Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Wie kent het partitionerings programma EASEUS?

jolo
19 antwoorden
 • In één van de recente nummers van C!T werd het partitionerings programma Easeus beschreven. Het kreeg een 9/10 als beoordeling dus leek het mij een goed programma om eenmalig de grootte van mijn partities (in Vista) aan te passen. Hoewel ik in het verleden gewerkt heb met Partition Magic die volgens mij qua opzet wel enigszins vergelijkbaar is, is het mij niet gelukt om meer het programma te bereiken als hetgen wat bestandsbeheer van Vista zelf ook kan. Zoals bekend kan bestandsbeheer een partitie maar tot een bepaalde grootte terug brengen. Mijn bedoeling was om de C- partitie van 60 Gb te vergroten tot bv. 150 Gb. De verdeling is momenteel C- 60 Gb en D- 400 Gb. Ik kom echter niet verder dan een extra partitie aanmaken. Als ik de optie 'resize' open is er voor C alleen de mogelijkheid om deze te verkleinen en niet om te vergroten. Een optie om een eventueel nieuw aangemaakte partitie samen te voegen met C heb ik ook niet kunnen ontdekken. Ik had toch uit het bewuste artikel begrepen dat de opte die ik in gedachten heb tot de mogelijkheden behoort. Waarschijnlijk zie ik dus iets over het hoofd. Is er iemand die mij kan vertellen wat het 'iets' is?
 • Staat de vrijgemaakte ruimte wel naast die C: ?

  En is/was de kleiner gemaakte partitie een logisch station in een extended partitie? zo ja, is dan de extended partitie ook verkleind?

  En de twee progjes zijn inderdaad vrijwel gelijk, je kunt er overigens niet mee mergen.

  Ook is het aan te raden systeemherstel uit te zetten voor de partitie aanpassingen.
 • Lange Pier, ik moet je een afdoende antwoord op je vragen schuldig blijven omdat ik de handeling uitvoerde bij een kennis. Wat betreft het 'naast elkaar' zitten van de vrije ruimte het volgende. Ik meen ergens gelezen te hebben dat, als dit het geval is, Vista er ook mee overweg kon. Ik dacht dus slim te wezen en heb de D-partitie E-genoemd. Ik dacht in mijn onschuld dat dan na het maken van een nieuwe partitie deze automatisch 'naast' de C zou komen. La geef je de nieuwe echter de naam 'D' dan blijft E er nog braaf tussen zitten. Het zelfde gebeurde overigens bij Easeus. In mijn eigen situatie is de C- een Primaire, de D- een Logische en de E- weer een primaire. Ik durf echter niet met zekerheid te zeggen hoe bij mijn vriend de situatie is. Ik dacht dat zowel C als D primaire stations waren maar zeker durf ik het niet te zeggen.
 • Nee, dat gaat zeker niet automatisch, die dien je op te schuiven en driveletters hebben daar niet veel mee te maken.

  Overigens met dat de progjes vrijwel gelijk zijn bedoelde ik Easeus en die van Vista zelf.
 • Ok, duidelijk. Maar hoe krijg je het dan wel voor elkaar om een nieuw aangemaakte partitie 'naast' de C-partitie te krijgen? Zoals gezegd: de bestaande situatie is een C-en een D. Ik haal dus een stuk van D af maar deze komt dan automatisch 'achter' de D geplaatst. Ik zou dus niet weten hoe ik dat zou kunnen veranderen. Vandaar mijn gedachtegang: als ik zorg dat er een 'ruimte' is tussen C en D dan wordt de nieuw aangemaakte er wellicht tussen geplakt. Niet dus. Ik vind het overigens wel vreemd dat C!T zo'n hoge waardering geeft als het programma in feite weinig meer kan dan Vista zelf. Op de site van Chip wordt zelfs gesproken, ik citeer: met enkele muisklikken kun je partities vergroten, verkleinen en verplaatsen.
 • [quote:8761def0c3="gerardb"]Ik haal dus een stuk van D af maar deze komt dan automatisch 'achter' de D geplaatst. Ik zou dus niet weten hoe ik dat zou kunnen veranderen. [/quote:8761def0c3] Dat kun je checken in op de site van EASEUS in deze The Free Partition Resizer (Partition Editor, Manager) to Resize, Move FAT32, NTFS Partitions.
 • Bedankt voor je bijdrage Jolo. Mijn kennis van (technisch) Engels is niet geweldig, dus wellicht begrijp ik iets niet goed.
  Op hun site wordt simpel gesproken van Resize Partition. De werkelijkheid is echter dat als je het scherm uit de afbeelding voor je hebt je de partities alleen kunt verkleinen en niet vergroten. Ze zeggen: zet de pijl op de lijn ensleep naar de gewenste grootte. Alleen jammer dat je maar naar één kant kunt slepen. Of begrijp -lees- ik de tekst niet goed?

  Edit: ik heb de afbeelding op de site nog eens bekeken en het volgende viel mij op. De afbeelding laat de C, D, E, enz. achter elkaar zien daaruit zou je kunnen concluderen dat je wel twee kanten op kunt slepen. De werkelijkheid, althans bij mij is echter dat de C en de D onder elkaar staan zoals in hun afbeelding de C en de I.
 • Dan zitten de partities op 2 schijven en je kunt geen deel van de tweede schijf bij de eerste voegen bij standaard schijven.

  Alleen per schijf kun je partities verkleinen, vergroten weghalen of aanmaken en je kunt ook de partities opschuiven indien er vrije ruimte is of aan een gewenste zijde verkleinen.
 • Offtopic: heeft het programma een andere naam gekregen? Ik zie ineens partition master staan. Bij mij heet ie partiton manager.

