Vraag & Antwoord

Anders (software)

Muziek sorteren i iTunes.

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Ik heb iTunes 7,3 op een laptop met Vista Premium, en een iPOD.
  Mijn mp3's heb ik in diverse mappen onderverdeeld op een grote externe HD.

  Ik heb in iTunes niet aangevinkt "kopie maken van muziek in de map iTunes Music", omdat ik geen ruimte op de laptop wil verspillen aan muziek die ik al op die andere HD heb staan. Volgens iTunes Help wordt er dan in die iTunes Music-map een link gezet naar de betreffende mappen.

  Ik heb weliswaar de inhoud van één van de muziekmappen kunnen synchroniseren naar mijn iPOD via iTunes muziekbibliotheek.
  Daarnaast heb ik Afspeellijsten gemaakt, gelijknamig aan de muziekmappen, om de inhoud daarvan in die afspeellijsten te krijgen, en díe dus weer op mijn iPOD.

  Dat overzetten van die muziek naar die afspeellijsten wil maar niet lukken.

  Wat doe ik niet of verkeerd?
 • Zou tóch wel aardig zijn als iemand me zou willen helpen.
  Gewoon: hoe krijg ik mp3's van mijn harde schijf via afspeellijsten van iTunes naar mijn iPOD. De Instructies uitvoeren zoals aangegeven door iTunes lukt niet: ik krijg wel mp3's in de Muziek-bibliotheek, maar niet in de afspeellijsten.
  Vaak ligt zo'n probleem aan een of andere afstelling/instelling, maar waar in dit geval?
 • [quote:e882bf466b="HvD"]Wat doe ik verkeerd?[/quote:e882bf466b]Crossposten denk ik.
 • met crossposten en je eigen berichten bumpen maak je niet veel vrienden inderdaad.

  Itunes moet je op handmatig beheren zetten.

  Begin met een lege bibliotheek.
  Muziek van andere lokaties (netwerk of usb schijven) toevoegen kan met "map aan bibliotheek toevoegen". Itunes voegt dan een link toe in de muziek bibliotheek. Zorg dat het goed van een tag voorzien is. De tag die je bijwerkt in itunes wordt in de bibliotheek bewaard en NIET in de file. dus het wissen van bibliotheek betekent dat taggen opnieuw moet. Ik gebruik Tagscan om mijn mp3 te voorzien van tags en nooit itunes. Ik wis mijn systemen te vaak.

  Maak afspeellijsten in itunes via control N. Als dat NIET lukt is er iets mis met je itunes want dit moet altijd kunnen.

  Lukt dat wel? Sleep deze afspeellijsten naar je ipod en klaarr.

  Een alternatief programma door amateurs gemaakt is Yamipod. Erg goed maar ik wacht nog een jaar met vista dus ik zou niet weten of het werkt onder vi$ta.
 • Bedankt voor uw tip.
  Wat die opmerkingen over crossposten betreft, dat is allemaal leuk en (on)aardig, maar dat wordt ook in de hand gewerkt.
  Een vraag kan onder meerdere rubrieken vallen wat betreft de inhoud.
  Dat crossposting ongewenst geacht wordt is volkomen terecht, dus een goede zaak om dat tegen te gaan.
  Maar dan moet iemand, die een vraag stelt die blijkbaar een behoorlijk aantal malen gelezen is maar nog door niemand beantwoord (en dat laatste is wel een absolute voorwaarde!), door indiener verwijderd moeten kunnen worden, om het nogmaals te proberen in een andere rubriek.
  Iets anders is het ten gevolge van fingertrouble tweemaal meteen achter elkaar verzenden van dezelfde vraag, wat me dus ook overkwam, en blijkbaar mij niet alleen. (Als ik zonder muis op mijn laptop moet werken heb ik erg vaak het probleem dat het aanzetten van mijn wijsvinger om te slepen, als klik wordt ervaren, en dan gebeuren nu eenmaal ongewenste dingen). Ook bij die twee gelijktijdige en identieke items kon ik meteen na indienen één ervan niet verwijderen, dus heb ik die maar leeggemaakt.
  Dat was dus de werkelijke gang van zaken.
 • de crosspost is dan verklaard maar dan blijft Bumpen van je eigen post over. Op veel fora wordt je dan ook genegeerd.

  Trouwens iedereen hier helpt belangeloos andere mensen, je moet dan geduld hebben.
 • Weekje geduld gehad. Schiet niet op zo, want ben nog geen steek verder gekomen. Instructies zijn niet erg duidelijk. Dus zet ik zelf alles even duidelijk op een rijtje.

