Vraag & Antwoord

Anders (software)

windows xp

Anoniem
rolla
18 antwoorden
 • Wie kan mij tips geven over het installen van WinXp. Mijn systeem is een Acer X3200. met Win.Vista. Ik heb nu zowat alle opties geprobeert, maar niets werkt.
  Kennelijk staat Acer niet toe dat er een tweede OS wordt geinstalt. Hoe kan ik toch een winXP installen op een tweede partitie.
 • voor dat je twee os systemen op een hdidk wil zetten .
  moet je eerst de hdisk delen en formatteren .
  dan moet je beginnen met het oudste os
 • [quote:7daa9a457d="bsa100"]voor dat je twee os systemen op een hdidk wil zetten .
  moet je eerst de hdisk delen en formatteren .
  dan moet je beginnen met het oudste os[/quote:7daa9a457d]

  wel..als ik het goed begrijp dan moet ik eerst een nieuwe partitie aan maken? Voorheen met een andere pc kon je gewoon installen van een cd of anderzins. die maakte gewoon een nieuwe partitie naast de huidige.met dit systeem gaat dat niet.
 • [quote:a4acbfb5d0="bloopy"][quote:a4acbfb5d0="bsa100"]voor dat je twee os systemen op een hdidk wil zetten .
  moet je eerst de hdisk delen en formatteren .
  dan moet je beginnen met het oudste os[/quote:a4acbfb5d0]

  wel..als ik het goed begrijp dan moet ik eerst een nieuwe partitie aan maken? Voorheen met een andere pc kon je gewoon installen van een cd of anderzins. die maakte gewoon een nieuwe partitie naast de huidige.met dit systeem gaat dat niet.[/quote:a4acbfb5d0]

  Als bovenstaande werkwijze volgt dus het eerst XP installen op de eerste primaire partitie en daarna Vista op een aparte partitie van wordt XP automatisch toegevoegd aan het bootmenu van Vista. Dit werkt op mijn computer perfect.

  Een ander alternatief is om een tweede primaire partitie aan te maken en de tweede actief maken en daar op XP op installeren, maar dit heeft als nadeel dat je een bootloader zoals bootmagic moet installeren om bij het opstarten te kunnen kiezen uit XP of Vista. Een andere nadeel is dat een van beide partities verborgen is. Je kunt XP partitie niet benaderen als je in Vista zit en anders om. Ik heb dit in de praktijk niet getest met Vista en XP, maar vroeger wel gehad met Win 9X en NT.
 • u heeft het niet helemaal begrepen, of ik heb het niet goed uitgelegd.
  Vista staat al op de 1e primaire schijf en dat wil ik zo houden. installen vanuit de bios lukt ook niet, vraagt dan om een systeemschijf. vanuit vista installen geeft compatibiliteitproblemen die ook niet op te lossen is omdat xp een oudere versie is. indien ik een partitie aanmaak kun je ook hierop niet installen vanuit de bios/vista lijkt mij. zou het misschien met behulp van een dosbox wel mogelijk zijn? Vista helemaal verwijderen is ook geen optie omdat Acer deze pc heeft voorgeprogrammeert, dus daar wil ik mij nog niet aan wagen
 • [quote:c200eda40c="bloopy"]Vista helemaal verwijderen is ook geen optie omdat Acer deze pc heeft voorgeprogrammeert, dus daar wil ik mij nog niet aan wagen[/quote:c200eda40c] Je bedoelt Voor-geïnstalleerd. Dan kun je inderdaad beter niet zoals is voorgesteld XP op een lege harddisk eerst installeren. Dit omdat waarschijnlijk je Vista recovery DVD('s) die XP installatie verwijderd.

