Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

backup vs drive-image

None
3 antwoorden
 • Tot 1 jaar terug gebruikte ik DOS-computer. Voor het maken van een backup maakte ik toen gebruik van PCTools (van Central Point Software). Bij de eerste keer maakte ik een volledige backup, om vervolgens alleen de bestanden weg te schrijven die sindsdien is gewijzigd. De gegevens werden gecomprimeerd opgeslagen op floppy's.
  De genoemde software is zwaar verouderd en zeker niet meer te gebruiken op een computer met windows.

  Ik zoek naar een vergelijkbare software en kom overal de term "image" tegen. Oftewel 1 op 1 kopiëren. Het is zeker handig voor bv. als de harde schijf het begeeft. Maar het lijkt wel of de toegepaste backupsysteem niet meer is van deze tijd. Bij het rondneuzen op het internet heb ik de indruk dat je voor ieder backup alleen een complete image kan wegschrijven en dan niet eens gecomprimeerd. Dus als ik 13 Gb aan gegevens heb, zou het mij elke keer 20 CD's van 650 Mb kosten. En het grootste deel is sinds het installeren niet eens gewijzigd.

  Wat ik zelf in gedachten heb, is het volgende: bij de eerste keer een volledige (gecomprimeerde) backup naar CD-R. En vervolgens eens in de week alleen gewijzigde files naar CD-RW wegschrijven.

  Wie kan mij hierover advies of tips geven. Als het kan ook de voor- en of de nadelen, zodat ik een afgewogen besluit kan nemen.

  Als het wat uitmaakt: ik heb Windows ME.

  Alvast bedankt.
 • Hoi,

  Een image is in feite een exacte copie van de harde schijf (of een partitie). Hier is overigens wel degelijk compressie toegepast, maar dat is instelbaar.

  Ik gebruik zelf het programma Norton Ghost. Hierbij kun je aangeven of je geen, normale, … of maximale compressie wilt. Ik doe altijd normale compressie. De image van mijn windows-partitie en programma-partitie is zo'n 70% van de originele waarde. Deze images kan ik echter op 2 cd-rw's kwijt.

  Als jij werkelijk 13 Gb wilt backuppen zou je met 70% uitkomen op 9.1 Gb, wat past op 14 cd's…
  Maar die compressie hangt uiteraard ook af van de te backuppen bestanden. Probeer maar eens een jpg bestand te zippen, maakt nix uit qua bestandsgrootte. Een bmp juist weer ontzettend veel. Dat komt omdat jpg bestanden van zichzelf al ver gecomprimeerd zijn.

  Eventueel kun je ook hardwarematige backup-mogelijkheden overwegen. Bijvoorbeeld een tape-streamer, waar je zeer veel Gb's op kwijt kunt…


  Groetjes, Ed
 • [quote:60ae29caa0]
  Op 02-03-2002 1:42, schreef Eddey:

  Ik gebruik zelf het programma Norton Ghost.
  [/quote:60ae29caa0]

  Bedankt voor jouw reaktie.

  Kan ik met dit programma, nadat 1 volledige backup is gemaakt, ook alleen bestanden wegschrijven die sindsdien is gewijzigd (dus met het bestandskenmerk 'archief')? Dus na iedere backup wordt het bestandskenmerk 'archief' uitgezet.

  [quote:60ae29caa0]
  Als jij werkelijk 13 Gb wilt backuppen zou je met 70% uitkomen op 9.1 Gb, wat past op 14 cd's…
  Maar die compressie hangt uiteraard ook af van de te backuppen bestanden.
  [/quote:60ae29caa0]

  Die ervaring had ik ook met PCTools. Meestal behaal ik met .exe, .com, etc. weinig winst met compressie. Maar juist dit soort programma's worden (in principe) nooit gewijzigd. Vandaar dat bij de eerste keer veel CD-R's nodig zijn. Dat geeft niet.
  De overige (veranderlijke) bestanden wil ik juist regelmatig backuppen. Door CD-RW te gebruiken kan ik deze meerdere malen te bijschrijven (maximaal 4x, geloof ik) tot deze vol is.

  Zo wil ik een archief opbouwen van bv. een of tweewekelijkse mutaties. Als ik te laat ontdek dat ik iets kwijt ben of per ongeluk heb overschreven, kan ik in het archief terugzoeken.

  In hoeverre kan het terugzetten van individuele bestanden leiden tot een conflict met het register? Want is het niet zo dat een programma ook aanpassingen wegschrijft in het register?
  Voorbeeld: ik heb eens gebruik gemaakt van systeemherstel. Tussen aanmaak herstelpunt en terugzetten naar oude situatie voor een installatie van een programma X, had ik een virusupdate voor Norton Antivirus gedownload. Bij het terugdraaien van de geïnstalleerde programma X, kwam Norton Antivirus met de mededeling dat hij de update niet kon vinden.
  Ik heb dit opgelost door systeemherstel terug te draaien en de geïnstalleerde programma X via "Installeren/Verwijderen Software" opgeruimd.
  Daarna gaf NAV geen kik meer. Maar kon NAV (of welk programma dan ook) eventueel dit zelf corrigeren in het register of moet ik dat altijd zelf doen? Zo ja, op welke wijze?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.