]zelfs al heb je in je pc een USB1 aansluiting en de Harddisk is USB2 zal deze werken.[/quote:f7db46c4d6]Gaat wel even duren via USB 1.1 :wink: .

  Ik heb ooit een 320 Gig USB-schijf op een oud pc'tje met een Celeron 366 en USB 1.1 aangesloten. Het arme ding schrok zich kapot, heeft een kwartier staan nadenken voordat hij die HD alleen maar wilde herkennen.

  Dus of dat een optie is……..

  Je kunt dan beter een extra HD in die pc inbouwen en die als backupschijf gebruiken. Is nog goedkoper ook.

  Gr,
  Jim
 • Gezien de specs van zijn pc zal dat allemaal wel meevallen. Agree, een externe harde schijf is iets duurder, maar ik vind het wel makkelijker om als backup-medium te gebruiken.

  Bovendien ben ik toch geneigd te denken dat in zijn pc een USB2 zit en dan zou ik toch voor de Externe schijf gaan.
 • [b:47b2c1f1f7]Mauricio schreef:[/b:47b2c1f1f7][quote:47b2c1f1f7]Bovendien ben ik toch geneigd te denken dat in zijn pc een USB2 zit en dan zou ik toch voor de Externe schijf gaan.[/quote:47b2c1f1f7]Helemaal mee eens.

  Maar gezien het

  [b:47b2c1f1f7][i:47b2c1f1f7]Arme student en dat verhaal…. Ik kan mijn bestanden op dit moment niet overzetten…[/i:47b2c1f1f7][/b:47b2c1f1f7]

  van de TS ging het mij even om de goedkoopste oplossing. En een losse IDE-schijf is per MB gewoon goedkoper dan geheugensticks, branders+schijfjes of noem het verder maar op. Vandaar.

  Gr,
  Jim
 • Een losse IDE-schijf? Ik neem aan dat je een losse maar ingebouwde HD bedoelt? Kan je een nieuwe ingebouwde HD ook gebruiken als je ooit een nieuwe computer wil en die over wil zetten. OF als er een virus op de computer komt, is de data dan onaagetast?
  Bedankt trouwens voor de reacties :P
 • Een losse IDE schijf kun je inbouwen in je computer. Dat bedoelt Jim ook.
  Voor virussen ben je niet beschermd als je geen goede virusscanner hebt.

  Maar dat geldt ook voor een externe harde schijf.

  Het voordeel van een externe schijf is, dat je hem mee kunt nemen naar bv. een andere computer of zoals ik dat doe in een bankkluis opbergen, zodat ik ook bij calamiteiten, zoals brand of inbraak mijn data nog steeds heb.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.