Vraag & Antwoord

Anders (software)

Hoe makkelijk een batch foto's verkleinen naar 800x480?

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Wie kan mij vertellen hoe ik het gemakkelijkst digitale foto's kan verkleinen naar 800x480? Ofwel de breedbeeld-verhouding van zo'n digitaal fotolijstje?

  Ik gebruik het tooltje Cropit om digitale foto's snel naar 10x15cm te converteren, maar dit formaat is anders. Ik wil niet alleen de juiste verhouding, maar ook gelijk de vaste resolutie van 800x480 hebben. Is hier een tooltje voor?
 • deze b.v
 • [quote:f2f3d909ed="amira"] deze b.v[/quote:f2f3d909ed]
  Irfanview gebruik ik al jaren. Ik heb gisteravond geprobeerd om er frames uit te halen, maar dat is mij niet gelukt. Je kunt de foto's verkleinen naar de standaardformaten 800x600, 1024x768 etc. maar het is mij niet gelukt om foto bij te stellen tot 800x480. Het vinkje weghalen bij 'aspect ratio' zorgt voor een vervorming van de foto. Dus: kun je mij iets meer op weg helpen? Bedankt.
 • De door jou gewenst verhouding is 5:3. De normale beeldschermverhoudingen zijn 4:3. Of je foto vervormt, of je knip de randen links en rechts er af.
 • Je kunt ook in batch croppen met irfanview.
 • [quote:858d9c34b0="water"]De door jou gewenst verhouding is 5:3. De normale beeldschermverhoudingen zijn 4:3. Of je foto vervormt, of je knip de randen links en rechts er af.[/quote:858d9c34b0]
  Dat het formaat anders is, had ik al door toen de foto's vervormd werden. Het apparaat heeft nu eenmaal die 800x480-verhouding en vervormt automatisch de foto's of laat balken zien of hakt van de boven- en onderkant een stuk af. Om dit laatste zelf te regelen, wil ik met een programmaatje graag zelf bepalen wat er van de boven- en onderkant afgaat. Net zoals je met Cropit heel gemakkelijk de verhouding 3:2 naar 4:3 kunt omzetten doordat het programmaatje boven elke foto een kader laat zien die je met de muis kunt verplaatsen en waarmee je met een simpele <enter> de uitsnede maakt. Na deze actie verschijnt de volgende volgende foto uit de gekozen directory net zolang alle foto's aan bod geweest zijn. De uitgesneden foto's worden met dezelfde bestandsnaam met een '-C' erachter bewaard. Ik zoek ook zoiets voor het formaat 800x480 (de verhouding 5:3 dus).

  Het programmaatje Cropit is te vinden op http://www.entrysoft.com/index.php?id=16.
 • [quote:6a74bfb7d9="gerben"]Je kunt ook in batch croppen met irfanview.[/quote:6a74bfb7d9]
  Dan moet ik toch eens beter gaan kijken hoe dat werkt. Gisteravond heb ik lange tijd lopen zoeken hoe ik één foto in een kader van 800x480 kon uitsnijden. Dit is mij niet gelukt.
 • [img:5bb01465b6]http://img267.imageshack.us/img267/4425/clipboard01mx1.th.png[/img:5bb01465b6]
 • Gerben,

  Ik heb de optie gevonden hoor. Dat was wel even zoeken. Je hebt vier mogelijkheden om de foto bij te laten snijden, vanaf linksboven, -onder, rechtsboven en -onder. Dat is niet wat ik wil, want elke foto wil ik eerst zien voordat-ie gecropt wordt. En bovendien is het handiger om een kader te hebben dat je met de muis of pijltjestoetsen kunt verplaatsen. Ik vind het nogal ingewikkeld allemaal, die fotoprogramma's en denk dat ik dan maar de foto's naar 1280x1024 verklein en ze met een zwarte rand laat zien op het fotolijstje.

  Cropit is eigenlijk een heel makkelijk programmaatje, het is alleen jammer dat-ie niet naar het formaat 800x480 (zeg, circa 5:3) kan croppen. Kodak heeft ooit Ofotonow gemaakt, maar die kan het ook niet.

  En om nou elke keer een kader te maken en de foto daar in te slepen is mijn te veel werk. Zo'n digitaal fotolijstje is een aardigheidje natuurlijk.

