Vraag & Antwoord

Anders (software)

Image

Anoniem
None
18 antwoorden
 • Hallo,

  Vraagje over een besturingssysteem copieëren. Mijn c-partitie begint vol te raken, ik wil een nieuwe HD kopen en daarop mijn huidige besturingssysteem copieëren. Ik dacht zelf aan om dit te doen met Norton Ghost. Alleen ik heb nog nooit gewerkt hiermee.

  Iemand tips of misschien een makkelijkere manier om het besturingssyteem over te zetten?

  mvgr
  Santi
 • Van de buren: http://www.breekpunt.nl/artikel.asp?Artikel=290&art;=Yes

  Verder ook een 'tweede' methode, ook weer ergens gevonden:

  Een image maken door middel van Norton Ghost
  1. Defragmenteren van de schijf of partitie waarvan je een image wilt maken.
  2. Start de PC opnieuw met de boot-schijf in de floppy disk. Wanneer je bij de DOS prompt ben typ je "ghostpe" (zonder de ") en druk op ENTER. Wanneer de image die je maakt moet passen op een CD, typ dan "ghostpe.exe -split=640 -auto" (zonder ") Wanneer je een 700 MB CD gebruikt kun je van die 640 bijvoorbeeld 690 maken. -Auto staat voor automatisch namen van de image file.
  3. Nu zien we het blauw grijze scherm van Ghost. LET NU GOED OP: Selecteer LOCAL -> Partition -> To Image
  4. Selecteer de harde schijf die je wilt gebruiken als bron voor jouw image. Wanneer je 1 schijf hebt dan is het makkelijk. Wanneer je meedere schijven hebt, moet je onderzoeken waarvan je een image wilt maken. Normaal gesproken geeft Ghost dezelfde schijven aan als FDISK doet.
  5. Vervolgens zal Ghost de individuele Partities van de gekozen schijf laten zien. Klik op de partitie die je wilt selecteren als bron voor je image en klik OK.
  6. Vervolgens krijg je een scherm waar je image op wilt plaatsen, de doel partitie. Let er op dat je genoeg ruimte op de doel partitie hebt om de image op te slaan. Bovenin het scherm selecteer je bij LOOK IN de plaats waar de image naar toe wordt geplaatst. Geef bij File de naam van je bestand aan. Als je bijvoorbeeld een image maakt van je C schijf op 1 januari kun je als bestandsnaam kiezen C_01_01. Ghost geeft zelf al de bestandsnaam aan voor de image .gho Het maximaal te gebruiken tekens voor de naam is 8. Denk hier aan. Klik vervolgens op Save.
  7. Een nieuw scherm start op en vraagt om de compressie methode. De mogelijkheden zijn Fast of High. Fast gaat sneller. High maakt de image kleiner maar duurt langer.
  8. Vervolgens krijg je de vraag Proceed with partition dump? Kijk nog een keer goed na of de bron en doel selecties goed staan.!!!!!! Je moet nergens het woord Overwrite tegenkomen. Als je dat toch ergens tegenkomt zit je fout. Je krijgt alleen de Overwrite box bij Restroring an image.
  9. Als alles goed lijkt druk op YES en de image wordt gemaakt:) Dit duurt enige minuten, afhankelijk van de grote van de hoeveelheid data die op de partitie staat.
  10. Wanner Ghost klaar is met het maken van de image krijg je de boodschap: Dump Completed Successfully.
  11. Voor de laastste controle kijken we of de image goed gelukt is. Dit doen we door door de selecteren: Local -> Check -> Image file. Ga naar de plaats waar de image staat en selecteer de gemaakte image. Als het goed is heeft het de extensie .gho
  12. Ghost zal je vervolgens vertellen of de image gelukt is. De boodschap die je moet zien is: Image File Passed Integrity Check. Als je dit krijgt ben je klaar met het maken van je image.
  13. Sluit Ghost af en start je PC opnieuw op. Het maken van de Image is nu klaar.