  - Ik heb dus al voordat ik die iPOD kocht tig GB aan muziek gedownload en van mijn CD's gehaald. Alles metéén over een groot aantal mappen verdeeld, ten eerste omdat daarmee verschillende genres ingedeeld werden, én omdat ik alles in MP3 op CDROM's (max 700MB dus) heb geschreven voor gebruik in mijn autoradio.
  - Die mappen staan allemaal in een Muziekmap op een externe harde schijf.
  - In iTunes (jaja, nieuwste versie etc.) haal ik via "Bestand > Map aan Bibliotheek toevoegen" de inhoud van een enkele muziekmap naar "Bibliotheek > Muziek". Ziet er voor deze iTunesleek prima uit; alle 164 nummers (689 MB) staan er keurig in. Lijkt mij. Dacht ik. Weet ik veel?
  - Een paar "Slimme Afspeellijsten" gemaakt met namen die overeenkomen met de originele mappen waar de muziek in staat; leek me wel zo handig.
  - In de bibliotheek: "Bewerken > Alles Selecteren", en de hele riedel is gemarkeerd,
  - Dan wil ik die hele selectie naar zo'n slimme afspeelijst slepen, maar ik mis het bekende "+"-tekentje, en jawel, er gebeurt dus geen f*ck.
  - Daarom niet getreurd; ik maak een aantal gewone afspeellijsten aan met de bijpassende namen.
  - Nu lukt het slepen wél; de hele bubs staat in de afspeellijst. Prima de luxe.
  - Nu de volgende muziekmap overzetten naar iTunes. Dus de Bibliotheek leeghalen, teneinde de volgende muziekmap aan de bibliotheek toe te voegen, díe selectie weer naar de volgende afspeellijst, etc. etc.
  - Blijkt intussen die eerste afspeellijst weer helemaal leeg!! %&^$#@**!!
  Geef mijn fortie maar aan Pikkie.
  Wat doe ik fout, behalve crossbumpen, sidesticken, tagf*cken, drykicken en slowtunen?
 • Ik zie wat je fout doet!

  [b:eea40776cf]Nu de volgende muziekmap overzetten naar iTunes. Dus de Bibliotheek leeghalen, teneinde de volgende muziekmap aan de bibliotheek toe te voegen, díe selectie weer naar de volgende afspeellijst, etc. etc. [/b:eea40776cf]

  Dat kan dus niet - als je een bibliotheek leegmaakt dan is een afspeellijst ook leeg. Als je een afspeellijst wist blijven de nummers in de bibliotheek aanwezig. In itunes kan er maar 1 bibliotheek zijn en daar moet alles in zitten…

  Hoe ik het zou doen:

  Zorg dat je mp3 bestanden goed voorzien zijn van TAG's. Tags aanpassen in itunes worden niet in de mp3 bestanden bewaard, gebruik daarom bv tagscan om je mp3 van een correcte naam te voorzien en van extra kenmerken die jij gebruikt om alles in te delen. Deze kenmerken zijn nodig omdat je anders je muziek in itunes niet terug kunt vinden in je eigen gemaakte indeling. Ik doe dat met het veld "GENRE" en maak mijn eigen genres bv "Muziek van Vrouwelijke zangeressen" of "Top 2000". Sommige liedjes horen in beide en ik heb helaas dus ook sommige mp3 bestanden dubbel. Ik heb een grote ipod en ben helaas gebonden aan itunes en er ook een beetje gewend aan geraakt.

  Als je mp3 bestanden goed voorzien van tags, importeer dan alle mappen en submappen naar je bibliotheek.

  Verder is het branden van cd's erg "old school". Er kunnen maar weinig op en ik brand mp3's op DVD's soms want meestal backup ik op een USB schijf. Ik neem nooit cd's meer mee in de auto maar mijn ipod!
  Mijn ipod heb ik via een kabel en ook soms via een Kensington FM zender op de radio aangesloten.
 • Was er intussen eens goed voor gaan zitten en had de noodzaak ingzien van een permanente bibliotheek.

  Probleem bleef hoe ik muziek vanaf de plaats waar het staat op de harde schijf, naar een afspeellijst kon krijgen. Zou toch graag willen weten hoe dat binnen iTunes gaat zonder hulpprogramma's.
  Vanaf de inmiddels duizenden nummers bevattende bibliotheek selecteren en naar lijst slepen duurt weken en is dus geen optie; die selecties had ik nu juist metéén na downloaden cq rippen gedaan.

  Heb om in ieder geval aan de slag te kunnen Tagscan gedownload en hoewel ik alle toeters en bellen nog niet onder de knie heb, heb ik daarmee en aantal lijsten (M3U-files) kunnen maken en die weer met succes geïmporteerd in iTunes.

