Vraag & Antwoord

Anders (software)

Audiokwaliteit CD / MP3 tegenstrijdig ?

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Hoi,

  Dit klinkt misschien wel vreemd, maar de geluidskwaliteit van m'n mp3's zijn beter dan wanneer ik een gewone audio cd afspeel !
  De mp3s zijn klinken beter en hebben geen ruis tijdens het afspelen.
  De audio cd's hebben altijd een beetje ruis !

  Als ik nu vervolgens de audio cd's naar mp3's rip, dan klinken de mp3's wel goed, net als de andere mp3's !

  Ook is het volume (hardheid in dB) iets hoger bij de mp3's en is de ruisverhouding dus veel beter.

  Hoe komt dit ?
 • Mogelijk is het dit:

  Je cd-rom drive leest de cd en verzendt de muziek analoog, wat d.m.v. een kabeltje rechtstreeks naar je geluidskaart wordt verzonden. Hier dient de geluidskaart dus enkel als versterker. Muziek door kabeltjes levert ruis op.

  Een mp3 daarentegen wordt digitaal verzonden. Er kan geen kwaliteitsverlies optreden tot de de info bij je geluidskaart is (omdat het digitaal is). Je geluidskaart zet de info om in muziek, en er is dus minder ruis.

  Als je een cd ript naar mp3, dan gebeurt dit waarschijnlijk digitaal (het zou dom zijn om dit nog analoog te doen, d.w.z. via je geluidskaart). Daarom dat je na het omzetten naar mp3 dus betere kwaliteit hebt. De mp3 is in principe wel van lagere kwaliteit dan de muziek op de cd, maar geen mens hoort het verschil.

  Dat het volume opmerkelijk zachter is wijst er ook op dat het kabeltje van je cd-rom drive naar je geluidskaart misschien wat los zit. Controleer aan beide einden of het kabeltje wel goed vast zit, of er geen slechte contacten zijn.
 • Je kunt controleren of Juul de oplossing heeft gegeven, door op je Cd-speler te kijken of je een digitale audio uitgang hebt en op je geluidskaart een digitale audio ingang zit. Dit is een twee aderige aansluiting. Als je deze hebt, kun je je CD's dus digitaal naar je geluidskaart sturen en zou je probleem verholpen moeten zijn.
 • Bedankt voor de reacties,

  De cdrom is inderdaad analoog aangesloten op de geluidskaart.
  Het betreft een AWE64, maar de kabeltjes zitten goed.
  Het is jammer, maar is blijkbaar niet anders…
 • mp3 is compressed media. Dus hoge tonen worden weggefilterd.

  Lijkt me raar (subjectief) dat je mp3's beter vind klinken als de originele.
  Lees dit maar 's :
  http://www.cdfreaks.com/news2.php3?ID=5432
  http://www.informatik.fh-hamburg.de/~windle_c/Logologie/MP3-Gefahr/MP3-risk.html

  Jouw oren zijn dus lui ? :)
 • Beste foeyo,

  Ik heb nooit gezegd dat mp3's kwalitatief beter zijn, nee integendeel, maar ik zeg dat bij het afspelen van de mp3's de signaal/ruis verhouding veel beter is dan als ik audio vanaf cd afspeel.
  Als ik vervolgens van een audiocd enkele tracks rip naar mp3, dan klinken ze wel goed, met veel minder ruis !

  Het lijk dus alsof de mp3's beter zijn, dit is niet zo dus…
  Het probleem zit'em denk ik in de geluidskaart, een SoundBlaster awe64 isa.

  De geluidskwaliteit van m'n pc kan ook helemaal niet aan een goede audioset tippen, en een Audigy of iets dergelijks was 4 jaar geleden ook nog niet beschikbaar dus…

  En als muis heb ik goede oren !

  The Brain,
 • Om nog zekerder te zijn dat dit het probleem, speel dan eens een CD af met windows mediaplayer. Ik veronderstel dat je dit niet doet, want ik ben enkele dagen geleden te weten gekomen dat windows media player één van de weinige players is die cd-audio digitaal leest. Krijg je veel ruis bij het afspelen van een cd in windows media player, dan is het denk ik een ander probleem. Krijg je weinig/geen ruis, dan is je probleem ook opgelost als je je CDs afspeelt met windows mediaplayer.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.