Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Excel datum 'vandaag' oplichten?

None
13 antwoorden
 • Dag,

  hier staat een bestand waarin ik een aantal data heb opgesomd. Ik zou nu graag de functie toevoegen dat de datum van vandaag oplicht zodat ik direct de juiste bijbehorende waarden in andere kolommen (niet in het bestand opgenomen) kan aflezen.

  Kent iemand die functie?

  Groeten en bij voorbaat dank,

  Wilhelm
 • selecteer kolom met data, kies voorwaardelijke opmaak, markeringsregels voor cellen, is gelijk aan, hier vul je op de plek waar je een datum ziet staan in =vandaag(), en selecteer een afwijkende kleur .
  Dit is eigenlijk alles, als het goed is moet nu de datum van vandaag een andere kleur hebben.
  Succes, Peter
 • hai,
  dank je, dat klinkt eenvoudig. Maar waar vind ik de 'voorwaardelijke opmaak'? Ik werk met excel 2007.

  dank en groeten, wilhelm
 • http://office.microsoft.com/nl-be/excel/HP100739391043.aspx

  Uitgebreide uitleg over voorwaardelijke opmaak in Excel 2007 via bovenstaande link.
 • [quote:06de6bbcd9="pbkr"]selecteer kolom met data, kies voorwaardelijke opmaak, markeringsregels voor cellen, is gelijk aan, hier vul je op de plek waar je een datum ziet staan in =vandaag(), en selecteer een afwijkende kleur.[/quote:06de6bbcd9]
  Dat is niet juist, dan zal de gehele kolom de afwijkende kleur krijgen.
  Hoe dan wel om in de gehele tabel (die uitgebreider is dan kolom A) de rij met de huidige datum afwijkend te kleuren? Antwoord: Selecteer de volledige tabel en stel in bij voorw.opmaak (als je tabel in A1 begint):
  =$a1=vandaag()
 • [quote:a452d81342="alfa6591"][quote:a452d81342="pbkr"]selecteer kolom met data, kies voorwaardelijke opmaak, markeringsregels voor cellen, is gelijk aan, hier vul je op de plek waar je een datum ziet staan in =vandaag(), en selecteer een afwijkende kleur.[/quote:a452d81342]
  Dat is niet juist, dan zal de gehele kolom de afwijkende kleur krijgen.
  Hoe dan wel om in de gehele tabel (die uitgebreider is dan kolom A) de rij met de huidige datum afwijkend te kleuren? Antwoord: Selecteer de volledige tabel en stel in bij voorw.opmaak (als je tabel in A1 begint):
  =$a1=vandaag()[/quote:a452d81342]Bijna goed. Je moet niet de hele tabel selecteren, maar de hele rij die je een aangepaste kleur wil geven.
  Als je alleen de kolom met data selecteert, dan krijgt alleen het veld met de juiste datum de gewijzigde kleur. Je moet dus de hele rij selecteren, en dan de formule van alfa6591 gebruiken bij de voorwaardelijke opmaak.
  Vervolgens kan je met de Format Painter (ken de NL vertaling niet) de voorwaardelijke opmaak kopieren naar de rest van de tabel. Format Painter zit in de Home tab, bij Plakken. Het is een icoontje van een verfkwast.
 • [quote:0c8626ff02="meneer_ed"]Je moet niet de hele tabel selecteren, maar de hele rij die je een aangepaste kleur wil geven. Als je alleen de kolom met data selecteert, dan krijgt alleen het veld met de juiste datum de gewijzigde kleur. Je moet dus de hele rij selecteren, en dan de formule van alfa6591 gebruiken bij de voorwaardelijke opmaak.[/quote:0c8626ff02]
  Nee mijnheer_ed, wat jij schrijft is niet juist.
  Als je vooraf de rij al weet met de gewenste datum, dan hoef je geen voorw. opmaak in te stellen, maar kun je meteen die rij een vaste kleur geven. De rij die gekleurd moet worden, is vooraf niet bekend, die verandert immers met de datum! Dus moet toch de volledige tabel een voorwaardelijke opmaak krijgen, precies zoals ik hierboven schreef.
 • [quote:a81674e315="alfa6591"][quote:a81674e315="meneer_ed"]Je moet niet de hele tabel selecteren, maar de hele rij die je een aangepaste kleur wil geven. Als je alleen de kolom met data selecteert, dan krijgt alleen het veld met de juiste datum de gewijzigde kleur. Je moet dus de hele rij selecteren, en dan de formule van alfa6591 gebruiken bij de voorwaardelijke opmaak.[/quote:a81674e315]
  Nee mijnheer_ed, wat jij schrijft is niet juist.
  Als je vooraf de rij al weet met de gewenste datum, dan hoef je geen voorw. opmaak in te stellen, maar kun je meteen die rij een vaste kleur geven. De rij die gekleurd moet worden, is vooraf niet bekend, die verandert immers met de datum! Dus moet toch de volledige tabel een voorwaardelijke opmaak krijgen, precies zoals ik hierboven schreef.[/quote:a81674e315]Je hebt gelijk, ik zal een foutje gemaakt hebben toen ik het probeerde. Het kan wel op de manier die ik beschreef, maar het resultaat is dan dat je dezelfde voorwaardelijke opmaak krijgt als die van jou :)
 • Het is gewoon zoals ik al eerder vertelde.
  hier:http://members.home.nl/peterenanja/extra/test.xlsx

  hier:http://members.home.nl/peterenanja/extra/25-2-2010 11-40-04.png

  Het werkt gewoon…
  groetjes Peter
 • Dag,

  dank voor de oplossingen om te beginnen. Het werkt!. Alleen krijg ik niet meer dan de datum oplichtend. Dat is geen probleem, want het valt nu al op.

  Maar toch, als iemand zin zou hebben: is het mogelijk om het dagnummer (zie het geupdate bestand onder de link in mijn eerste post) gelijk met de datum te laten oplichten? Ik bedoel dus dat een hele rij oplicht?

  Groeten en wederom bij voorbaat dank,

  Wilhelm
 • [quote:45894db0d4="Wilhelm Dipt"]is het mogelijk om het dagnummer (zie het geupdate bestand onder de link in mijn eerste post) gelijk met de datum te laten oplichten? Ik bedoel dus dat een hele rij oplicht?[/quote:45894db0d4]Je hebt in de voorw. opmaak het dollarteken vóór de A vergeten (zie mijn eerste reactie hierboven).
  Let op: alleen een dollarteken vóór de A, niet voor het getal erna!
  Waarom trouwens gebruik je in de voorw.opmaak die afronding?
 • Dag alfa,

  hmm, ik krijg het niet voor elkaar. Maar zo is het ook goed.
  Dank!

  groet, wilhelm
 • Het moet slechts een klein foutje zijn dat je maakt.
  Nogmaals, uitgaande van je voorbeeldbestand:
  - Voer in kolom A de datums door naar beneden zodat ook de datum van vandaag er bij komt te staan.
  - Selecteer het bereik A2:[b:6f2b778034]B[/b:6f2b778034]40 (het mag ook A1:B40 zijn, maar omdat in A1 geen datum staat, begin ik nu bij A2).
  - Stel in als eerste voorwaarde (in Excel 2007 heet dit 'regel'): "Formule is:" =$A2=VANDAAG()
  Daardoor is ook in kolom B de voorw.opmaak afhankelijk van de datum die in kolom A in dezelfde rij staat.

  Als je A[b:6f2b778034]1[/b:6f2b778034]:B40 geselecteerd hebt, dan wordt het uiteraard: =$A1=VANDAAG()

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.