Vraag & Antwoord

Anders (software)

ongeldige schijftabel

Anoniem
Eddy van Wuyckhuyse
3 antwoorden
 • Ik heb onlangs een controle op mijn harde schijf uitgevoerd met Norton Disk Doctor, en ik kreeg de volgende melding:

  "fout op station c: – ongeldige schijftabel in opstartrecord"

  Vervolgens wordt mij de keuze aangeboden om het probleem te verhelpen; daarna blijkt echter dat het opstartrecord niet kan worden gecorrigeerd.

  Mijn vraag: kan ik die schijftabel zelf aanpassen/wijzigen/inkijken? Zoja, waar moet ik dat doen? Zonee, wat kunnen de gevolgen zijn van een ongeldige schijftabel?
 • Het woord schijftabel ken ik niet, ik denk dat dat de Nederlandse vertaling van partition table (partitie tabel) is. Daarin wordt allerlei informatie over de partities bijgehouden.
  Omdat het in de opstartrecord (MBR (Master Boot Record)) zit, zou ik in dos 'fdisk /mbr' doen om de opstartdrecord opnieuw te laten maken. Maar of dat werkt, weet ik niet.
  Misschien heb je wat aan dit: http://www.datarescue.com/laboratory/partition.htm
 • Het heeft niet geholpen, maar ik heb wel iets vreemd ontdekt: in de computer steekt een harde schijf van 40Gb (en die wordt herkend in de Bios), maar windows geeft slechts 12,3 Gb aan! Ik ben dus 27Gb kwijt?!

  Weet je soms hoe ik die kan "terughalen", zodat windows (98SE) de grootte van mijn harde schijf opnieuw correct aangeeft?

  En alvast bedankt voor je antwoord, je hebt me eindelijk het probleem doen ontdekken! Ik heb namelijk een ander probleem (zie: http://forum2.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=57022&forum=7&7 ), maar ik denk dat die foutieve schijfgrootteweergave (wat een woord!) de oorzaak zou kunnen zijn…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.