Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Win 98 setup 'ziet' cd rom niet..

Anoniem
RayCis
11 antwoorden
 • Ik heb nwe hardware, en wil graag -voordat ik xp erop zet- eerst win'98se installen, dit omdat ik dan zo'n opstart splitsing krijg, en dan kan ik ook nog de pure dos-modus bereiken (voor spelen oude games die absoluut niet in een dosbox draaien).
  Nu bestaat die nwe hardware uit een gigabyte bord, 2 s.ata hd's, een dvdrom lezer, en een writer, (Plextors). Als ik op deze nog lege pc de setup cd v Win '98se erin steek, begint de cd keurig te draaien, ik krijg keuze 'start win'98 setup met cdromsupport', kies deze, en dan krijg ik melding dat de cdrom 'niet gevonden kan worden' dus ook geen oakrom.sys driver die geinstalleerd kan worden…kan de setup files niet vinden…rara, hoe kan dit? (geen kapotte cd, getest in mijn oude set -ook een plextor lezer werkt het prima) kortom…hoe krijg ik win '98 op die nwe hd's gezet? is er een andere wijze? Win98 zal ik nooit gebruiken, hij kan er kaal op, zonder accessoires e.d. Enige doel is, ik kan er dan een sound-driver inzetten, (via Win '98) van een sblive kaart, die onder de pure Dos sound geeft.
 • Met de echte Dosbox http://dosbox.sourceforge.net/news.php?show_news=1 kun je alle dos games onder XP draaien.

  Normaal start je van de flop op, alleen latere en diverse oem versies waren opstartbaar, alleen je mist nu de SATA controller drivers of je zult bij nieuwere borden de SATA controller op IDE moeten kunnen zetten in de bios.

  Ook bij SATA cd/dvd spelers zul je in de bios de juiste instelling moeten bekijken of ze ook zonder SATA controller drivers worden herkent.

  Ook hangt de cdrom vaak aan een 3e party IDE/SATA controller die ook zo ingesteld dient te worden.

  Vergeet nog te melden dat je bij/op veel nieuwe moederborden überhaupt geen windows 98 kunt installeren, wat vaak ook op de driverpage van het desbetreffende moederbord staat.
 • Ik had dat pas geleden ook toen ik W98SE op een oud bakkie wilde installeren en ik heb de opstartdisktte bij Bootdisk gedownload, deze installeerde de cddriver en was het prob opgelost.
 • Aan lange Pier, ok, ik weet dat Win '98se uitgaat van oudere hardware, maar wat dat s.ata betreft, op mijn oude set, waar ik nu nog mee werk, had ik een primaire hd, en die was OOK s.ata, en de 2e hd (ik werk altijd met 2 fysieke hd's) was IDE, met daaraan via de flatcable de dvd lezer, en -writer).
  Op dat oude systeem had ik geen enkele moeite om Win '98se te installen…en kreeg ik die opstartsplitsing (die ik ook graag benut om een back-up van C: te maken via de DOS-versie v Ghost…Ideaal, je werkt a.h.w. buiten XP om, en in 5 min. maak ik onder DOS dan een image v C:, en in 5min. kan ik die weer terugzetten, allemaal dankzij 't bestaan v/die opstart-splitsing. Omgekeerd schijnt dat veel moeilijker te zijn, eerst XP en dan '98 installen. Of kan dit toch via zo'n BOOTmanager?

  Het spelen van bvb Xwing via zo'n DOS-box prg in XP, natuurlijk heb ik 't wel geprobeerd, maar lukt niet..
 • Een Intel chipset heeft de mogelijkheid al langer, IDE modus in de bios, andere merken pas de laatste jaren, daar heb je dus geen F6 en een driverflop voor nodig.

  Je kunt 98 ook op en tweede schijf zetten met de XP schijf eraf, als 98 erop staat hun je de XP schijf er weer bij plaatsen en via het bios opstartmenu kiezen van welke schijf je op wilt starten.

  Ook kun je later 98 naast XP zetten, 98 ziet toch geen NTFS partitie en ziet die partitie waar hij opstaat als de C:.

