Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

EXCEL: grafiek met 2 lijnen met afwijkende x

P. Sanders
6 antwoorden
 • Hallo,
  volgens Aimable zat ik fout bij 'programmeren', daarom hier:

  Hoe kan ik in Excel97 twee reeksen in 1 grafiek combineren met verschillende datums als x-waarden. Het lukt me tot nu toe alleen om een reeks goed afgebeeld te krijgen (lijngrafiek), de tweede lijn beeldt wel de y-waarden af maar dan met de x-en van de eerste reeks, zelfs als ik de celbereiken aanpas als ik de lijn aanklik.
  Voorbeeld van invoer:

  reeks 1: 1-1-2003,40;8-1-2003,41;17-1-2003,38
  reeks 2: 2-1-2003,34;6-1-2003,38;20-1-2003,37
  resultaat zou moeten zijn een grafiek van bijv. 1-1-2003 t/m 31-1-2003 met 2 lijnen met punten met verschillende x.

  Wie weet raad?
  Peter.

  1e antwoord van Aimable:
  Als je bij het maken van de grafiek aangeeft wáár in het werkblad de x- en y-waarden van de 2 reeksen staan, dan worden die 2 lijnen netjes getekend. Excel zal eerst zelf voor de x-as een indeling kiezen met weergave van bepaalde datums, maar die indeling kun je aanpassen (een waarde op de x-as rechts aanklikken en kiezen voor "As opmaken"). Bij min- en maxwaarde vul je als datums 01-01-03 en 31-01-03 in (Excel maakt daar zelf numerieke waarden van, die hoef je dus niet te berekenen). Als primaire maateenheid geef je bv. 10 op en als secundaire 5 (naar eigen voorkeur aanpassen). Afhankelijk van de (mogelijke) y-waarden, ook de indeling van de y-as aanpassen.

  Mijn vervolg:
  Hopelijk wordt de vraag hier wat nauwkeuriger bekeken:

  ik kan nl. maar 1 reeks voor X-as aangeven, wijzig ik die dan in de andere, dan krijg ik de meetpunten met de x-en van de andere reeks.
  De x-waarden wijken dus af van elkaar terwijl de grafiek de y-waarden van de 2e reeks plaatst bij de x-waarden van de 1e reeks.

  Peter.
 • [quote:a3ba281f94="P. Sanders"]ik kan nl. maar 1 reeks voor X-as aangeven…[/quote:a3ba281f94]
  Je kunt in Excel meer dan 1 reeks voor de x-as opgeven !
  [quote:a3ba281f94="P. Sanders"]De x-waarden wijken dus af van elkaar terwijl de grafiek de y-waarden van de 2e reeks plaatst bij de x-waarden van de 1e reeks. [/quote:a3ba281f94]
  Dan heb je zeer waarschijnlijk een verkeerd soort grafiek gekozen.
  Als je een spreidingsgrafiek kiest, dan worden de 2 lijntjes (met de gegevenspunten bij de juiste datums) netjes getekend (ik heb dat met jouw gegevens getest).
 • Je hebt helemaal gelijk Aimable,
  ik koos voor lijngrafiek.
  Het enige lastige is dat bij het opmaken van de min en max van de X-as je in dagen vanaf 1900 moet rekenen ipv datums; of je accepteert wat hij ervan maakt.
  Voorlopig kan ik hier uitstekend mee verder!

  Bedankt.
 • [quote:2e8e89b9d7="P. Sanders"]Het enige lastige is dat bij het opmaken van de min en max van de X-as je in dagen vanaf 1900 moet rekenen ipv datums[/quote:2e8e89b9d7]Nee, dat is niet nodig, je kunt gewoon datums invullen (zie mijn eerste bericht). En je moet afvinken dat Excel de datums automatisch bepaalt.
 • Bij opties Grafiek, tabblad Assen, Primaire as zijn X- en Y-as beiden aangevinkt, maar bij x-as zijn de keuzes Automatisch, Categorie en Tijdschaal uitgegrijst, de keuze Automatisch staat wel aan.

  Als ik bij As opmaken, tabblad Schaal, automatisch min en max aanvink, zoekt hij zelf een begin en eind en een indeling; ik zou liever om het kwartaal of maand een maatstreepje hebben, nu komt hij met die dagwaarden op het tabblad (rond de 37000) en een beetje willekeurige data op de x-as (om de 500 dagen). Dat zou ik liever anders hebben.

  Bij lijngrafieken kon ik dit tabblad wel met bijv 'om de maand' instellen en begin- en einddatum ipv dagnummers.

  Peter.
 • [quote:6d0364acf1="P. Sanders"]Hopelijk wordt de vraag hier wat nauwkeuriger bekeken…
  Als ik bij As opmaken, tabblad Schaal, automatisch min en max aanvink, zoekt hij zelf een begin en eind en een indeling; ik zou liever om het kwartaal of maand een maatstreepje hebben, nu komt hij met die dagwaarden op het tabblad (rond de 37000) en een beetje willekeurige data op de x-as (om de 500 dagen). Dat zou ik liever anders hebben.[/quote:6d0364acf1]
  Het zou verstandig zijn als je de opmerking over nauwkeurig lezen ook op jezelf van toepassing zou verklaren.
  Zoals ik in mijn vorig bericht reeds duidelijk schreef (!!), moet je (als je de indeling van de as zelf wil bepalen) bij "As opmaken" de optie "automatisch" afvinken (aanvinken = vinkje plaatsen, afvinken = vinkje weghalen); je kunt verder gewoon datums invullen. Als je de primaire- en secundaire maateenheid ook gepast kiest, krijg je een asindeling die precies naar wens is. Probeer alle instellingen zelf eens uit, dan zie je meteen wat het resultaat telkens is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.