Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Zelf een netwerklicentie maken

None
16 antwoorden
 • Binnen het bedrijf waar ik werk hebben we software die gemiddeld niet altijd op elke pc hoeft te functioneren.
  Omdat we minder licenties hebben dan pc's is het erg vervelend om dat elke keer te herinstalleren op andere pc's.

  Daarom heb ik het volgende bedacht, waarbij ik jullie reactie's wil omtrent de juridische kant van het idee.

  Een software pakket bestaat na installatie uit, instellingen in het register, wat andere instellingen, her en der, maar hoofdzakelijk, bestaat het programma uit de bestanden in de program files map. Als ik die bestanden uit de program files map in een zip bestand op een netwerk bewaar en die op afroep laat uitpakken

  (nooit meer keer dan aantal licenties).

  Dus ik installeer op alle machines de software, verwijder daarna op alle machines de program files bestanden.(1)
  Dan maak ik het mogelijk om een zip bestand uit te pakken (2), waarbij ik met wat kunst en vliegwerk kan laten

  controleren dat het niet meer keer op andere machines is gebeurt dan ik aantal licenties heb.

  (1) Juridische vraag, staat de software nu nog op de pc of niet.
  (2) Technische vraag, functioneerd de software dan nog? Zal ik denk ik gewoon moeten testen.

  Met vriendelijke groet,

  Martjan.

  PS misschien dat iemand dit wiel al heeft uitgevonden of soft(free)ware kent die dit kan.
 • Er bestaat wel zoiets als een licentieserver. Wordt in grotere bedrijven wel gebruikt, met hetzelfde doel als jij voor ogen hebt. Maar dat moet dan ook maar net willen werken met jouw software.
 • Dankjewel Gerben, kun je iets specifieker zijn over "zoiets als" ?

  Bedankt
 • Ik ben er niet in thuis, ik weet alleen dat het bestaat. Met google kom je wel het een en ander tegen.

  http://www.atnf.csiro.au/computing/software/sol2docs/manuals/installation/install_ref/licServer.html
  http://www.agilis-sw.com/orion/
  http://searchwinit.techtarget.com/ateQuestionNResponse/0,289625,sid1_gci961235,00.html
  http://www.google.nl/search?hl=en&q=license+server
 • Deze resultaten betreffen volgens mij specifieke oplossingen voor situaties waarin iemand software maakt en een netwerklicentie functionaliteit wil geven.

  En andere licentie resultaten.

  Mijn vraag betrof vooral juridise kant van de situatie.

  Ik kan het zelf maken maar wil weten of het op de manier zoals ik het heb uitgedacht mag.

  Hoe denk jij daarover.
 • [quote:2a78d8e6f3="Martjan"]
  Dus ik installeer op alle machines de software, verwijder daarna op alle machines de program files bestanden.(1)
  Dan maak ik het mogelijk om een zip bestand uit te pakken (2), waarbij ik met wat kunst en vliegwerk kan laten

  (1) Juridische vraag, staat de software nu nog op de pc of niet.
  [/quote:2a78d8e6f3]

  De betere vraag is of je wel mag doen wat je van plan bent zonder toestemming.
  Kopieren van software, in welke vorm dan ook, is verboden tenzij het noodzakelijk is voor de interoperabiliteit. En van dat laatste is geen sprake, en is kopiëren zonder toestemming ook verboden.

  Heb je al geprobeerd contact met de verkoopafdeling te leggen? Deze zijn lang niet altijd zo strikt en zijn tussenoplossingen misschien wel mogelijk.
 • [quote:d33263afc5]Kopieren van software, in welke vorm dan ook[/quote:d33263afc5]

  Dan doe ik het anders, wat op het zelfde neer komt.
  Ik installeer software op 1 pc, zip de program files, verwijder de program files. Dus 1 keer geïnstalleerd, 1 keer "gebackedupped", 1 keer verwijderd.

  Nu heb ik in bovenstaande situatie niets gekopieerd, dus dat lijkt mij dan ook niet verboden.