  Wat je wel zou kunnen proberen is deze hyperlink checken over How to dual boot Vista and XP (with Vista installed first) -- the step-by-step guide with screenshots.
 • even een vraag…heeft gij ook msn, dat praat wat makkelijker.
  zoja..mijn adres= hmaasdam21@hotmail.com
 • Ik heb wel een hotmail account, maar die gebruik ik niet voor dit forum. De bedoeling van dit forum is dat de reacties voor iedereen te lezen zijn.
 • nou..heb gparted in beide versies gedownload en getracht een bootversie te branden..niet dus. starten niet op vanuit de bios, dus daar staakt de zaak,
  bios opties zijn..removable…nvidia bootagent..p2-hl-dt-dvdra.
  alle opties vragen om een systeem schijf.
  hardisk partities zijn..*.PQService Primary….C:ACer syst. Primary plus nog 2 partities alle primary.
  Andere opties misschien?
 • Werken die bootable Gparted CD's wel goed op een andere PC? Eventueel zou je het partitioneren ook kunnen via een LiveCD van Parted Magic. Sommige PC's die geen beeld geven met een LiveCD van Gparted, werken wel met een LiveCD van Parted Magic.

  Wat het opstarten vanaf bootable CD's betreft. Start die Acer X3200 wel goed op vanaf andere bootable CD's?
 • wat dat laatste betreft, dat kan ik niet checken, ik heb verder geen boottable cd"s..alleen recoverys van het systeem.
 • Maar je hebt intussen toch wel kunnen checken of die bootable Gparted CD's of Parted Magic LiveCD wel goed opstarten vanaf een andere PC. Heeft je Acer X3200 een toets gereserveerd om tijdens de POST een bootmenu te laten tonen?
 • aangezien ik maar 1 pc bezit is dit dus niet te controleren. ik denk zelf dat dit systeem niet toestaat dat er een ander os wordt geinstalt. maar ik kan mij vergissen…ik kan natuurlijk de root en de c schijf formatteren maar weet niet wat voor gevolgen dit heeft.
 • Wellicht zou je dan deze quote iets gedetailleerder kunnen beschrijven
  [quote:8309248828="bloopy"] nou..heb gparted in beide versies gedownload en getracht een bootversie te branden..niet dus. starten niet op vanuit de bios, dus daar staakt de zaak [/quote:8309248828] Check verder ook nog even deze thread Acer Aspire 5630 How do i boot from cd.

  Als het booten van een bootable CD via het BIOS echt niet wil lukken, dan zou je het kunnen proberen via een bootmanager. Bijvoorbeeld PLoP Boot Manager v5.0 ondersteund zelfs booten vanaf CD.

  Als het partitioneren niet wil lukken, dan zou je eventueel Windows XP kunnen installeren via VirtualBox. Een artikel hierover is onder andere te vinden op de site van computer!totaal http://computertotaal.nl/article/461/windows-7-zonder-risico-op-uw-pc-erbij.html Dat artikel gaat dan wel over het installeren van Windows 7 als gast-besturingssysteem. Maar dat kun je uiteraard ook doen met Windows XP.
 • nou. ik ga het proberen met virtualbox. dat lijkt mij wat veiliger en met minder problemen. die kan ik er ook evt.weer afhalen toch?
 • nog een vraag…ik heb een xpProf cd, virtualbox vraagt om een ISO Image File, waar kan ik die vinden op de cd?
 • [quote:779a4a0f3c="bloopy"] die kan ik er ook evt.weer afhalen toch[/quote:779a4a0f3c] VirtualBox kan inderdaad weer worden verwijderd. Het is inderdaad veiliger dan partitioneren. Alleen eventuele nadelen zijn. Als je veel met Windows XP werkt, heb je elke keer de dubbele opstart procedure. Ook wordt niet alle hardware ondersteund. Specifieke hardware zoals tv-kaarten worden niet ondersteund in VirtualBox.

  //Edit

  [quote:779a4a0f3c="bloopy"] .ik heb een xpProf cd, virtualbox vraagt om een ISO Image File, waar kan ik die vinden op de cd? [/quote:779a4a0f3c] Je zou XP in een VitualBox ook kunnen installeren vanaf de XP Prof CD. In dat artikel van computer totaal staat daar een bruikbare afbeelding

  [img:779a4a0f3c]http://files.computertotaal.nl/2009/6/Virtualbox103.png[/img:779a4a0f3c]

  Bij Detailes dien je ervoor te zorgen dat de CD/DVD-ROM is gemount. (gekoppeld)
 • nou..is nu bezig alles te installen. laat van mij horen als alles werkt. tot zover hartelijk dank

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.