Vraag & Antwoord

Anders (software)

Plots verdwenen document voorgoed onvindbaar.

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Gisteren werkte ik aan een nieuw (Word)document hetwelk aanvankelijk (normaal) opgeslagen werd en later nog een aantal malen na aanpassingen via opslaan met het pictogrammetje. Toen het later iemand bekeek op mijn laptop is er blijkbaar spontaan iets geks gebeurd. Echter wel met resultaat dat het document verdwenen is!!
  Met verkenner en/of zoeken naar de bestandsnaam of iets van de inhoud is het nergens meer te vinden. N.B. Er zijn geen ‘verborgen’ bestanden/mappen.
  Onmiddellijk heb ik zonder verder iets op de betreffende harde schijf te doen geprobeerd iets te bereiken met UNERASE en SCAVENGER en zelfs met GETDATABACK, zonder enig resultaat.
  Inmiddels heb ik het maar opgegeven dit bestand nog terug te vinden maar waar ik nog wel benieuwd naar ben is HOE dit heeft kunnen gebeuren c.q. WAT er is gebeurd. We weten allemaal dat als je iets per se definitief (zonder sporen) van de harde schijf wilt verwijderen je behoorlijk wat moeite moet doen (reformateren en volschrijven met nullen of zo) en hier zou dat ongemerkt spoorloos kunnen zijn???
 • kleine stroomstoringen of je mobiele telefoon, je weet het niet. Een pc is een verzameling van duizenden onderdelen en daar kan iets mee gebeuren. Je hebt een hoop moeite al gedaan, geloof me, er is geen hiernamaals voor bits en bytes. Weg is weg.
 • [quote:018566055a="stee0036"]kleine stroomstoringen of je mobiele telefoon, je weet het niet. Een pc is een verzameling van duizenden onderdelen en daar kan iets mee gebeuren. Je hebt een hoop moeite al gedaan, geloof me, er is geen hiernamaals voor bits en bytes. Weg is weg.[/quote:018566055a]
  Geen (stroom)storing of zo, maar een spontane edoch merkwaardige opslag.
  En is de informatie toch naar de eeuwige jachtvelden.
 • merkwaardig inderdaad, zeker omdat je het kennelijk al een aantal keren met de knop hebt opgeslagen, zoals je zegt. (dan krijg je bij afsluiten enkel nog de vraag of je de wijzigingen wilt opslaan.)
  zie je in word - bestand - [opsomming recente geopende bestanden] het verloren gegane überhaupt wel vermeld? (daar zou het moeten staan als je regelmatig via de knop opslaat)
  zijn er misschien meer gebruikers accounts op die laptop, m.a.w. zoek je waar je zoeken moet?
 • [quote:5ea1521691="derkdejong"]merkwaardig inderdaad, zeker omdat je het kennelijk al een aantal keren met de knop hebt opgeslagen, zoals je zegt. (dan krijg je bij afsluiten enkel nog de vraag of je de wijzigingen wilt opslaan.)
  zie je in word - bestand - [opsomming recente geopende bestanden] het verloren gegane überhaupt wel vermeld? (daar zou het moeten staan als je regelmatig via de knop opslaat)
  zijn er misschien meer gebruikers accounts op die laptop, m.a.w. zoek je waar je zoeken moet?[/quote:5ea1521691]
  Neen, er is maar één gebruiker(s account); heb trouwens overal gekeken inclusief de harde schijf fysiek afgetest.
  Bij het vermelde 'merkwaardige' opslaan werden praktisch tegelijkertijd (direct na elkaar) nog een aantal open bestanden gesloten en die zijn er nog steeds. Zelfs al zou ik op de laatste vraag - per ongeluk - hebben geantwoord met 'laatste wijzigingen niet opslaan', moest er toch altijd ergens een oude versie hebben bestaan, eventueel een ~xxxx versie; toch??
  In de 'recente' lijst staat/stond het ook niet meer,naar ik me herinner. Zoals gezegd, ik heb het bestand inmiddels afgeschreven maar snap het nog steeds niet .
 • [quote:504decd452="jawtje"] Met verkenner en/of zoeken naar de bestandsnaam of iets van de inhoud is het nergens meer te vinden. [/quote:504decd452] Had je ook geprobeerd via zoeken met zoekwoord [code:1:504decd452] *.doc [/code:1:504decd452] op alle schijfletters.
  [quote:504decd452="jawtje"] unerase en scavenger en zelfs met getdataback, zonder enig resultaat. [/quote:504decd452] Daar is het wel oppassen mee. Want als die verdwenen document op C: staat, en je rescue applicaties installeert, dat je daarmee de kans op herstel verkleint.
  [quote:504decd452="jawtje"] en hier zou dat ongemerkt spoorloos kunnen zijn [/quote:504decd452] Als er geen stroomstoring is geweest of geen Windows en/of applicatie crash met het document open, dan zou het ook nog een probleem met de harddisk kunnen zijn.

