Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Defragmenteerprogramma dat wel werkt

kid jansen
7 antwoorden
 • Ik ging laatst eens kijken met Windows Disk Defragmenter hoe erg m'n partities gefragmenteerd zijn op de harde schijf van m'n laptop (zie sig, WinXP Pro SP3). Dat was vooral op C behoorlijk drastisch, D viel nog wel mee. Beide partities gedefragmenteerd, op D werkte dat vrij aardig. Alles netjes achter elkaar en niet meer gefragmenteerd. Maar voor C had het bijna niet geholpen, dat was na het defragmenteren nog steeds een zooitje. Meerdere keren defragmenteren hielp niet, want dan beweerde hij na twee minuten al klaar te zijn met defragmenteren. Als je opnieuw opstart, en je kijkt nog een keer, dan zegt hij weer dat C gedefragmenteerd moet worden, en is hij wel weer lang bezig.

  Nu weet ik dat er genoeg programma's op de markt zijn voor het defragmenteren van partities onder Windows, mijn vraag alleen, welke is de beste, en welke is de beste van de freeware programma's hiervoor?

  Misschien handig om te vermelden, m'n laptop heeft een hardeschijf van 100GB, volgens Windows is dat 93,1GB. Die heb ik opgedeeld in C en D, van respectievelijk 30GB en 63,1GB (volgens Windows). C heeft 5,43GB vrij (18%) en D 30,9GB (49%)
 • Als je gaat defragmenteren moet je in ieder geval je virusscanner uitzetten, want anders na elke schrijfactie van je antivirusprogramma begint het defragmenteren weer opnieuw. (of het stopt)

  C defragmenteren is bijna een onbegonnen zaak door de vele schrijf en wis acties.
 • Je kunt defragler of smartdefrag eens proberen. Overigens is het niet per se beter, dat alles stijf opeengepakt staat. Bestanden die in gebruik zijn, zijn niet altijd te defragmenteren, dus zoveel mogelijk software uitschakelen.
 • Zou het dan niet beter werken in veilige modus? Dan kan ik dat anders eerst even proberen
 • Het gaat inderdaad beter in safe mode, maar ook veel trager.
 • In safe mode kwam hij niet veel verder, maar ik kreeg nu wel een report aan het eind welke bestanden niet gedefragmenteerd konden worden.
  Dat waren eigenlijk alleen maar m'n Outlook Data Files, in de map [i:49e6fecaa8]C:\Documents and Settings\Kid Jansen\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook[/i:49e6fecaa8]. Die map is in totaal 3,37GB groot, dus ruim 11% van de C partitie.

  Als ik trouwens kijk waar al die GB's in gaan zitten voor C met TreeSize Free:
  Program Files 9,87GB
  Windows 6,30GB
  Documents and Settings 4,80GB
  pagefile 2GB

  Vooral de installatie van Adobe Acrobat 8 3D is erg groot (2,20GB), Windows\Installer (2,69GB), en die map van m'n Outlook Data Files.

  Misschien een idee om de map Documents and Settings op D te gooien, en de pagefile ook.
 • Pagefile is simpel te verplaatsen, d&s is nogal ingrijpend. Maar je kunt natuurlijk gewoon je documenten rechtstreeks op d: zetten. De map mydocuments is ook eenvoudig naar een andere locatie te verplaatsen.

  Je zou eens opruiming kunnen houden in outlook. Meestal zitten er flink wat attachments in je post. Kijk eens wat je daarvan weg kunt gooien. Je kunt ook oude mail archiveren en van je systeem verwijderen. Overigens kun je ook de locatie van outlook databestanden simpel wijzigen naar de d: schijf.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.