Vraag & Antwoord

Anders (software)

Ghost en Windows XP

Anoniem
BrigitteW
9 antwoorden
 • Ik weet eigenlijk niet waar deze vraag thuishoort, dus maar hier.

  Ik vraag me eigenlijk af of Norton Ghost met Windows XP werkt. Als ik me de werking van het programma zo voorstel (booten van flop, met "eigen" (=geleend OS), vervolgens een dump maken van de hele partitie), dan lijkt het me dat het er helemaal niet toe doet wat voor een OS je gebruikt, en met welk bestandssysteem. Een dump is een dump! Of zie ik dit toch verkeert (en waarom brengt Norton toch elke keer een nieuwe versie uit van Ghost)?
 • Hoi,

  Volgens mij hoort 'ie hier wel thuis hoor :smile:


  Ik heb geen ervaring met de combinatie van Ghost met xp. Ik mag hopen dat het idd werkt… Volgens mij moet het vanwege dat aparte OS geen probleem zijn.


  [quote:31cd527d41](en waarom brengt Norton toch elke keer een nieuwe versie uit van Ghost)?[/quote:31cd527d41]

  Ja waarom komt micro$oft iedere keer met een nieuwe versie van windhoos???

  Ik wil niet veel zeggen, maar Ghost is de laatste versies bijv. uitgebreidt met de mogelijkheid om een image rechtstreeks op cd te fikken. Verder weet ik niet wat de verschillen zijn.
  Maar in nieuwe versie van een programma worden meestal nieuwe mogelijkheden ingebouwd. Daarnaast is ook ondersteuning van nieuwe (types) hardware een reden…


  Groetjes, Ed
 • Voor zover ik weet werkt alleen Ghost 2002 met windows XP. Voor en verdere uitleg hoe te werk gaan met Norton Ghost lees dit: (BTW dit heb ik niet zelf geschreven maar gevonden op een ander forum)

  GEBRUIKSAANWIJZING VOOR NORTON GHOST

  Heb je eenmaal een Ghost image gemaakt en gebruikt om de c-schijf/partitie terug te zetten, dan wil je nooit meer anders! Ik heb het programma zelf ook een tijdje laten liggen omdat ik wel overal gebruiksaanwijzingen zag staan op dit en het andere CID-forum, maar die vond ik als beginner toch niet zo duidelijk dat ik het aandurfde.
  Maar een paar maanden geleden stond er op het andere forum een gebruiksaanwijzing die zo duidelijk was dat ik hem heb gebruikt. En sindsdien wil ik niet anders meer als Ghost! Dit is hem (aangevuld met wat ik zo hier en daar aan tips heb meegepikt):
  Met Norton Ghost kun je een byte-voor-byte-kopie van een harde schijf of partitie maken en zo de computer in exact dezelfde staat terugbrengen als voordat hij problemen gaf. Je hebt wèl een flinke hoeveelheid opslagcapaciteit nodig. De mooiste oplossing hiervoor is een tweede (bij voorkeur identieke) harde schijf.
  Ghost vereist altijd minimaal twee partities of een extra schijf. Gebruik altijd, ook bij meerdere harde schijven, de optie 'Partition', 'To image'. Voordat je de Ghost-image maakt, leeg je de Prullenbak en verwijder je alles uit de WindowsTemp- en de WindowsTemporary Internet Files-map. En het allerbelangrijkste: zet de swapfile uit, omdat je die anders ook gaat back-uppen en dat is niet nodig. (Met het uitzetten van de swapfile verlies je geen gegevens. Er staan geen gegevens in waartoe jij direct toegang hebt.) De swapfile tijdelijk uitzetten: klik met de rechtermuisknop op 'Deze computer', kies 'Eigenschappen', tabblad 'Prestaties', knop 'Virtueel geheugen'. Zet een vinkje bij 'Virtueel geheugen uitschakelen' en klik op 'OK'. Daarna de computer opnieuw opstarten, een schijfcontrole uitvoeren, defragmenteren en de computer opnieuw opstarten. Tijdens deze herstart op de F8-toets drukken om in de MS-DOS-modus te komen en een image te maken. Nadat je een image hebt gemaakt zet je de swapfile weer aan en start je de computer opnieuw.
  Een back-up maken van een partitie:
  1. Maak een nieuwe map op een andere partitie/schijf als die waarvan je een image wilt maken. Geef deze map bijv. de naam 'Image C '. Kopieer vervolgens de bestanden uit de installatiemap van Norton Ghost naar deze map 'Image C'. Ghost zal namelijk naar alle waarschijnlijkheid op de C- partitie/schijf zijn geïnstalleerd. Wordt later een back-up teruggezet naar deze partitie/schijf, dan wordt ook de map van Ghost, met daarin de executable die gebruikt wordt om een back-up terug te zetten, overschreven.
  2. Hierna moet de computer opnieuw worden opgestart om in de MS-DOS-modus te komen. Druk daartoe tijdens deze herstart op de F8-toets. In het menu dat verschijnt kies je 'Alleen MS- DOS-prompt'.  3. Typ dan achtereenvolgens x: (x = de letter van de partitie/schijf waarop de map 'Image C' staat) en druk op de Enter-toets; cd imagec~1 (de naam van de back-up-map) en druk op de Enter- toets; ghostpe en druk op de Enter-toets om Ghost te starten. Het hoofdscherm wordt nu geopend. Druk op de Enter-toets.
  4. Kies dan 'Local', 'Partition', 'To image', druk drie keer op de Enter-toets, één keer op de Tab-toets, wacht totdat 'OK' wit wordt en druk nogmaals op de Enter-toets.
  5. Vul een naam (onderin het scherm) en plaats (bovenin het scherm) in voor het te maken back-up-bestand. Het bestand krijgt de extensie .gho. Kies 'Save' en druk op de Enter- toets.
  6. Kies bij 'Compress Image File' voor 'No'. Hoewel je de mogelijkheid hebt om een back-up-bestand te comprimeren, is het raadzaam om hier niet voor te kiezen. De snelheid waarmee de back-up wordt gemaakt zal namelijk drastisch omlaag gaan. Comprimeer dus alleen als je onvoldoende schijfruimte hebt om de volledige image te bewaren.