  Je kunt die 98 ook via de boot.ini en de bootloader van XP opstarten, dan dien je een bootimage van 98 te freubelen, de bootsect.dos te maken volgens deze manier met debug. http://www.bcpl.net/~dbryan/ntfs-dual-boot.html

  Is die Xwing van Star Wars? want dan werkt de compatibititeitsmodus het beste, het is geen dos game maar voor 95/98.
 • Nee, ik doel hier op Xwing v Lucas arts, van 1992, en het is een puur DOSgame, later, is er idd een Xwing game v starwars op de markt gekomen, in '95 ofzo, en dat was voor Win '95. Ik heb destijds wat uurtjes moeten zweten om al die missies te halen (de cracks ervoor kwamen pas later), want sommige missies waren zo zwaar/moeizaam dat ik ze pas na 20x 'haalde'. De gemiddelde gamer van nu had allang nr een crack gegrepen die alle missies ontsloot.

  Punt is met dat installen van Win '98se voor mij is dat de setup cd ervan keurig start IN een cdromspeler, maar als tie dan de setup feitelijk wil starten, kan hij de cdrom driver (oakrom.sys, die toch met zowat alles spelers werkt) niet installen 'omdat hij geen cd rom device aantreft' dat is waar ik mee zit..ik zit nu te denken HOE ik de inhoud v/d setup cd OP mijn hd krijg…vandaar af installen moet wel gaan….
 • Probeer het nog eens. :)
  Heb je een SATA dvd station?

  Of zoals eerder aangegeven, de bootdisk gebruiken, heb je wel een floppydrive nodig.

  Je kunt ook in XP b.v. de inhoud van de 98 cd op de lege fat32 partitie zetten en met de 98SE bootdisk daar de setup starten.

  Ook met een Knoppix, BartsPE of een UBCD for win, waar je eerst zelf een opstartbare cd mee brouwselt kun je dat doen.

  Er zijn geen problemen, alleen uitdagingen. 8)
 • Zowel de dvd lezer als de dvd writer zijn beide IDE, die zitten keurig met zo'n dunne brede flatcable in de (enige) IDE aansluiting op het mobo, de 2 hd's (320gb elk) zijn beide s.ata. In mijn oude set net zo, alleen had ik daar nog de 2e hd als IDE.

  de setup cd start netjes, maar het gestarte keuze menu ziet geen cdrom device, zowel de lezer als de writer blijven onopgemerkt, die melding krijg ik dan ook, met erachteraan: kan oakrom.sys driver niet installen, geen cddom device gevonden….da's 't probleem….Als ik op een andere manier al die setup files op 1 van die 2 s.ata hd's krijg, is het ook goed…vandaar af kan hij ook installen…setup zoekt gewoon nr een cd rom omdat daar al die files opstaan, maar als je alles op een partitie hebt, werkt alles vandaar uit, vroeger heb ik wel win geinstalled v.a. een partitie…gaat super en sneller ook dan v.a. de cdrom
 • Als het met een XP cd wel gaat, ligt het niet aan de IDE, die tegenwoordig op veel borden van jMicron o.i.d. zijn en een 3e party IDE/sata/e-sata controller zijn voor de atapi devices en daar kan die oakrom.sys niets mee.

  En inderdaad, je kunt de setup starten vanaf een harde schijf via de flop, maar dan zal toch de sata controller van die harde schijf op IDE modus gezet dienen te worden, 98 kan niets met sata wel met IDE.

  Tip, zet de inhoud van de 98 cd op die IDE schijf, start de setup via een 98 opstartflop, installeer daar ook de sata drivers voor 98, indien die er zijn anders houdt het op, die installatie kopieër je op een sata schijf, maak een 98 bootimage zoals dat in die link staat en zet die verwijzing er naar in de boot.ini.

  Nog eentje, voer die setup uit op een computer waar het wel kan met die cd en kopieër die installatie, probleem zal zijn de sata drivers zijn, die IDE modus van die sata controller dien je dan te handhaven.
 • ok, daar zal ik aan denken, overigens, ik heb op die 2 hd's WEL een werkend DOS gebeuren…..dos heeft geen moeite met s.ata of IDE…..wel met NTFS, maar dat wist ik, alle partities (die ik, op 2 na, allemaal op FAT32 heb staan, worden allemaal herkend)..ik kan erop lezen/schrijven enz. Ik had ff snel Norton Commander (ja die goeie oude DOS versie) erop gezet…
 • Dan staat die SATA controller in de bios nog op IDE modus en niet op enhanced, heb je niet de volledige voordelen van SATA, maar je kunt er wel DOS en 98 erop draaien.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.