Vraag & Antwoord

Anders (software)

muziek van tapedeck naar cd?

Anoniem
MGSpecial
6 antwoorden
 • Wie weet een programmaatje waarmee ik muziek van een tapedeck op de hd kan zetten en vervolgens op cdr?
  Ik heb gehoord dat sound forge goed is maar versie 5 en 6 zijn volgens mij voor windows xp of 2000. Ik heb win 98 se.
  Het hoeft niet veel toeters en bellen te hebben, als het maar goed werkt!

  Groet Ab.
 • Kijk hier maar even:

  http://forum2.computertotaal.nl/phpBB2/search.php
 • Ik heb het een paar keer gedaan, maar het was een enorm karwei :)
  Ik heb het in ieder geval met Cooledit 2000 gedaan. Eerst heb ik de hele boel opgenomen op de HD, toen de boel genormalised. Daarna een equalizer er over om het laag en hoog wat op te halen (als je dit ook wilt doen weet dan wat je doet, want met een equalizer kun je het ook helemaal verprutsen) en daarna de boel op CD gebrand.
 • Na een hoop geprut met allerlei 'handige' software is de meest eenvoudige route die ik nu gebruik: deck inpluggen op je geluidskaart (koppen schonen en rechtzetten, geen dolby gebruiken), opnemen als WAV, en met WinOnCD 8 branden op cd.
  WinOnCD 8 heeft ruis, klik en tik onderdrukking en volume normalisering. Daar moet je even mee spelen (teveel onderdrukking maakt het geluid dof en vlak), maar als je de juiste settings eenmaal hebt, is het eindresultaat beter dan ik met andere software programma's en pakketten heb weten te bereiken.
  Nero schijnt het ook te kunnen, maar daar heb ik geen ervaring mee.
 • Het omzetten van muziek op tapes of lp's is inderdaad een tijdrovend karwei, vooral als je het goed wilt doen.

  Wat voor software je ook gebruikt, je zult eerst je track op je PC moeten opnemen (naar WAV omzetten) en dat duurt net zo lang als je het op tape zou opnemen. Met een programma (ik gebruikte Cool Edit Pro) wil je soms de stiltes voor en na de track eerst verwijderen. Vervolgens ruis verminderen, tikken wegfilteren enzovoorts. Elke van deze handelingen vergt tijd (doorrekenen).

  Nu ligt het er aan wat voor muziek je wilt omzetten. Ik heb zelf veel instrumentale muziek (orkesten). Gebleken is vooral dat het wegfilteren van tikken en trompetgeluid heel slecht samengaan. Blijkbaar is dit soort geluid te onregelmatig en wordt onterecht 'aangezien' voor tikken. Het kan je resultaat behoorlijk om zeep helpen.

  Voordat je na al je moeite de definitieve CD wilt gaan branden, zul je dus het resultaat eerst moeten afluisteren. Daarom heb ik Nero ook niet gebruikt om te filteren en meteen te branden. Nero kon toen trouwens maar 1 effect toepassen. Inmiddels kunnen er meerdere effecten gecombineerd worden.

  In elk geval moet je er heel veel geduld bij hebben…

  Wim.
 • Hoi,

  Ja, ik weet dat je de koppen eerst moet oppoetsen etc. Koppen rechtzetten? Dacht dat alleen de nakamichi dragon die mogelijkheid had. Ik heb een zeskoppig tapedeck.
  Heb intussen cooledit 2000 gedownload. maar hoe neem je nu op vanaf 'line in'?
  Ik bedoel hij wil wel opnemen maar dan van cd.

  Wim, ik filter er zo weinig mogelijk uit. Hou van een vlak neutraal geluid. En die tikken hebben wel iets af en toe..

  Wie weet dus hoe je opneemt met cooledit 2000 (vanaf line in dus?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.