  7. Kies nu bij 'Proceed with partition dump' voor 'Yes' en druk op de Enter-toets. Ghost zal nu een back-up maken van de door jou geselecteerde partitie. Wanneer de back-up klaar is, krijgt je een scherm te zien met de mededeling 'Dump completed succesfully' en de vraag 'Continue?'. Druk op de Enter-toets. De back-up is nu klaar. Je kunt via de 'Check'-optie in Ghost de integriteit van de image nog laten checken. Druk vervolgens op Ctrl+Alt+Del om de computer weer opnieuw op te starten.
  Terugzetten van een back-up:
  Formatteer altijd eerst de partitie/schijf waarvan je de back-up hebt gemaakt.
  1. Start de computer (opnieuw) op en druk tijdens deze herstart op de F8-toets.
  2. Lukt dit niet, gebruik dan de Windows-opstartdiskette om de computer op te starten. In het menu dat verschijnt kies je 'Alleen MS-DOS-prompt'.
  3. Typ dan achtereenvolgens x: (x = de letter van de partitie/schijf waarop de back-up- map 'Image C' staat) en druk op de Enter-toets; cd imagec~1 (de naam van de back-up-map) en druk op de Enter- toets; ghostpe en druk op de Enter-toets om Ghost te starten.
  4. Het hoofdscherm wordt nu geopend. Druk op de Enter-toets.
  5. Kies dan 'Local', 'Partition', 'From image' en druk op de Enter-toets.
  6. Selecteer het back-up-bestand en druk op de Enter-toets.
  7. Druk een aantal malen op de Enter-toets totdat de vraag 'Proceed with partition load?' verschijnt. Beantwoord deze vraag met 'Yes' en druk op de Enter-toets.
  8. Kies in het scherm 'Destination will be overwritten' voor 'Yes' en druk op de Enter-toets. De back-up wordt nu teruggezet. Wanneer Ghost klaar is, verschijnt er een scherm met de vraag 'Reset computer?'. Druk op de Enter-toets en de computer wordt opnieuw opgestart. Het systeem is nu weer klaar voor gebruik.  Recovery cd-r(w):
  Installeer Windows op de C-partitie/schijf, met daarbij alle drivers voor de hardware en alle belangrijke programma's. Maak met Norton Ghost een image (back-up) van de C-partitie/schijf. Brand hem daarna op een cd-r(w), samen met het Norton Ghost-programma. Kopieer de cd-r(w) naar een map op een andere partitie/schijf als waarvan de image is gemaakt, om te controleren of de cd-r(w) leesbaar is. Gaat er nu een keer iets fout, dan start je de computer op met de Windows-opstartdiskette ('Met cd-rom ondersteuning') en zet je de Ghost-image terug vanaf de cd-r(w).
  Bootable cd-r(w):
  Maak een Ghost-opstartdiskette via menu 'Start', 'Programma's', 'Norton Ghost', 'Norton Ghost Boot Wizard'. Ghost vereist een blanko cd-r of een volledig geformatteerde cd-rw! Doe datgene wat je normaal doet voordat je een cd gaat branden, dus o.a. alle programma's afsluiten via Ctrl+Alt+Del. Volg de stappen om in de MS-DOS-modus te komen en start Norton Ghost. Steek voordat je de cd-r(w) gaat branden, de opstartdiskette in het diskettestation. Ghost brandt dan automatisch de bestanden vanaf de diskette op de cd-r(w).

