Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Hoe maak je een blijvende harde return in .txt.-bestand?

None
9 antwoorden
 • Beste mensen,

  Met een gewone druk op de ENTER-toets maak je in een .txt-bestand natuurlijk een harde return.

  Die wordt bij transport van het bestand naar elders niet altijd gehandhaafd.

  Op welke wijze kun je zo'n harde return echt vastzetten/forceren in zo'n .txt-bestand?

  vr. gr.,


  Ruud Muschter :D
 • Ik begrijp je vraag niet helemaal, maar misschien dat dit gebeurt:

  Als je in bijvoorbeeld Kladblok op Enter drukt, dan plaatst Kladblok op die positie een harde return. Dit gebeurt door middel van twee verborgen tekens die een zogenaamde 'carriage return' en een 'line feed' aangeven. Dit kun je vergelijken met een ouderwetse typemachine. Daarbij schuif je de slee naar links (carriage return) en door tegen de hendel te drukken schuift het papier iets omhoog (line feed).

  Onder linux echter, worden returns gecodeerd met enkel een 'line feed'. De 'carriage return' is onder linux overbodig (maar niet verboden).

  Het zou dus kunnen zijn dat het txt bestand tijdens transport via een linux-machine reist waarbij de bestanden opnieuw worden opgebouwd en dus de returns worden herschreven op de linux manier. Als je zo'n bestand vervolgens onder windows opent, kan het zijn dat de tekst op één regel wordt getoond (meestal met een open blokje op de plaats waar je de return verwacht)

  Dit is echter niet de standaard gang van zaken. Meestal worden bij kopieer acties tekst bestanden letterlijk overgenomen en zouden dus ook de returns ongemoeit moeten blijven. Om de preciese oorzaak van je probleem vast te tellen zou je eens een situatie schets kunnen geven van een route waarbij de returns veranderd/verdwenen zijn.
 • Dank voor je uitgebreide toelichting. :D

  In feite heeft het verschijnsel rechtstreeks te maken met een vraag die ik gesteld heb in het forum Internet, onder Webprogrammering & scripting, onderwerp 'Ballwriter'. Maar misschien had ik de vraag beter in algemenere zin kunnen stellen, bedenk ik achteraf

  Op de site van ons Elektronisch Tijdschrift Opus 0 hebben wij een ballwriter geplaatst. Dat script roept een .txt-bestand (= gedicht) aan, dat vervolgens regel voor regel op het scherm wordt geschreven.

  Als ik de bewuste html-pagina open in IE, is alles precies zo te zien als het bedoeld is, namelijk met witregels tussen de coupletten.

  Nadat ik de pagina echter had geupload naar de server van mijn hoster (= Starthosting), werkte het script nog wel, maar werden alle regels aan elkaar geplakt, dus zonder witregels. Wel staan de regels goed onder elkaar.

  Het resultaat is te zien op:

  www.opus0.nl/werk.html


  Vandaar dat ik me afvroeg of die actie te omzeilen is.

  Bedankt dat je er nog ff naar wilt kijken.

  vr. gr.,


  Ruud :D
 • Heb je het bestand wel in ascii geupload?
 • Daar ben ik normaal gesproken altijd zeer op bedacht, maar in het Leech-FTP-prog dat ik gebruik, staat de overzending standaard op de automaat.

  Dus had ik dat maar zo gelaten, omdat ik een bulk aan bestanden van verschillend type moest uploaden.


  Ruud
 • Je zou even kunnen kijken of het uitmaakt. In diverse editors kun je ook wel instellen, hoe regels moeten eindigen.
 • Zal ik zeker doen.

  En achteraf weet ik ook niet waarom ik dat tekstbestand niet gewoon als .doc heb aangemaakt, maar misschien 'moest' dat wel van het script.
  Misschien kan ik proberen het document te saven als Worddoc., en het script overeenkomstig aanpassen.

  Ik ben blij met de suggesties.


  Ruud :D
 • Zojuist kom ik in het helpscherm van Word het volgende tegen:

  "Een handmatig regeleinde invoegen
  Met een handmatig regeleinde wordt de huidige regel afgebroken en gaat de tekst door op de volgende regel. Stel dat in het alineaopmaakprofiel is vastgelegd dat er voor elke alinea extra ruimte wordt ingevoegd. Als u deze extra ruimte wilt weglaten tussen korte tekstregels, zoals in een adresblok of een gedicht, kunt u na iedere regel een handmatig regeleinde invoegen, in plaats van op ENTER te drukken.

  Klik op de plaats waar u de regel wilt afbreken.
  Druk op SHIFT+ENTER."

  Hier gaat het weliswaar om iets anders, maar de materie is wel verwant, en ik kan er desnoods wel ff mee experimenteren, linksom of rechtsom.


  Ruud :D
 • Beste mensen,

  Na langdurig sleutelen met allerlei opties is het me gelukt om de witregel in het .txt-bestand te handhaven.

  Voor het geval jullie hiermee ooit te maken krijgen, staat hieronder wat ik geprobeerd heb.

  1) Het ballwriter-script riep een .txt-bestand aan. In het script heb ik daar .doc-bestand van gemaakt. Van het aangeroepen bestand heb ik ook een .doc-bestand gemaakt. Dit werkte niet. De foutmelding op het scherm gaf aan, dat de tekst te groot was. Ik moest hetzij de tekst aanpassen, hetzij de marges in het script aanpassen. Dat eerste werkte niet, het tweede ook niet, ondanks zeer grote marges. Het schermvlak werd heel groot, maar de foutmelding bleef er in staan.

  2) Toen de bestanden op aanraden van onze moderator via FTP niet op de automaat geupload, maar specifiek als ASCII-bestanden. Dat maakte geen verschil (het viel te proberen).

  3) Het script weer op .txt gezet, en het tekstbestand ook. Daarin de witregels aangemaakt met Shift-Enter. Dit werkte evenmin.

  4) Toen als volgt geredeneerd. Als na het uploaden 1 witregel in 0 witregels worden omgezet, worden mogelijk 2 witregels in 1 witregel omgezet. En dat werkte! Daarbij had ik aan begin en eind de bestaande 2 witregels in 3 witregels omgezet. Het ei van Columbus zogezegd.

  Bedankt voor het meedenken,

  vr. gr.,


  Ruud Muschter :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.