Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Open Office - etiketten

None
4 antwoorden
 • Na vele jaren met MS Office te hebben gewerkt, ben ik een paar maanden geleden overgestapt op Open Office met nauwelijks problemen.
  Echter, ik stuit nu op een toepassing, t.w. het aanmaken van etiketten, die ik altijd redelijk eenvoudig via Word en Excel kon uitprinten. Met Open Office blijkt dat echter een crime te zijn. Je moet dan vanuit een database bestand werken, maar ik kom daar met de handleiding niet uit. Ik heb de adresbestanden nog steeds in Calc/Excel bestand staan. Weet iemand een simpele manier om dit a) toch met Open Office te doen of b) via een ander (bij voorkeur open source) programmaatje?
  Bvd
 • [code:1:2a669c79b8]Stap 1: Om etikketen te printen van een adressenlijst plaats je ze in een spreadsheet (Calc).
  Een spreadsheet is geen verplichting omdat ook tekstbestanden, adresboeken, en gewone databases gebruikt kunnen worden als container voor je data voor mail merges
  Spreadsheets zijn echter een simpele manier van werken. Plaats in de eerste rij van de database wel een heading bijvoorbeeld Naam, Straat, Plaats… Dit is verplicht!

  Stap 2: Je moet je spreadsheet registreren als een database in Openoffice.org.

  Stap 3: Maak je Mail Merge document, in dit geval labels (etiketten) en leg de verbinding met je database(Spreadsheet).

  Stap 4: Afdrukken labels.[/code:1:2a669c79b8]

  Bovenstaande is het overzicht in een handleiding met meer gedetailleerde instructies en plaatjes die ik ineengestoken heb voor afdrukken labels met een spreadsheet als database. Denk dat je er daarmee wel uitkomt.
  Acht bladzijden (door de plaatjes erbij) is wat veel om hier neer te poten.
  Je kan het bestand hier downloaden of bekijken: http://decomp.googlepages.com/HandleidinglabelsprinteninOOo3x.pdf


  [Edit]
  Het hoeft ook niet persé met een database.
  Als je in de vlucht 1 labeltje of slechts enkele wil afdrukken kan je gewoon het formaat van je label-sheet en labels instellen en zonder wat dan ook te koppelen gewoon op "New Document" klikken waarop je nadien dan je adres(sen) intypt op de label-locatie die je wil.
  Dat kan je dan gewoon afdrukken op je label-sheet.
  Het zou al te gek zijn moest je om 1 labeltje of slechts enkele af te drukken telkens een database moeten aanmaken en door het koppelingsproces moeten gaan.
  Zo doe ik het altijd, trouwens. Hoe het moest met een database heb ik uitgevogeld omdat je mij nieuwsgierig gemaakt had en ik het nu toch ook wel eens wou weten.
 • Dank U wel! Ben blij dat er mensen zoals u zijn die de moeite willen nemen om de handleidingen aanzienlijk gebruiksvriendeliijker te maken.
  Na een aantal pogingen met testfiles is het printen van etiketten me gelukt. Een van de probleempjes was, dat ik een van de kolomnamen maar niet te voorschijn kon toveren op het etiket. Er stond een komma in de naam - een gevoelig teken voor spreadsheets, zoals u weet.
  Nog een klein probleem waar overigens mee te leven valt: de testfiles kon ik pas (via Verkenner) verwijderen nadat ik de computer opnieuw had opgestart. De ODB files blijven kennelijk "ergens" hangen. Alle OO software was gesloten en toch de melding: "De bewerking kan niet worden voltooid omdat het bestand in een ander programma is geopend. Sluit het bestand en probeer opnieuw". Na 3x klikken een "Naar Prullebak" scherm met "0 items gevonden" en "opnieuw proberen". Dat lukte dus niet. Is er een verklaring?
 • Blijvend gelockte bestanden is geen standaard fenomeen bij deze procedure. Hier op mijn Vista Ultimate doet zich dat niet voor.
  Je kan eventueel eens kijken met Unlocker welk proces die bestanden vasthoudt, en ze daarmee ook eventueel proberen vrij te krijgen.
  (Windows 2000 / XP / 2003 / Vista - Unlocker is Freeware)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.