Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

formules&functies in excel/staroffice

Mithrandir
9 antwoorden
 • hallo,

  ik ben bezig wat kilometerstanden in te voeren in staroffice (maar kan ook excel gaan gebruiken als het in staroffice niet kan)

  daar moet ik bij 1 rit de kilometerstand voor en na invoeren en de gereden kilometers.

  nu dacht ik zo: ik definieer een functie die aan de hand van beginstand van de maand en de gereden kilometers per rit uitrekent wat alle overige beginstanden en eindstanden zijn.

  hoe kan ik dat doen zonder voor ieder cel een aparte formule in te geven???

  wie helpt?
 • Van Staroffice heb ik geen verstand, van Excel wel een beetje. Wat bedoel je met 1 formule? Ik heb volgens mij zoiets voor elkaar gekregen met 2 formules (een voor de begin- en een voor de eindstand) die ik vervolgens gewoon helemaal naar beneden kon trekken zodat er 2 kolomen met de juiste formule gevuld waren. Moeilijk om uit te leggen, daarom heb ik hem maar effies online gezet in een zippie :smile: Ik weet niet of dit is wat je bedoeld? Maar het is het enige wat ik kon verzinnen.

  _________________
  My name is Bond! Consumenten Bond!

  [ Dit bericht is bewerkt door: Gooly op 2002-04-15 00:54 ]
 • THX,

  ik ga even kijken of ik er wat mee kan.

  btw, staroffice en excel gaan ongeveer hetzelfde.
 • Ja, ik kan er zeker wat mee, maar ik wil onderscheid maken tussen zakelijke en prive-kilometers.

  daartoe wil ik de formule aanpassen zodat ie standaard drie cellen neemt (dus beginstand + zakelijkKM + priveKM ipv beginstand + geredenKM)

  dat kan wel per cel, maar hoe doe ik dat in een keer voor het geheel?
 • Dat lijkt me niet zo moeilijk om aan te passen. Dan moet je natuurlijk wel zelf bijhouden hoeveel je privé en hoeveel je zakelijk rijdt :smile: Ik ben vanavond laat pas thuis en pas hem dan wel aan en load hem weer up :smile:

  (Het principe zal wel zijn dat waar ie nu rekent met: "=de cel waar de gereden kilometers in staan" hij gaat rekenenen met: "=de cel waar de privé kilometers in staan + de cel waar de zakelijke kilometers in staan";)
 • klopt, maar dat is per cel. ik wil dat als het even kan met een handeling voor de hele kolom doen :grin:

  en anders… dan modificeer ik een blad en gebruik dat wel als 'sjabloon' (zo heet dat toch in excel? )
 • Excuses voor het langere wachten.
  Het is me toch niet helemaal duidelijk wat de bedoeling is, maar ik ben maar weer eens aan de slag gegaan. is dit iets?
 • geen probleem!

  en hartelijk dank!

  (en ook sorry voor het lange wachten :grin: )

  daar kan ik best wat mee! ik prop er nog even een kolommetje tussen en dan kan ik weer aan de slag :S (brr. werk :wink: )

  (vraag me alleen nog altijd af hoe die dingen nu werken… maar bespaar je de uitleg :wink: )

  nog een klein vraagje: waar is kolom F (totaal) voor? kan die ook gewoon weggehaald worden?
  mmm, dat zou je ook zelf kunnen proberen Mith. :grin:
 • Ach, enthousiast geworden besloot ik om er ook maar een grafiekje aan te plakken voor het overzicht :smile:

  Uitleg formule 'km stand voor', hier staat de formule =IF(OR(B3<>"",C3<>"";),E2,"";) dat hele IF gedeelte is er enkel voor om te bepalen of er in de kolomen links van deze kolom ook iets is ingevuld, zo nee, dan blijft het leeg. (anders vult ie bij voorbaat alle niet ingevulde cellen met een 0) Is er links wel iets ingevuld, dan neemt ie domweg de vorige eindstand over.
  =IF(OR(B3<>"",C3<>"";),E2,"";) vertaald: ALS gereden prive geen 0 is OF gereden zakelijk geen 0 is DAN neem de vorige eindstand als beginstand over, ANDERS laat deze cel leeg.

  Uitleg formule 'km stand na'. Hier staat:
  =IF(OR(B3<>"",C3<>"";),D3+B3+C3,"";)
  Precies hetzelfde IF gedeelte om de cel leeg te houden indien er links nog niks is ingevuld. Is er wel iets ingevuld, dan telt ie D3+B3+C3 gewoon bij elkaar op, oftewel, beginstand + gereden prive + gereden zakelijk.

  Het grootste gedeelte van deze formules gaat dus eigenlijk op aan het IF statement, dat er alleen maar staat voor de layout, om te voorkomen dat vooraf je hele sheet met nullen word gevuld en de klommen met KM standen worden helemaal gevuld met de meest recente km stand. Zonder IF zou het ook uitstekend werken, maar het overzicht beduidend minder zijn.
  Zonder IF zou het dus zijn:
  KM stand voor: =E2 (=de vorige eindstand)
  KM stand na: =D3+B3+C3 (=beginstand + gereden prive + gereden zakelijk)
  Allemaal niet erg indrukwekkend dus :smile:

  De essentie is dus erg simpel: KM stand voor is de eindstand van de vorige keer, KM stand na is de beginstand plus prive plus zakelijke kilometers.


  _________________
  My name is Bond! Consumenten Bond!

  [ Dit bericht is bewerkt door: Gooly op 2002-04-19 10:18 ]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.