Vraag & Antwoord

Anders (software)

verschil tussen ghost en een zip file van je schijf

Anoniem
mgdam
5 antwoorden
 • is het ook mogelijk om n copie te maken van alle geinstalleerde software en drivers enz. zoals ghost dat kan, maar dan door simpelweg t hele zooitje te zippen?? (ik snap dat je niets kunt herstellen als alles vastloopt en je maar 1 schijf hebt, maar als ik opstart via d: (als je zoals ik daar win98 voor de zekerheid op hebt staan), ik maak c: leeg, en ik unzip dat copie-bestand naar c: en ik start vervolgens weer via c: op…….kan dat??)
 • Nee.
 • Beste Mg,

  Ik denk dat Ben een beetje ongelijk heeft. Je kunt een zip maken van de schijf.
  MAAR…. als je de zip maakt vanuit WinZip (of een ander programma) terwijl windows actief is, worden voortdurend files gewijzigd, waardoor de zip niet bruikbaar zou kunnen zijn (waarschijnlijk). Om deze reden maak je een Ghost (maar ook een zip!) vanuit een DOS-sessie. Zeg maar: je start je PC op vanaf een DOSflop met zip of Ghost en maak dan de copie (disk naar ANDERE disk, partitie naar ANDERE partitie). Als je dan later je partitie (of schijf) wilt terugzetten (schijf van een ANDERE schijf, partitie vanaf een ANDERE partitie), formatteer je de schijf of partitie eerst en zet dan je zip terug. Met Ghost hoef je niet tevoren te formatteren.
  Met zip neem je ALLE files mee, dus ook de virtuele file. Deze kan vrij groot zijn, en is zinloos mee te nemen, omdat deze bij elke start van windows opnieuw wordt aangemaakt. Bij Ghost wordt deze file van kopieren uitgesloten.
  Let er bij zippen overigens op dat je ALLE files meeneemt! Dus ook de hidden files.

  Test dit wel op een systeem waar je data mag verliezen! Ik ben nl. niet zeker of er 'system' files zijn, die op een bepaalde manier op de schijf moeten staan.

  Groeten, Maarten.
 • Ik denk dat het toch niet kan.
  Net als dat je geen dos bootdiskette kan maken door gewoon command.com, msdos.sys en io.sys naar een diskette te kopiëren.
  De 'opstart-bestanden' moeten op een bepaalde plaats op de disk staan, ik neem aan dat dat in windows nog steeds zo is.
 • Ben en Supersnail hebben gelijk.
  Diverse systeembestanden moeten op een specifieke plek staan, vandaar dat je het met ZIPPEN niet kan wat met Ghost wel kan.

  Als het met zippen kon, dan hadden Ghost en dergelijke pgms nooit het levenslicht gezien

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.