Vraag & Antwoord

Anders (software)

digital cliff

Anoniem
None
3 antwoorden
 • Digital Cliff

  Onlangs las ik een interessant artikel over “Digital Cliff” en dat ging niet over de audio-cd’s van de heer Richard, maar betreft het op onverklaarbare wijze niet meer in staat zijn om een of meerdere bestanden te openen, ten gevolge van het “omvallen van bitjes”. Kortom : data-corruptie.
  Nou heb ik zelf erg veel bestanden waaronder mp3’s en deze heb ik netjes (zoals het hoort) gebackupt over verschillende EHD’s (External Hard Disks). Ik zou graag willen weten wat ik tegen “digital cliffing” kan doen. Er zouden systemen (software?) bestaan, die bestanden onderwerpen aan een integriteits-check d.m.v. bijvoorbeeld een “checksum”, waarbij de oorspronkelijke waarde van een bestand met een bepaalde berekening wordt vergeleken met de huidige waarde.
  Mijn vraag is of er “bestandsintegriteit-check-software” (leuk woord voor galgje trouwens) o.i.d. bestaat, welke ook nog eens in staat is om ontdekte corrupte bestanden direct te repararen. Het liefst ook nog gratis software (ik weet het, wat een eisenpakket…..), die vooral eenvoudig en efficient werkt. Ik ben een leek op dit gebied, maar het heeft wel mijn intresse gewekt…..

  Alvast bedankt!

  Jan
 • Ik heb het artikel niet gelezen, hier kan je er nog wat meer over lezen:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cliff_effect

  Mijn ervaring is overigens dat er best een sector (een stukje HD) kan stukgaan of een gehele disk die crashed. Echter als je een kopie hebt op een andere disk is dat afdoende. Er gaan niet zomaar bitjes "omvallen" of verloren.

  Door gebruik te maken van PAR bestanden kan je missende stukjes weer herstellen: http://en.wikipedia.org/wiki/Parchive

  Gratis software hiervoor is:
  http://en.wikipedia.org/wiki/QuickPar

  P.S. waar vind ik dit artikel?
 • Ik heb het uit de bijlage die bij de laatste Computer Totaal zat. Ben de precieze naam ff kwijt. Zit momenteel niet achter m'n eigen pc dus kan het nu niet nakijken.

  Bedankt voor je tips trouwens!

  Verdere tips/adviezen inzake digital cliff zijn overigens van harte welkom.

  Gr.

  Jan

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.