Vraag & Antwoord

Anders (software)

CAPS LOCK togglelt niet meer...

Anoniem
perloc
17 antwoorden
 • Als ik de computer opstart is het caps lock (cl) lampie uit.
  Als ik op de cl key druk gaat het lampje aan.
  Als ik er weer op druk zou het lampie uit moeten gaan maar blijft aan.
  Alleen als ik op de shift key druk gaat het lampje uit.
  De letters in Word en Wordpad zijn zoals het cl lampie aangeeft.
  Reboot helpt niet, evenmin als het keyboard veranderen van EN naar PT via rechtsonder in de startbalk met het kb icon. (Portugees keyboard)
  Het heeft tot een uur geleden nog goed (= normaal) gewerkt, d.w.z. dat de cl key toggle-de.

  Iemand enig idee wat er aan de hand zou kunnen zijn?
  Keyboard defect (dus hardware) lijkt me onjuist, ik hou het op een software probleem, maar wie het weet mag het zeggen.
  perloc
 • nou, ik denk toch echt aan hardwareprobleem.
  probeer eens een ander tobo, en/of maak het tobo eens even grondig schoon, schroefjes eruit en demonteren, kan iedereen met enig overleg.
 • Als je uitelkaar gaat schroeven? maak dan ff een foto van de bovenkant van je toetsenbord, dan weet je waar de letters moeten :wink:
 • nou, ik zei nou ook weer níet dat ´ie álles moest los maken….. :lol:
 • :lol: Ja maar dat is wel verstandig. Onder die toetsen kan ook van alles geplakt zitten…. :D
 • Het toetsenbord moet inderdaad in de wasmachine, maar ik denk niet dat het met losschoeven is te verhelpen: de toetsen werken dus is het de software die in de fout gaat.
  Maar…. om ruzie met jullie te vermijden zal ik de raad opvolgen.
  Ervaring met dat soort zaken (uit elkaar halen en vrijwel altijd weer met succes in elkaar zetten) heb ik genoeg: ik heb 44 jaar in onderhoud van (medische) apparatuur en 25 jaar in onderhoud van computer apparatuur gezeten. Zal melden als het al of niet is opgelost.
  perloc
 • Ik heb het toetsenbord opengemaakt maar schoonmaken was inwendig niet nodig: het wás brandschoon en gezien de constructie kan er ook nauwelijk vuil inkomen. De keys zijn allen verzonken in bakjes en tussen de stammetjes die de key dragen en die de rubbertjes bedienen is zo weinig ruimte dat er nauwelijks vuil doorkan. Alleen de bakjes zaten vol stof en dat heb ik verwijderd.
  Ergo, een hardware fout is het niet want de toetsen werken perfect, maar geven niet het gewenste effect, dus is het een software probleem, hoewel je nauwelijks van een probleem kunt spreken: de capslock kan worden opgeheven met de shift key. Om het even helemaal duidelijk te stellen: als ik met de Caps lock key het lampie aan kan krijgen maar met dezelfde key niet weer uit, ligt dat niet aan de key maar aan de software.
  Het is ook niet zomaar een flodder keyboard maar een originele IBM en gezien de (inwendige) constructie van hoge kwaliteit.

  Ik zal eens kijken of ik de code, die de capslock key afgeeft kan achterhalen…… Dat is niet mogelijk, d.w.z. geeft geen code af zoals de a = 79 en de ESC = 27
  De capslock wordt afgevangen in de keyboard chip, maar het is wel zo dat Windows de capslock kan voelen: als ik een password intype en de capslock staat op dan krijg ik een mededeling daarover op mijn scherm.

  De HELP fucntie van Windows is, zoals gebruikelijk, waardeloos. "Caps lock" geeft niets anders dan informatie over de "toggle keys".

