Vraag & Antwoord

Anders (software)

Tijdverschil backupbestanden

Anoniem
None
4 antwoorden
 • Ik maak regelmatig backups van mijn Synology NAS op een Maxtor externe harddisk. Deze externe harddisk is rechtstreeks aangesloten op de usb-poort van deze NAS. De backups maak ik m.b.v. de disk station manager van de NAS zelf. Omdat ik deze backupbestanden ook wil kunnen benaderen op andere Windows PC's is de Maxtor geformatteerd in FAT32 en worden de backups ook in dat formaat weggeschreven.

  Toen ik laatst weer een backup maakte viel me een vreemd fenomeen op:
  Als ik na het maken van de backup deze controleer (via netwerkmapping in Windows Verkenner) krijg ik altijd exact dezelfde aanmaakdatum en tijd van de bestanden te zien als die van de originele bestanden. Dat is dus correct.
  Echter, als ik de Maxtor daarna rechtstreeks aansluit op een USB-poort van mijn computer, worden in Windows Verkenner de aanmaaktijd van de bestanden exact een uur vroeger weergegeven…Als ik daarna de Maxtor weer aansluit op de NAS en dan vervolgens in Windows Verkenner de backupbestanden bekijk, krijg ik weer wèl de goede tijden te zien…Samengevat: de tijdweergave bij aansluiten van de Maxtor Externe HD op de NAS òf op een USB-poort van de computer verschilt een uur….Heel vreemd allemaal. De systeemtijden van zowel computer als NAS zijn gelijk…Ik snap niet hoe dit komt….Heeft iemand hier een mogelijke verklaring voor?
 • DST? Oftwel zomer- wintertijd instellingen?
 • Dat was oook het eerste wat ik bedacht, maar bij zowel de computers als de NAS zijn de tijdsinstellingen correct..
 • Ik heb waarschijnlijk een oorzaak:

  Naar het schijnt ondersteunt FAT32 geen timezone informatie. Dat wil zeggen dat er geen rekening wordt gehouden met zomer- en wintertijd.
  Aangezien de externe disk is geformatteerd in FAT32 en de schijf in de NAS met Linux Ext3, zou dit de verklaring kunnen zijn.
  Ik zal er dus mee moeten leren leven, maar het betekent dus wel als ik fotobestanden direct zou willen terugzetten van de FAT32 disk naar mijn XP (NTFS) computer de opnametijd altijd een uur afwijkt..
  Ik had nog nooit van dit fenomeen gehoord…Weer wat geleerd…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.