Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Excel formule nodig

None
5 antwoorden
 • Hallo lui, is er iemand die mij kan helpen met het volgende:
  Ik heb een werkmap met 3 bladen: 1 'faktuur', 1 artikelendatabase en 1 adresdatabase. Als de gebruiker op de faktuur een klantnummer intikt, verschijnen in het adresveld de NAWgegevens. Als je een artikelnummer invult, verschijnt in de kolom daarachter de omschrijving van het artikel en in de volgende kolom de prijs p/st.
  Er zijn zo'n 10 klanten. Nu willen ze elke klant een andere prijs laten betalen voor een artikel (staffelkorting). Ik heb op de artikelendatabase een aantal kolommen met die verschillende prijzen gemaakt. Nu moet ik aan het klantnummer een verwijzing naar de goede kolom zien te hangen.
  Ik heb nu de code:
  =(ALS(A13<>0;VERT.ZOEKEN(A13;Artikelen!$a$3:$c$500;3;0);""))
  waarbij de laatste 3 verwijst naar de 1e kolom met prijzen. Maar bij een andere klant zou die 3 dus 5, of 8 moeten zijn…
  Iemand enig idee?
 • Uit je gegevens blijkt dat op elke factuur het klantnummer wordt ingevuld. Je zou het klantnummer kunnen uitbreiden met 1 cijfer waarmee de prijscode wordt aangegeven. Dat (laatste) cijfer van het klantnummer geeft dan de kolom aan uit dewelke op het werkblad Artikelen de prijs moet worden gehaald (bv. 3, 5, 8, enz.).
  Stel dat op het werkblad Factuur in B6 het klantnummer wordt ingevuld, dan komt je formule er als volgt uit te zien:
  =(ALS(A13<>0;VERT.ZOEKEN(A13;Artikelen!$a$3:$c$500;RECHTS(Factuur!B6;1);0);""))
 • hartelijk dank voor de geboden oplossing. Ik neem aan dat de '1' achter 'B6' slaat op de kolom waar de prijs uitgehaald moet worden? Of is dat het aantal posties 'rechts' waarmee die moet rekenen? Ik krijg met deze formule een verwijzingsfout. Wil ik het bestandje anders ff melen, dan kun je zien wat ik bedoel…?
 • Nee, de 1 slaat [b:8d3f7068cb]niet[/b:8d3f7068cb] op de kolom waaruit de prijs opgehaald moet worden, maar op het laatste cijfer van het klantnummer (eerste cijfer van rechts), nadat je aan het bestaande klantnummer een cijfer hebt toegevoegd.
  In jouw formule heb ik het getal 3 (wat staat voor het kolomnummer) vervangen door RECHTS(Factuur!B6;1), m.a.w.: RECHTS(Factuur!B6;1) geeft het kolomnummer weer waaruit de prijs opgehaald moet worden.
  Voorbeeld: Stel, het klantnummer bestond uit 4 cijfers, [b:8d3f7068cb]bijv.[/b:8d3f7068cb] 0739. In mijn oplossing voeg je daar een cijfer aan toe (de prijscode), [b:8d3f7068cb]bijv.[/b:8d3f7068cb] 5. Het klantnummer van deze bepaalde klant wordt dan 07395. Via RECHTS(Factuur!B6;1) wordt daarvan het cijfer 5 uitgelezen en wordt de prijs uit kolom 5 overgenomen.
  In mijn [b:8d3f7068cb]voorbeeld[/b:8d3f7068cb] ben ik ervan uitgegaan dat de factuur zich op het werblad bevindt waarvan de naam ook Factuur is en dat het klantnummer op datzelfde werkblad in B6 is ingevoerd. Heeft het werkblad met de factuur bij jou een andere naam en is het klantnumnmer op dat werkblad niet in B6 ingevoerd, dan moet je de formule uiteraard dienovereenkomstig aanpassen.
  Dit zijn 2 redenen waarom de formule bij jou niet zou kunnen werken. Een andere kan zijn dat door het toevoegen van extra prijskolommen je het bereik in de formule niet hebt aangepast. Als je [b:8d3f7068cb]bijv.[/b:8d3f7068cb] 4 extra prijskolommen hebt toegevoegd, dan zul je i.p.v. A3:C500 als bereik A3:G500 moeten hanteren. Let goed op in welke kolomnummers je die prijzen plaatst en pas de klantnummers daaraan aan.
  Terzijde: het begin- en eindhaakje mag je verwijderen (maar het kan geen kwaad als je ze laat staan). De formule wordt dan (onder de veronderstellingen die ik hierboven aangaf):
  =ALS(A13<>0;VERT.ZOEKEN(A13;Artikelen!$A$3:$G$500;RECHTS(Factuur!B6;1);0);"")
  Als je de formule invoert op het werkblad waarop zich ook de cellen A13 en B6 van de formule bevinden, dan kun je de naam van het werkblad Factuur weglaten. In dat geval krijg je dan (onder de veronderstellingen die ik hierboven maakte):
  =ALS(A13<>0;VERT.ZOEKEN(A13;Artikelen!$A$3:$G$500;RECHTS(B6;1);0);"")
  Ik heb de formule getest en ze werkt prima.

  Succes ermee!
 • Hij doet ut! Heel erg bedankt!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.