Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

42.zip

Peter Vooges
5 antwoorden
 • Dag,

  afgelopen weekend las ik op het web over het verschijnsel van de zip-bomb (bijvoorbeeld 42.zip).

  [i:970d22b0a3]A zip bomb is usually a small file (up to a few hundred kilobytes) for ease of transport and to avoid suspicion. However, when the file is unpacked its contents are more than the system can handle.[/i:970d22b0a3]

  Ik vroeg me af hoe het mogelijk is dat zo'n klein bestand zo'n gigantische hoeveelheid data kan bevatten. Ik begreep dat er in de diepste laag van het bestand zip's zitten met elk 4 gig aan materiaal.

  Hoe kan dat dan aan de oppervlakte niet meer van 45 KB zijn?

  Groeten, Wilhelm
 • Het voordeel van compressie is dat je niet iedere bit/plek/pixel hoeft te benoemen maar deze via berekeningen kunt herleiden.

  Bijvoorbeeld: in plaats van 111111111111111111111111111111 (normaal)
  kun je zeggen 30x1 (zip 'code')
  Dat scheelt een hoop ruimte.

  Ik kan me voorstellen dat zo'n bom op eenzelfde wijze werkt.
 • Hoi,

  ik snap 't.

  dank!

  groeten, Wilhelm
 • Ja inderdaad werkt zippen zoals je uitlegt, maar dan snap ik nog niet als het is zoals Wilhelm zegt dat het van 45 kb naar meerdere Gb gaat.
  Ik heb aardig wat met zip's gewerkt, maar zo'n compressie snap ik niet.
 • Zoals vuurtoren uitlegt werkt zip door herhalende reeksen, maar een keer te bewaren en aan te geven hoe vaak het herhaald wordt. Als je nu heel veel herhalende reeksen hebt kan je een enorme compressie behalen.

  Als test heb ik een bestand gemaakt bestaande uit 30.000 'a'-tjes. Dit bestand is dus 30.000 bytes groot. Als ik dit inpak in een zip-bestand is het slechts 271 bytes groot. Dat is een compressie van meer dan 99%.
  Bij een dergelijke compressie levert een zip-bestand van 45.000 bytes een bestand van 4.981.549 bytes op.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.