  Nog een ideetje; als je tweede schijf veel groter is, en je hebt voldoende ruimte, dan zou je de c: partitie naar de tweede schijf kunnen verhuizen.
 • Lange Pier, ik kan mij jou reactie dat het twee schijven zijn voorstellen, zou je gezien de afbeelding op de site van Easeus ook denken, maar ik kan je verzekeren dat dit niet het geval is. Er zit 100% zeker maar één harde schijf in! Deze is opgedeeld in twee partities en het zijn allebei primaire partities.
  Ik heb voor alle zekerheid de persoon in kwestie even opgebeld zodat ik zeker weet waar ik het over heb. Zoals het op de afbeelding staat zou het inderdaad een makkie zijn. Je schuift de C een stukje naar rechts zodat de naastgelegen D automatisch wordt verkleint. Maar helaas, bij mij is het natuurlijk weer eens anders dan anders. Hoe dit mogelijk is begrijp ik natuurlijk niet. Dat je overigens geen stukje van een eventuele tweede schijf kunt 'lenen' dat snap ik. Dat zou al te mooi wezen.
  Wat Gerben betreft: ik heb geen idee wat de naam aangaat. Ik ben blind afgegaan op de recensie in C!T.
 • En als je van je beide partities een Image maakt (testen of die "goed" zijn), dan je hele HD formatten, indelen zoals je dat wilt en dan een voor een je images terugschrijven. Op deze manier moet het lukken.
  perloc
 • Maar in de afbeelding van de door mij geposte hyperlink staan ook Disk 1 en Disk 2. Zou je dan van die harde schijf een Easeus screenshot kunnen posten?
 • Inderdaad via de PrtScn toets, Paint en opslaan als *.jpg via TinyPics b.v. een afbeelding hier plaatsen.
 • Inderdaad perloc, jou idee is een optie, maar zoals ik al zei is het een pc van een vriend dus moet er steeds gependeld worden. Ik vind overiges dat dergelijke ingrepen overbodig zouden moeten zijn in 2009. Simpel een partitie vergroten zou toch een tandaard optie moeten zijn in Vista?

  Jolo, inderdaad staan in de afbeelding ook twee schijven afgebeeld. In ons geval is het echter één schijf die zo staat afgebeeld. Wat betreft de screenshot geldt ook hier weer dat ik de betreffende pc niet bij de hand heb en dus eerst in de gelegenheid moet zijn om t.z.t. een screenshot te kunnen maken. Maar geloof mij: de afbeelding zal er precies zo uitzien als op de site met het verschil dat bij ons de C en D partitie onder elkaar staan hoewel ze zich op één en de zelfde schijf bevinden.
 • Sorry hoor, maar ik ken geen één partitie manager die 1 schijf op 2 afbeeldingsbalken laat zien.

  Zou nog een dynamische schijf kunnen zijn maar dan staat er nog steeds bij dat het schijf 2 is.

  De persoon zelf kan dat niet verzorgen, zo'n screenshot?
 • Ik zou het kunnen vragen maar ik heb mijn twijfels.
 • Ik heb ook eens even gekeken met Acronis Disk Director Suite.
  Als je partitie C groter wilt maken (resize) dan zul je eerst partitie D kleiner moeten maken (of de laatste partitie als je meerderen hebt en de zaak opschuiven). Tenzij je natuurlijk nog unallocated space hebt op je HD maar dat is niet zo in de meeste gevallen.
  Denk er wel om dat je eerst images maakt voor je aan je partitie's gaat rommelen voor het geval er iets mis gaat!!
  edit: Ben nog verder gegaan maar je strandt in een eindeloos geschuif van de patitie's (Althans met ADDS) dus ik denk dat het toch het beste is om eerst images te maken, de HD schoon te vegen, in te delen en de images terug te zetten.
  perloc
 • [quote:7f44fdd455="wesley-w"]Wat betreft de screenshot geldt ook hier weer dat ik de betreffende pc niet bij de hand heb en dus eerst in de gelegenheid moet zijn om t.z.t. een screenshot te kunnen maken. [/quote:7f44fdd455] Als je daar voorlopig nog geen tijd voor hebt, zou je kunnen voorstellen LiveCD Parted Magic te downloaden. Die LiveCD zou je kunnen branden via applicatie ISO Recorder. Als je daarmee de PC uit de TS er vanaf laat opstarten. Dan is er de beschikking over een terminalvenster RoxTerm. Daarin laat je het volgende commando uitvoeren
  [code:1:7f44fdd455] fdisk -l [/code:1:7f44fdd455][Enter] Deze output kan via kopieer en plakken in een tekst bestand worden geplaatst. Tevens heeft deze LiveCD applicatie GParted. Een vergelijkbare applicatie met Partition Magic.
 • Perloc gaat er gemakshalve in zijn antwoord van uit dat iedereen image software heeft? Als hij dat eerst moet kopen kan hij misschien beter gelijk partitionerings software nemen…

  Jolo bedankt voor de tip maar ik ben ben als ik de persoon in kwestie dit in z'n eentje uit laat voeren dat ik dan gelijk een afspraak met hem moet maken om Vista opnieuw te installeren. Zodra ik bij hem in de buurt kom zal ik een screendump maken en kom ik op deze kwestie terug. Werkt GPart overigens gemakkelijker? Ik geloof dat ik die ook ergens op CD heb liggen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.