Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

partitie opsplitsen

None
12 antwoorden
 • ik heb een hd van 750gb, dus een partitie van 750gb.
  ik heb nog 10 gb vrij, ik zou graag van die 10gb een andere partitie maken waar ik dan WinXP op kan zetten, kan dit? zo ja, hoe?

  de rest van die schijf staat stampesvol met data die ik níet kwijt wil.

  VirtualXP werkt niet zo optimaal, windows installeren leek me beter, dan werk het netwerk ook gelijk goed.

  kheb momenteel een SSD met win7 erop, en een dataschijf van 750gb, waar ik winxp op zoiu willen…
 • Je hebt dus helemaal geen backup van die data?
 • Een crashje en hij heeft weer ruimte genoeg… ?

  PS: die "vrije "ruimte"is dat niet het restant van de schijf die je niet gebruiken kan…. want je schrijft schijf van 750 en partitie van 750 dus kan er niks over zijn…… of moeten we achter de komma gaan werken…?
 • Nog iets: 10 Gb is nogal krap voor XP (hangt van het aantal geïstalleerde programma's af)
 • ik heb geen backup, het is niet super belangrijk maar alleen om duidelijk te maken dat ik die schijf niet ga formatteren

  de partitie beslaat de grootte van de hele HD, 750gb

  WinXP wil ik omdat Virtueel windows xp draaien niet helemaal handig is, en ik wilde VirtualXP hebben vanwege civilization 2 en Midtownmadness en nog wat oude spellen die niet meer (goed) in win7 werken. dus aan 1gb zou ik al zat hebben, aan data, winxp is zelf ook inet zo heel groot volges mij, 2gb ofz?

  maar de vraag is, kán ik de partitie opsplitsen, volges mij niet?
  kga toch binnenkort een nieuwe harddisk kopen van 1tb, maak ik dan wel een partie van wat giegjes aan om winxp op te zetten
  (WD black cavier 1tb, toegangtijd van 4,9ms! ipv 8,9ms)

  dus het is niet noodzakelijk dat het kan, maar het zou iets eerder kunnen, nu moet ik wachten tot volgende week :D
 • Wat bedoel je toch eigenlijk met 'winXP' ? Ik ken windows, ik ken XP, maar trek je hier gewoon het woord samen of wat?

  enne… elke partitie kan je gaan onderverdelen. Enfin, even technischer: een partitie kan je niet gaan onderverdelen, maar je kan ze wel gaan kleiner maken en dan van de vrijgekomen ruimte een tweede partitie gaan maken.

  Een schijf kan je onderverdelen, een partitie niet. Maar je kan dus op je 750-schijf zoveel partities maken als je wil.
 • het is een samenvoeging :P
  windowsXP scheelt weer wat letters met WinXP

  hoe kan ik mijn partitie verkleinen zonder dat ik data verlies?
 • 'k had al gedacht in de richting van een (voor mij onbekend) programma WinXP - maar nu ben ik mee.

  Je kan dus een partitie verkleinen/vergroten zonder data-verlies. (al maak je best steeds wel een backup voor geval het zou mislopen - dit kan namelijk altijd, ook zonder dat jij er schuld aan hebt)

  Om dit te doen heb je bij XP een extern programma nodig.

  En , 'k herhaal even mezelf:, 10 Gb is krap voor xp, zeker als het nog moet geïnstalleerd worden.

  Zou je niet beter gewoon wachten tot jij je nieuwe schijf hebt en daar dan eerst XP op zetten (partitie aanmaken voor het installeren - dit kan vanaf de XP-install-CD) en nu eventueel een boel data op vb een externe gaan zetten (of comprimeren) ?
 • Bedenk wel dat xp installeren ná 7 een probleem oplevert. Je kunt direct na installatie alleen xp opstarten, omdat de bootsector aangepast wordt. Is wel weer op te lossen, maar het gaat dus niet vanzelf.
 • [quote:177531c88c="gerben"]Bedenk wel dat xp installeren ná 7 een probleem oplevert. Je kunt direct na installatie alleen xp opstarten, omdat de bootsector aangepast wordt. Is wel weer op te lossen, maar het gaat dus niet vanzelf.[/quote:177531c88c]

  hoe los ik dat op? dualboot kan toch (zou niet weten hoe het precies werkt)
 • [quote:bf02c60c8b="Simon-Bezemer"]hoe los ik dat op? dualboot kan toch[/quote:bf02c60c8b] Check om mee te beginnen de site van How-To Geek Dual Boot Your Pre-Installed Windows 7 Computer with XP.
 • precies wat ik nodig had, kga het nu testen

  dank je :P

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.