  Verkoop afdeling ben ik inderdaad terughoudend.

  Bij wie kan ik terrecht voor een juridisch advies Computer!Totaal zelf?

  Groet Martjan
 • Kom op zeg, wij zijn geen juristen. En evenmin er om jouw eventuele overtreding van de licentie te rechtvaardigen. Knutselen met ZIPs en un en installaties, kom op zeg, wie wil je voor de gek houden. Overtreed de regel dan als een echte man en zet het gewoon op iedere pc die je hebt. Maar niet van dit gedoe aub.

  Als ik 10 maal zeg JA HET MAG, is het dan goed?

  Nee natuurlijk niet. Jouw bedrijf moet gewoon de licenties kopen die het kost om die software op die pc's te gebruiken, en vervolgens mede dankzij die software genoeg geld verdienen om zowel die software, jouw maandsalaris en pensioen en alle overige kosten te dekken en ook nog iets over te houden.

  Hoeveel licenties en hoeveel dat dan kost, kan de leverancier je prima vertellen. Leveranciers zijn niet je natuurlijke vijand, ze helpen je en geven informatie die je blijkbaar zelf niet hebt. Dus bellen en overleggen.

  groetjes Edmond
 • Bedankt voor je reactie, ik ga niet over software aanschaf, maar werk wel ergens waar we een vervelende stoelendans moeten doen ivm wel/niet geïnstalleerde software, daarom dacht ik een oplossing te hebben verzonnen.

  Je zegt dat mijn bedrijf gewoon de licenties moet kopen die het kost om die software op die pc's te gebruiken.

  Vind ik erg kort gedacht. (ook een beetje bot getyped) Er bestaan toch niet voor niets Netwerk licenties van bepaalde software. vb AutoCAD, Sketchup waarbij die laatste zelfs in Netwerklicentie niet meer kost dan een stand alone. Als dat ook met andere pakketten zou kunnen ben ik erg blij! Van daar mijn zelfknutsel behoefte om het zelf te maken.

  Maar bestaat er niet een programma die dit al doet?

  Groet Martjan.
 • Het was ook bot getypt en bedoeld. Illegale zaken staan we op dit forum niet toe en via eigen netwerkknutsels licentieregels overtreden vallen daar ook onder. Het Forum gebruiken om zo een netwerkknutsel te bouwen, is helemaal uit den boze.

  – BLijkbaar heeft jouw baas het er voor over dat jullie uren verliezen door met licenties te moeten schuiven, verwijderen, installeren. Blijkbaar is dat voor hem goedkoper dan extra licenties en is het goed voor zijn winst het zo te doen. Blijkbaar vinden jullie medewerkers het ook geen probleem of niet probleem genoeg om de hakken eens in het zand te zetten. Ik zou daar in meegaan en dus mooi blijven uninstallen en overplaatsen tot ik een ons woog. De baas wil het zo.

  – Of er niet een netwerkversie is (over welke software hebben we het, kunnen we ook eens echt meedenken) kan de leverancier je direct vertellen.

  groetjes Edmond
 • Oké, dat je geen illegale dingen op dit forum wilt lijkt me goed. Laat ik duidelijk zijn, dat wil ik ook niet. Wil mijn baas ook niet. M

  ijn vraag ging er juist om of het juridisch wel of niet mag, waarbij jouw mening duidelijk aangeeft dat deze knutseloplossing, aldus jou, niet mag.

  Op mijn werk gebruik ik een aantal software pakketten. AutoCAD en Sketchup voorzien al in een Netwerklicentie oplossing. Photoshop, had ik laatst gegoogled (kon ik nu zo snel niet meer vinden) had op hun forum staan dat zij geen Netwerklicentieoplossing hadden zoals AutoCAD. (schijnbaar iemand uit dezelfde branche).

  Dat licentieschuiven is niet aan de orde zoals jij het schrijft dat gebeurt hooguit eens in het jaar. Stoelendans is eerder aan de orde. Dus je moet van werkplek verhuizen wil je even wat photoshoppen.

