Vraag & Antwoord

Anders (software)

Excel - zoeken en vervangen

Anoniem
FlvanSon
5 antwoorden
 • Hoe krijg ik het voor elkaar om in een kolom met getallen alleen de waarde op bepaalde positie te wijzigen?

  Als voorbeeld: 1001, 1011, 1021 etc moeten veranderd worden in 2001, 2011, 2021 etc, dus alleen het cijfer 1 op positie 1 wordt gewijzigd. Kan er met wildcards worden gewerkt bij zoeken en vervangen?

  Alvast bedankt.
 • Ik hoop dat ik je vraag correct interpreteer.
  Zoals ik het zou doen:
  (Niet met zoeken / vervangen)
  Vermoedelijk maakt de kolom een deel uit van een "groter geheel", selecteer dus het hele gebied en kies voor "data, sorteren". Zet de sorteersleutel op de bewuste kolom.
  Je hebt nu alle data in die kolom die je wilt wijzigen bij elkaar staan (hoop ik).
  Je wilt 1001 wijzigen in 2001? Welnu, zet ergens in een lege kolom het getal neer dat opgeteld moet worden bij de huidige waarden en kopieer deze cel.
  Selecteer vervolgens alle waarden die je wilt wijzigen (ophogen) en kies voor "bewerken, plakken speciaal, optellen".
  Dit moet het juiste resultaat geven; althans in jouw voorbeeld…..
  Ik hoop dat je er iets aan hebt.
  Groet,
  Ton
 • Bedankt Ton, dit werkt inderdaad. Simpel eigenlijk :wink:

  Maar helaas heb ik ook nog kolommen met getallen waar een afbreekstreepje tussen staat. Bijvoorbeeld 10-11, 10-21, 10-31. Het optellen werkt dan niet. Weet je hier wellicht ook een oplossing voor?
 • Vermoedelijk is dit dus "gewoon" tekst.
  Hier wordt het wat moeilijker. Eigenlijk kan ik op dit moment niets beters verzinnen dan een poging te wagen d.m.v. "zoeken, vervangen". Mijn ervaring is dat (onder Excel97 en Excel2000) ook wildcards (01-*) vaak goed werken.
  Groet en suc6,
  Ton
 • Als het per zoekopdracht altijd om een karakter op een vaste positie in de tekenreeks gaat zou ik het in VBA doen, met de funktie [i:260339deb9]LEFT("tekenreeks", 1)[/i:260339deb9].

  Als het de inhoud van alle cellen in een kolom betreft en als datgene, waar het karakter door vervangen moet worden, niet al te willekeurig is zou het niet eens zo'n ingewikkeld verhaal hoeven zijn. Maar het is wel even knutselen.

  Ik ben niet genoeg thuis in Excel zelf om een eenvoudiger manier via de standaardfunkties, m.a.w. zonder VBA, te bedenken. Overigens zit deze funktie [i:260339deb9]LEFT("tekenreeks", 1)[/i:260339deb9] er wel standaard in maar ik weet niet hoe je hem koppelt aan de inhoud van een andere cel. Voor nederlandstalige Office is de funktie [i:260339deb9]LINKS("tekenreeks", 1)[/i:260339deb9].

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.