Vraag & Antwoord

Anders (software)

Hoe bewaar ik een image van een hd op een andere?

Anoniem
Prin0096
8 antwoorden
 • Ik heb twee hd's in mijn pc zitten. Op één ervan heb ik xp staan, op de andere vista. Ik zou nu graag een image/backup van de vista-hd op de xp-hd zetten, waarbij mijn xp-schijf nog steeds blijft fungeren als xp-schijf (dus alleen een mapje ofzo met een image van de vista-schijf). Naderhand wil ik dan even wat kunnen spelen met de vista-hd (partitioneren, formatteren, allerlei zaken die een lege hd opleveren), waarna ik mijn eerder gemaakte vista-image weer terug op de vista-schijf kan zetten (bootable, dus inclusief bootsector en bootmanager).

  Ik heb inmiddels een demo van acronis true image (versie 9) bekeken, ik kan hierin echter niet vinden wat ik zoek. Ik kan hiermee een backup maken van de hd (waarbij volgens mij de bootsector niet wordt meegenomen), of de hd klonen (waarbij mijn xp-hd wordt overschreven).

  Welk programma kan ik voor zoiets het beste gebruiken?
 • Je kunt een image maken van de bootpartitie, en die naar een bestand wegschrijven. Je kunt ook een image maken van een gehele schijf, en die als bestand wegschrijven naar een andere schijf. Vista wordt dacht ik alleen ondersteund in versie 10. Wel kun je dacht ik een "raw" backup maken, dan wordt er verder helemaal niet naar het os gekeken, en maakt het bestandssysteem helemaal niet uit.
 • Je moet inderdaad Acronis True Image 10 hebben. Versie 9 wil niet onder Vista, is bekend compatibiliteitsprobleem. Simpelweg een image van een partitie maken op een andere partitie. Dan liefst een Acronis opstart CD maken. Opstarten met die CD en je kunt de image (=in feite een gecomprimeerde kopie) terugzetten naar de partitie van waaraf ie is gemaakt. Die partitie wordt helemaal in oude staat hersteld. Elke byte is weer hetzelfde als voorheen.
 • Acronis True Image 9.0 loopt bij mij prima onder Vista (Home Premium).

  Test wel je opstart CD goed, want soms worden de SATA disken niet zichtbaar (bij zowel 9.0 als 10.0)
 • Heb je ook al eens een image teruggezet? Want als het wel draait, maar je images zijn corrupt, dan heb je ook niet veel aan die backups.
 • De images zijn niet corrupt, want mijn Linux partities heb ik teruggezet en deze werken prima.
  Ik kan echter niet mijn Vista partitie terugzetten (om te testen), want mijn SATA schijven worden niet gezien.
 • 9 werkt bij mij niet goed onder Vista. 10 wel en die ziet ook perfekt SATA schijven. Betekent toch dat 9 geen volledige funktionaliteit heeft onder Vista. Voor mij onacceptabel als het om images gaat.

  Aan TS: wellicht krijg je het voor elkaar een image te maken met de proefversie van 9, maar wil je over een tijd die image terugzetten dan zul je merken dat de proefversie dat niet meer doet.

  By-the-way: om een image te maken, dus een gecomprimeerd bestand van een gehele partitie (inclusief opstartsectoren) is toch via 'backup'. Daar verstaat Acronis een image onder.
 • Ik begrijp uit de reacties dat met de functie "backup" van true image 9, ook de bootsector van de hd wordt meegenomen.

  Dat de proefversie maar tijdelijk werkt is voor mij geen probleem, het is alleen bedoeld om de lba van mijn hd te kunnen vergroten (windows-setup wijzigt die in de firmware van mijn samsung-hd, bij het herstellen van de lba schijnt de schijf te worden gewist).

  Het is mijn bedoeling dit alles vanuit xp te regelen: true image op xp geïnstalleerd, image van vista-hd maken met xp actief op de xp-schijf, booten met hd-dos-tool om de lba aan te passen (herstel naar native lba) en via xp de image van vista weer terug op de herstelde hd te zetten.

  Binnenkort maar eens proberen dan. Bedankt voor de info!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.