  Dat mijn baas zoveel licenties als medewerkers aan zou moeten schaffen, is dus in ons geval net zoiets als voor iedereen 1 printer aan te schaffen. En nu is dus de situatie, in deze vergelijking, dat je maar achter enkele pc's zou kunnen printen.

  Je botte reactie over illegale praktijken begrijp ik, daar moet je duidelijk in zijn. Toch heb ik het idee dat je naast die reactie totaal geen begrip hebt voor de situatie waarin ik verkeer ("Jouw bedrijf boet gewoon de licenties…" en "Ik zou daar in meegaan en dus mooi blijven uninstallen en overplaatsen tot ik een ons woog. De baas wil het zo. ")

  Ik denk gewoon mee met mijn baas en peilde op dit forum reactie omtrent mijn zelfknutsel oplossing & probeerde een software programma te vinden die dit kan.

  Ik had namelijk op mijn hogeschool een systeem waarbij je een programma opstarte en als het dan niet al op de pc stond werd het ter plekke "uitgerold".

  Groet Martjan
 • [quote:89c6e56de0="Martjan"]Dat licentieschuiven is niet aan de orde zoals jij het schrijft dat gebeurt hooguit eens in het jaar. Stoelendans is eerder aan de orde. Dus je moet van werkplek verhuizen wil je even wat photoshoppen. [/quote:89c6e56de0]

  Dat kan een oplossing zijn om het aantal licenties daarvoor beperkt te houden. Als ik echter zie wat mensuren kosten en een extra pc, dan is de licentie Photoshop daarbij vergeleken relatief weinig. Maar nogmaals, het kan simpelweg zijn dat jouw baas met deze werkwijze goedkoper uit is.

  [quote:89c6e56de0="Martjan"]Dat mijn baas zoveel licenties als medewerkers aan zou moeten schaffen, is dus in ons geval net zoiets als voor iedereen 1 printer aan te schaffen. En nu is dus de situatie, in deze vergelijking, dat je maar achter enkele pc's zou kunnen printen. [/quote:89c6e56de0]

  Eerder dat je op elke vestiging een printer hebt en je niet met de trein van Arnhem naar Amsterdam moet om te printen of je printjes te halen. Zoiets.

  [quote:89c6e56de0="Martjan"]Ik had namelijk op mijn hogeschool een systeem waarbij je een programma opstarte en als het dan niet al op de pc stond werd het ter plekke "uitgerold". [/quote:89c6e56de0]

  Maar dat is iets anders. Neem aan dat bij dat systeem de extra installatie-licentie of al betaald was of via een licentieserver daarna geregistreerd werd. Kan me niet voorstellen tenminste dat bij dat systeem wanneer Pietje het pakket aanklikt en het geinstalleerd wordt, het bij Jantje ineens van zijn beeldscherm verdwijnt.

  Maar ik begrijp dat het om Photoshop gaat. Ik zal Adobe eens vragen, weet niet of hun licentie user of pc gebonden is. Anders zou terminalserver een oplossing kunnen zijn.

  groetjes Edmond
 • [quote:3a7edfadf1="Martjan"]AutoCAD en Sketchup voorzien al in een Netwerklicentie oplossing. [/quote:3a7edfadf1]

  Kun je hier trouwens iets meer over vertellen. Hoe werkt dit en zit het qua licenties?

  Update: al iets gevonden: http://www.sketchup.com/?title=license_info

  groetjes Edmond
 • AutoCAD werkt met een licentie manager (flexlm) die in de gaten houd dat er niet meer licenties worden uitgedeeld. Sketchup, heeft een file die gelocked wordt en waaraan zich en max aantal mensen zich mogen koppelen.

  Beide super oplossingen voor stoelendans situaties.

  Bij die school situatie klopt het inderdaad dat pietje niet jantje zijn pakket kan afpakken, was eigenlijk alleen een uitrol programma. Dus niet een licentie manager.