  'Multiple span'-images:
  Om een grote image toch op cd-r(w) te branden, moet je gebruikmaken van twee command line opties: 'Split=(bijv.)600' en 'Autoname', oftewel: deel op in segmenten van (bijv.)600 MB en vul zelf de logische bestandsnamen aan. Je kunt via het hoofscherm van Ghost, 'Options', de opties 'Span' en 'Autoname' selecteren. In de Ghost Explorer is een optie om het gewenste aantal MB's in te stellen dat op één cd-r(w) gebrand mag worden. Het eerste segment, met de extensie .gho, brand je op een bootable cd-r(w), waar je ook de Ghost-submap bij zet (vandaar de beperking tot (bijv.)600 MB). Het tweede segment, met de extensie .001, gaat op de tweede cd-r(w), samen met een directe kopie van de nieuwste/gewijzigde data (werk)bestanden. Daarmee heb je steeds zowel de applicatieschijf als de databestanden veiliggesteld.

  Met het programma Ghost Explorer kun je selectief bestanden terugzetten. Heb je een applicatie die bij het installeren een bestand zonder waarschuwing vervangt door een oudere versie, dan kun je m.b.v de Ghost Explorer alleen dat ene bestand terugzetten.


 • OK, dat is heel aardig van je, maar hoe Ghost te gebruiken wist ik al :smile:.

  Mijn vraag is nu juist: heb ik wel echt Ghost 2002 nodig? Ik maak mijn images altijd mbv een flop waar Ghost op staat. Dus wat er op de C-schijf staat doet er niet eens toe, het wordt gewoon ge-imaged (ik heb dit ook al gedaan, maar om nu uit te testen of deze image ook echt werkt betekent dat ik mijn nu ingestelde XP moet gaan wegflikkeren).

  In mijn theorie zou het dus ook mogelijk moeten zijn om van een Linux schijf een Ghost image te maken en weer correct terug te zetten. Of niet?
 • [quote:dd3cab2bd9]In mijn theorie zou het dus ook mogelijk moeten zijn om van een Linux schijf een Ghost image te maken en weer correct terug te zetten. Of niet?[/quote:dd3cab2bd9]

  Hoi,


  Dat zou in principe wel moeten gaan ja, mits Ghost de betreffende partitie kan lezen. Bv. windhoos kan standaard geen linux partitie zien, en deze is dus in de verkenner niet zichtbaar. Daar zijn overigens wel weer progjes voor, maar dat is een ander verhaal.

  Ghost is wat type partities wel uitgebreider dan windhoos, dus wat dat betreft heb je best kans. Staat hierover niets op de site van Norton???
  En zie je zelf de linux-partitie?


  En over die XP-image. Gewoon wachten tot XP gaar is (over 2 dagen :razz: ), en dan maar proberen. Mocht het niet werken dan kun moet je alsnog gewoon opnieuw installeren… Baat het niet dan schaadt het niet zullen we maar zeggen…


  Groetjes, Ed
 • Ik kan je gerust stellen die terug gezette Ghost werkt Perfect.Zolang je indeling fat32 is tenminste,voor ntfs heb je wel Ghost 2002 nodig.
 • [quote:c31ae61974]
  Op 19-02-2002 18:50, schreef MGSpecial:
  Ik kan je gerust stellen die terug gezette Ghost werkt Perfect.Zolang je indeling fat32 is tenminste,voor ntfs heb je wel Ghost 2002 nodig.
  [/quote:c31ae61974]

  OK! Als dat zeker is dan wacht ik wel even met het omzetten van FAT naar NTFS.

  BTW, 2 dagen en WinXP loopt nog steeds als een t**t!! Ik verbaas me elke dag.
 • Ik werk met XP en gebruik ghost 2002, nu heb ik gelukkig 1 schijf nog met fat 32, want volgens mij werkt ghost niet met NTFS, of althens hij ziet die schijven dan niet je kunt de image dan alleen maar op een brander zetten, of heb ik het mis?
  Het lukte mij niet om een bootdisk te maken die mijn cdrom herkende, gaf voortdurend foutmeldingen. dus nu maar op de harde schijf gezet.
 • Ghost 2002 kan wel een image van NTFS maken, maar kan deze blijkbaar niet op een NTFS patrtitie neerzetten. Je moet dus naar een FAT32 partitie schrijven. Het [i:4d88185430]terugzetten[/i:4d88185430] van een NTFS image naar NTFS gaat weer wel. Bij gelegenheid moeten we meneer Norton toch eens vragen waar dat nou voor nodig is. Na ja, misschien om voor volgend jaar alvast een reden te hebben om versie 2003 uit te brengen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.