  Bedankt voor het meedenken.
 • Gaat het nu om een batch of om de ingreep zelf? Is mij niet helemaal duidelijk.
  De bewerking als volgt gedaan met (gratis progje) The Gimp, ging prima:

  1. Selecteer ‘Rechthoekige Gebieden’ gereedschap (R).
  2. Gereedschapsopties: Instellen formaat via optie ‘Vaste verhouding’ of ‘Vaste grootte’ (net wat je wilt).
  3. Bepaal je compositie in afbeelding (hou Alt ingedrukt voor evt. verschuiving selectie).
  4. Vervolgens ‘Afbeelding snijden’ via menu Afbeelding.

  Je kunt een hele map foto’s openen en ze zo snel één voor één bewerken.
  Met Script-Fu zou je hier waarschijnlijk ook een batch voor kunnen schrijven, heb me daar verder niet in verdiept.
 • [quote:50c2396d59="Ali Jas"]Gaat het nu om een batch of om de ingreep zelf? Is mij niet helemaal duidelijk.
  De bewerking als volgt gedaan met (gratis progje) The Gimp, ging prima:

  1. Selecteer ‘Rechthoekige Gebieden’ gereedschap (R).
  2. Gereedschapsopties: Instellen formaat via optie ‘Vaste verhouding’ of ‘Vaste grootte’ (net wat je wilt).
  3. Bepaal je compositie in afbeelding (hou Alt ingedrukt voor evt. verschuiving selectie).
  4. Vervolgens ‘Afbeelding snijden’ via menu Afbeelding.

  Je kunt een hele map foto’s openen en ze zo snel één voor één bewerken.
  Met Script-Fu zou je hier waarschijnlijk ook een batch voor kunnen schrijven, heb me daar verder niet in verdiept.[/quote:50c2396d59]

  Bedankt voor het meedenken. Ik heb het programma gedownload en heb al een hele lijst aangepast. Echter, het vaste kader 5:3 werkt niet goed bij mij. Ik kan dat links instellen bij de gereedschappen, en vervolgens trek ik een kader in de foto, maar de verhoudingen kloppen toch niet helemaal.

  Enerzijds wil ik de foto's dus in de 5:3-verhouding croppen (waarbij ik de uitsnede zelf mag bepalen) en anderzijds wil ik het uiteindelijke resultaat dan weer terugbrengen naar 800x480 omdat het digitale fotolijstje toch niet meer pixels kan laten zien en het dus zonde is om de foto's groter te houden.

  Het gaat dus niet per se om de batch, maar meer om het resultaat. Omdat je met Cropit zo makkelijk een digitale foto naar het formaat van een analoge foto kunt uitsnijden (naar 10x15) hoopte ik dat zoiets ook voor het 5:3-formaat zou bestaan. Dat laatste blijft dus handwerk.

  Ik blijf nog even proberen.
 • ikzelf gebruik photo elf
 • [quote:62ddcb1cad="amira"]ikzelf gebruik photo elf[/quote:62ddcb1cad]
  Kijk, dit zocht ik nou! Hartelijk bedankt. Ik heb de preset op 5:3 gezet en het gaat als een speer. Gewoon een setje foto's naar de verhouding 5:3 omkaderen/uitsnijden waarbij je met de muis het kader kunt verplaatsen. Crop, save en volgende foto. Dit is net Cropit, maar dan uitgebreider. Helaas werkt het maar 30 dagen, dus ik moet opschieten ;-)
 • Vanaf versie 2.4.0 (dacht ik) van The Gimp moet deze functie ook beschikbaar zijn. Bespaart dus weer wat geld. :wink:

  http://www.weethet.nl/dutch/photo_sizes.php#gimp
 • Faststone Photo Resizer (klik HIER) kan dat ook en nog veel meer.

  En da's wel freeware.

  Gr,
  Jim
 • Bedankt voor het meedenken allemaal. De genoemde programma's heb ik inmiddels geprobeerd. Ik heb bijna 1.800 foto's gecropt. PhotoELF vind ik het makkelijkst werken om naar de verhouding 5:3 te croppen (met een verschuifbaar kader à la Cropit) en Faststone Photo Resizer werkt het prettigst om de foto's te verkleinen. Jammer alleen dat PhotoELF shareware is; qua uiterlijk is Faststone Photo Resizer een stuk beter, maar het gaat natuurlijk om de functionaliteit. Kortom: nogmaals bedankt voor het meedenken!

  Marco.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.