  Iemand een suggestie?
  perloc
 • ja, ook ibms gaan eens kaduuk. als je met de shift de capslock moet opheffen, deugt er iets niet in het keyboard.
  wat zegt het toetsenbord van de buurman?
 • Dat is het nou juist, Dirk: ik ken wel personen die ik een keyboard te leen zou kunnen vragen maar die wonen nogal ver en benzine is duur….
  Bovendien weet ik niet of ze wel bereid zijn hun keyboard uit te lenen.
  Best mogelijk dat de keyboard chip deze enige functie (andere gebreken nog niet bemerkt) niet uitvoert.

  Ik, en wij kunnen ermee leven want zoals gezegd, de shift heft de uppercase van Caps Lock op.
  Als ik het ter plaatse kan oplossen, meegenomen, maar het is niet onwerkbaar.
  Ik zal nog even proberen of het in Win98 ook zo is. Als dat het geval is dan ligt probleem in het keyboard, anders in Win2000 (wel onwaarschijnlijk, maar je weet maar nooit!).
  Computer is momenteel bezet en dit tik ik op mijn laptop.

  MVG perloc
 • Ik heb laatst bij BCC 2 toetsen borden gehaalt. 7,50 per stuk :wink:
 • Eduard: Wie het dichts bij het vuur zit warmt zich het beste.
  Maar hier in dit land is er maar heel beperkt aanbod en dat is in de regel 3 to 5 keer zo duur.
  perloc
 • Ook al het toetsenbord via apparaatbeheer gedeïnstalleerd en via de muis gereboot? zal het toetsenbord erna weer geïnstalleerd worden en zal en misschien weer gereboot moeten worden.
  Indien een ander totsenbord hetzelfde doet.

  Overigens werkt een toesenbord met een zogenaamd matrix systeem, elke toets genereerd een eigen code en als die contact maakt zit het probleem idd ergens anders, het probleem kan ook nog in die matrix chip in het toetsenbord zelf zitten.
 • Heb ik gedaan. Un-installen via "Install/Uninstall hardware".
  Heb de muis helemaal niet hoeven te gebruiken want de uninstall van met kebo is pas effectief na reboot en opstart Windows, die hem dan weer gelijk installeert. Ik zou het ook nog kunnen proberen via de Hardware Manager in System, maar dat lijkt me hetzelfde als via install/uninstall hardware procedure.
  Je begrijpt al dat dat geen effect heeft en het zou me ook verwonderen: de chip in het keyboard is een ROM die door Windows uitsluitend wordt uitgelezen en waarvan de inhoud niet kan worden veranderd.
  Ik weet uit hoofde van mijn beroep uitstekend hoe een keyboard in elkaar steekt en werkt.

  perloc
 • Doet een ander tokkelbord hetzelfde?
  Cruciaal voor het oplossen van het probleem.
 • Werkt het wel tijdens het opstarten van de computer (voordat Windows begint met opstarten)?
 • Lange Pier: Een ander kebo lenen is erg lastig. Ik ken niemand in de buurt (heb geen kontakt) waar ik een kebo zou kunnen lenen.

  Supersnail: Yep!!! Daarmee wordt mijn theorie, dat het een software probleem is, waarheid. In eerste instantie gaat het Num Lock lampie branden. Gedurende die periode doet de Caps Lock wat ie moet doen: togglelen. Windows start op, Num lock gaat uit, keyboard is dood, num lock gaat aan en dan kan ik met de Caps Lock niet meer togglelen: eerste gaat lampie aan en blijft aan.
  Dus het is toch Windows(2000 Prof) die de oorzaak is.
  Ik heb ook een partitie met Win98: daar werkt het normaal, d.w.z. togglelen!!
  Maar goed dat ik mijn fijne IBM kebo nog niet in de vuilnisbak heb gegooid…. (Was ik trouwens toch niet van plan!)
  perloc
 • Ik heb even gegoogled op [quote:f89bf8c657]windows 2000 keyboard "caps lock"[/quote:f89bf8c657] en ik denk dat je hier wel wat aan hebt. Daar wordt het door jou besproken probleem aangezet.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.