  Adobe heb ik dus, via hun forum (heb weer gezocht maar de link weer niet gevonden) gecontroleerd en daar hadden zij een reactie geplaatst op een vraag, dat er geen netwerklicentieoplossing bestond.

  Waarom ik niet specifiek adobe en/of photoshop wilde noemen, is het feit dat het een volgende keer een ander software pakket betreft.

  Je zou bijna een geheugenstick installatie willen, "gooi jij mij de photoshop even aan" :D Maar dat lijkt mij te kwetsbaar.

  Leuk detail is dat macromedia applicaties volgens mij wel netwerk licenties hebben. http://www.adobe.com/support/licensing/

  Nog even kort voor de duidelijkheid, het feit dat andere software voorzien in netwerklicentieoplossingen, is aldus jou geen reden om er zelf een te maken (even los van hoe ik het doe), wanneer ik een pakket heb wat niet in die oplossing voorziet?

  Jouw reactie "Overtreed de regel dan als een echte man" & "Als ik 10 maal zeg JA HET MAG" Suggereert van niet. Erg abstract gezien, wil mijn gereedschap (software pakket) voorzien van extra functionaliteit, zoals het schrijven van een plugin ook extra mogelijkheden bied. Of had die reactie meer te maken met de specifieke manier waarop ik voorstelde dit op te lossen?


  Groet Martjan.
 • ZOals gezegd, heb ik de vragen aan Adobe gesteld. En dit zijn hun antwoorden:

  [quote:93fd72069c="Vraag-Antwoord met Adobe"][b:93fd72069c]Vraag1 :[/b:93fd72069c]Is de gebruikslicentie van Adobe Photoshop gebonden aan 1 persoon of aan 1 computer?
  [b:93fd72069c]Antwoord: [/b:93fd72069c]De licentie is gebonden aan 1 persoon die ze op 2 systemen (PC en laptop) kan installeren, maar niet tegelijkertijd kan gebruiken

  [b:93fd72069c]Vraag 2:[/b:93fd72069c]Bestaat er een netwerkversie van Adobe Photoshop zoals die er bijvoorbeeld
  is van AutoCAD en Google Sketchup?
  [b:93fd72069c]Antwoord:[/b:93fd72069c] Nee die bestaat niet

  [b:93fd72069c]Vraag 3:[/b:93fd72069c] Kan men in een situatie als deze Photoshop op een Windows Server of
  XP/Vista machine zetten en die via RDP overnemen, en zo in elk geval het
  moeten wisselen van werkplek voorkomen. Of is dat licentietechnisch niet
  toegestaan?
  [b:93fd72069c]Antwoord: [/b:93fd72069c]Nee dat is niet toegestaan: Photoshop licenties zijn desktop-licenties

  [b:93fd72069c]Vraag 4:[/b:93fd72069c] Nog een kleine aanvulling, Macromedia biedt wel dergelijke netwerklicenses (max aantal users binnen een netwerk, feitelijke users kunnen wisselen), zie http://www.adobe.com/support/licensing/

  Blijft dit soort licenties binnen Adobe voor de ex-Macromediaproducten
  bestaan of gaat het op de helling? Wordt het zelfs uitgebreid naar de
  originele Adobe producten?

  [b:93fd72069c]Antwoord: [/b:93fd72069c]Dit artikel gaat over netwerkdetectie voor oneigenlijk gebruik van onze software (misbruik). Dat is een heel ander geval als wanneer Adobe netwerklicenties aan zou bieden.[/quote:93fd72069c]

  Met laatste ben ik het trouwens niet eens. Zal ik nog eens navragen.

  groetjes Edmond
 • Duidelijk.

  Goed idee dat RDP.

  VNC is dan ook nog een alternatief… Alleen weet ik niet hoe fijn dat functioneerd. Vraag is dan wel of een VNC verbinding naar een andere desktopcomputer niet wordt bestembeld als een verbinding met een server.

  Bedankt voor je moeite,

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.