  Was wel lastig dat de andere setup van die lijsten een hoop mp3's niet kan thuisbrengen en dan labelt als "Artiest: geen, Titel: geen", waardoor er geen informatie van zo'n nummer getoond wordt tijdens afspelen. Op de schijf zélf hebben die songs wél een titel en artiest. Zal wel met het downloaden te maken hebben, maar kan die info toch op de tagscan-lijst gekregen worden? Nummer voor nummer een naam geven duurt ook weer weken. Denk aan een instellingsverandering zodat de namen waarmee ze op de harddisk staan worden overgenomen.

  De (voorlopig vijf) gemaakte afspeellijsten naar de iPOD gesynchroniseerd. Op zich geen probleem, maar zodra je de iPOD aansluit begint die te synchroniseren, nog vóórdat je de selectiemethode kan wijzigen, omdat die dán pas getoond wordt.
  Kan geen knop vinden om die synchronisatie op mijn initiatief te laten plaatsvinden, en ook niet een mogelijkheid de nu verkregen overtollige troep van mijn iPOD te halen terwijl de rest blijft staan. Wel lastig. Is ongetwijfeld een oplossing voor.

  Ik ben juist ook overgestapt van de beperkte CDROM's met MP3's naar iPOD om de hele zooi in mijn auto te hebben. IPOD (30GB) via speciale adapter op mijn radio aangesloten; bediening van iPOD (ligt ergens bij het reservewiel) via de radio, en songinfo op de radiodisplay. Zo hoort dat.
 • ten eerste moet je de ipod op HANDMATIG BEHEREN zetten. Dan bepaal jij wat er gebeurd.

  Een nummer in itunes laden betekent niet dat hij zich in itunes bevind. Itunes toont de naam maar dat is op te vatten als een snelkoppeling..

  TAGscan heeft ook de optie "genereer TAG van bestandsnaam". Dat is erg handig - leer het maar een beetje kennen.
 • - iPOD gezet op handmatig beheren; OK.

  - dat er alleen een link naar de werkelijke plaats van een item gemaakt wordt, tenzij kopiëren is ingesteld, was me al duidlijk.

  - in Tagscanner > Tag Processor, de knop "Genereer Tag van Bestandsnaam" gevonden. In de betreffende lijst op die pagina alle "No Artist-No Title"-items geselecteerd, en op "Genereer" gedrukt.
  Er gebeurt wel wat, maar voor elke bestandsnaam staat nu "No Artist", in de kolom "Artist" staat "No Artist", en in de kolom "Titel" staan wel de juiste titels.
  Maar als ik dan in de "List Maker" kijk, waar uiteindelijk het te importeren product uit komt, staan daar nog mooi alle betreffende items met "No Artist-No Title" aangeduid.
 • tagscanner moet weten welke stukken van het bestand als tag gebruikt gaan worden. De scheiding tussen de velden zijn bij de meeste bestanden een streepje. Dat kun je allemaal instellen. Dat moet met % tekens. Ga maar even met een klein mapje met mp3's oefenen.

  bijvoorbeeld mijn meeste mp3's zijn:

  jantje smit - ik hou van jou - 01.mp3

  in tagscan is dan het scheidings teken een "-"
  title %2
  artist %1
  tracknumber %3

  artiest is veld 1, titel is veld 2 en tracknummer is veld 3.

  tagscanner kan ook andersom, dus een bestandsnaam maken van de tag. Het is een krachtig programma.
 • - oefenmapje gemaakt,
  - in Music Renamer van betreffende files de bestandsnaam veranderd > hernoemd,
  - in Tag Editor de velden Titel en Artiest juist ingevuld > Opslaan,
  - in Tag Processor > Genereer Tag van Bestandsnaam; scheidingsteken, titel, artiest en track de juiste symbolen ingevuld > Genereer,
  - Die drie pagina's zien er nu correct uit,

  Maar op pagina List Maker staan nog steeds de kreten No Artist en/of No Title in de respectievelijke velden Artiest en Titel.

  NB: op pagina Tag Processor zowelde kop Tag Aanvullen als Tag Overschrijven geprobeerd. Geen merkbaar verschil.

  Welke handelingen zijn nog nodig?
 • er zijn helaas verschillende soorten en versies van tags mogelijk. Als je tags goed staan in je gewone lijst moet je controleren of deze ook goed in itunes worden gelezen. Als dat zo is ben je klaar.

  Als dat niet zo is moet je kijken welke tags versie deze vervuiling van tags veroorzaakt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.