  Ik ben zelf ooit met Windows 3.1 een Windows groep met iconen kwijt geraakt. Deze bleek te zitten in een cluster, met daarin een slechte sector. Data in een slechte sector is niet meer te redden. Maar de data in die cluster zelf is nog wel terug te halen. Je zou voor alle zekerheid je harddisk kunnen testen met de diagnostische software van de fabrikant. Als de harddisk OK is, zou het document ook nog verdwenen kunnen zijn door virus en/of malware.

  Het beste is overigens van alle onmisbare documenten, twee reserve kopieën te maken op twee verschillende back-up media buiten de PC.
 • [quote:908afdc0fd="jolo"][quote:908afdc0fd="jawtje"] Met verkenner en/of zoeken naar de bestandsnaam of iets van de inhoud is het nergens meer te vinden. [/quote:908afdc0fd] Had je ook geprobeerd via zoeken met zoekwoord *.doc op alle schijfletters.[/quote:908afdc0fd]Jazeker, meteen!
  [quote:908afdc0fd="jawtje"] unerase en scavenger en zelfs met getdataback, zonder enig resultaat. Daar is het wel oppassen mee. Want als die verdwenen document op C: staat, en je rescue applicaties installeert, dat je daarmee de kans op herstel verkleint. [/quote:908afdc0fd]Daarom heb ik die applicaties ook op een andere (en zelfs fysieke) schijf geïnstalleerd
  [quote:908afdc0fd="jawtje"] en hier zou dat ongemerkt spoorloos kunnen zijn
  Als er geen stroomstoring is geweest of geen Windows en/of applicatie crash met het document open, dan zou het ook nog een probleem met de harddisk kunnen zijn. [/quote:908afdc0fd]Geloof ik niet echt in; er gebeurde plots iets geks bij het -normaal- 'opslaan'.
  [quote:908afdc0fd]Ik ben zelf ooit met Windows 3.1 een Windows groep met iconen kwijt geraakt. Deze bleek te zitten in een cluster, met daarin een slechte sector. Data in een slechte sector is niet meer te redden. Maar de data in die cluster zelf is nog wel terug te halen. Je zou voor alle zekerheid je harddisk kunnen testen met de diagnostische software van de fabrikant.
  [/quote:908afdc0fd]Dat kan ik nog eens proberen. Maar…. zouden de eerder genoemde rescue programma's als ik die de gehele fysieke schijf laat controleren niet ook in 'bad clusters/sectors' kijken; dat zou ik wel zo gerustgesteld vinden?[quote:908afdc0fd]ls de harddisk OK is, zou het document ook nog verdwenen kunnen zijn door virus en/of malware.[/quote:908afdc0fd]Daar is in mijn - zeer veilige, afgedekte en zeer frequent gecheckte - omgeving weinig kans op. [quote:908afdc0fd]Het beste is overigens van alle onmisbare documenten, twee reserve kopieën te maken op twee verschillende back-up media buiten de PC.[/quote:908afdc0fd]Natuurlijk! Onmisbaar is ook niet het woord. Verbazing over het gebeurde wel!
  Het betrof hier een Sinterklaasrijm in wording waarop al enkele uren gezwoegd was.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.