Vraag & Antwoord

Anders (software)

Programma voor editen&viewen TIFF-files...

Anoniem
SnelJel
7 antwoorden
 • Wie weet een simpel en betrouwbaar standaardprogramma voor het bekijken én het bewerken van TIFF-files?

  Momenteel gebruik ik de TIFF-viewer van Windows XP, maar hiermee kun je geen TIFF-files bewerken. En dat wil ik juist wel kunnen.

  Jelle

  P.S. Mijn vraag om een gratis TIFF-printer, elders in deze groep, is reeds beantwoord.
 • dat bewerken kan vrijwel ieder fotobewerkingsprogramma, en zoiets heb je vast al wel (ervaring mee) als je zo zeer in tiff wil werken….
 • Hoi ouwe rot :-),

  Dank voor je antwoord. Toevallig heb ik bijna nooit fotobewerkingsprogramma's onder ogen gehad.

  Het is goed dat je deze vraag stelt.

  Het is met nadruk de bedoeling dat de TIFF-viewer/editor gebruikt wordt voor archiveringsdoeleinden. In het archief vinden zich hoofdzakelijk tekstuele documenten. Ik werk dus niet met foto's.
  Een van de dingen die ik met mijn TIFF editor/viewer wil doen is bijvoorbeeld het terugbrengen van het formaat. Een compleet boek is gescand op A4'formaat, terwijl het een A5-boekje is. Ik wil dan het formaat terugbrengen om het bestand zodoende met de helft te verkleinen. Daarna kan ik het bestand hangen aan mijn archiveringsprogramma.
  Andere optie is bijvoorbeeld stempels te plaatsen in gescande (en dus virtuele) documenten, bijvoorbeeld 'betaald'.

  Mijn vraag is of iemand hier ondervinding mee heeft, of ondervinding met andersoortige documenten en de naam van een eenvoudig doch betrouwbare TIFF-viewer/editor kent die onder andere overweg kan met mijn wensen.

  Jelle
 • Probeer deze eens: http://www.irfanview.com/
 • ik reageer toch even want ik begrijp het niet zo goed…
  je scant boeken en slaat dat op in tiff, om ruimte te besparen.
  tiff is dacht ik het een-na-grootste opslagformaat (alleen raw is immers groter?).
  je wilt dus archiveren op basis van afbeeldingen, en dat dan zo klein mogelijk.
  dan zou ik zeggen experimenteer eens wat met je scanprogramma (scan dpi´s/opslagformat/compressiefactor), dan kom je m.i. tot de conclusie dat jpg in een behoorlijke compressie ook prima bruikbaar is.
 • Opnieuw een goede vraag!

  In de archiefwereld is het gebruikelijk dat documenten worden opgeslagen in TIFF-formaat. Soms wordt er ook het PDF-formaat gehanteerd, maar in wezen in dat weer een schil om het TIFF-formaat. Dat mijn archiefprogramma het snelste werkt met het TIFF-bestandsformaat, daar kan ik niets aan doen. Dat is een gegeven. Ik kan alleen de oppervlakte van mijn bestand zo klein mogelijk houden, zie het voorbeeld met het boek.

  Er wordt al veel gewerkt met OCR-software (Optical Character Recognition) in de archiefwereld. Maar omwille van de duurzaamheid en authenticiteit van de digitale documenten (een digitale kopie van papier moet wel lijken op het papieren origineel), kun je nu eenmaal geen kwalitatief mindere digitale kopie bewaren, laat staan alleen de tekst uit het document.
 • [quote:d8dacb9db9]Maar omwille van de duurzaamheid en authenticiteit van de digitale documenten (een digitale kopie van papier moet wel lijken op het papieren origineel), kun je nu eenmaal geen kwalitatief mindere digitale kopie bewaren, laat staan alleen de tekst uit het document.[/quote:d8dacb9db9]

  Dan spreek je jezelf tegen. Je wilt de bestanden juist bewerken..
  Waar ik werk worden documenten bewaard en als er 1 veranderd moet worden dan wordt er een kopie gemaakt en deze kopie wordt bewerkt.
  Vanwege de wet mogen wij de orginelen niet veranderen. Bij ons gaat het om bewijslast.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.