  Veel geluk!
 • Waar ik zelf graag mee werk is Power Quest Drive Image. dit programma is veel simpeler en duidelijker, en ik heb er nog nooit een probleem mee gehad, terwijl ik op mijn werk bijna dagelijks een hele reeks hiervan terug moet zetten.

  raad wel PQDI 3.0 aan deze past ook op een floppy
 • ik weet zo de site niet, maar als je even zoekt op de site van symantec, kom je op een pagina met allemaal tutorials, filmpjes en voorbeelden van hoe je met oa ghost kunt werken. uitgebreide uitleg.
  succes
 • Om met een image te werken mag de hardware niet (te) veel verschillen. Anders krijg je geheid problemen/
 • Wat voor problemen Sellis?
  Ik heb een tijd geleden een image van m'n oude (gecrashte) schijf op een nieuwe, grotere schijf gezet. Ook ongeveer rond die tijd is m'n systeem erg traag geworden, weet niet precies waar 't aan ligt, maar kan dit het zijn?
 • Ik gebruik veel images op scholen, maar als er wat hardware betreft verschillen tussen pc's zijn maak ik liever een nieuwe image dan dat ik die van een andere pc gebruik.
  Van duidelijke problemen in de vorm van hardware die niet goed functioneert tot vage zaken als het gevoel dat die pc niet 'loopt'.
 • [quote:ece25c24ed="juleswijers"]ik weet zo de site niet, maar als je even zoekt op de site van symantec, kom je op een pagina met allemaal tutorials, filmpjes en voorbeelden van hoe je met oa ghost kunt werken. uitgebreide uitleg.
  succes[/quote:ece25c24ed]

  Sterker nog…..ik he Ghost 2003 en als je de cd erin hebt dan staan al die filmpjes ook daarop.
  Handy toch…
 • Bedankt jongens voor alle tips!!!

  mvgr

  Santi
 • Alleen nu nog 1 vraagje "Passer",

  Hoe zet ik nu de gemaakte image op de "nieuwe" HD, zodat deze afzonderlijk met mijn oude besturingssysteem gaat werken??

  Mvgr
  Santi
 • [quote="XPfrustratieSterker nog…..ik he Ghost 2003 en als je de cd erin hebt dan staan al die filmpjes ook daarop.
  Handy toch…
  ja, weet ik, maar voor het geval dat niet iedereen hier de cd heeft… :wink:
 • [quote:d53e4cbfd6="juleswijers"][quote="XPfrustratieSterker nog…..ik he Ghost 2003 en als je de cd erin hebt dan staan al die filmpjes ook daarop.
  Handy toch…[/quote:d53e4cbfd6]
  ja, weet ik, maar voor het geval dat niet iedereen hier de cd heeft… :wink:

  Hoe bedoel je??? 8)
 • [quote:40186390a4="Sellis"]Ik gebruik veel images op scholen, maar als er wat hardware betreft verschillen tussen pc's zijn maak ik liever een nieuwe image dan dat ik die van een andere pc gebruik.
  Van duidelijke problemen in de vorm van hardware die niet goed functioneert tot vage zaken als het gevoel dat die pc niet 'loopt'.[/quote:40186390a4]

  <– Hier ben ik het helemaal mee eens
 • Om de partitie naar een andere schijf te brengen kan je ook werken met partition magic.
  Als de nieuwe schijf is geformateerd kan je van de oude schijf de hele partitie copieéren naar de C schijf.


  Wanneer je gebruik maakt van een dual-boot wordt het iets moeilijker, om ook je tweede systeem terug te zetten met een image van ghost.
 • Terugzetten is stap 3 in volgende link: http://www.breekpunt.nl/downloads/HoeDoe/HDIH-NortonGhost.exe

  Verder Santi, moet je wel dit bedenken:
  1. je partitie / schijf waar jij je systeem op wil terug zetten moet ongeveer even groot zijn als de partitie / schijf waarvan je een backup maakte, anders lukt het niet

  2. Moest je een backup willen maken van XP, dan kan je de hele zaak mooi vergeten want als XP geinstalleerd wordt, maakt ie een soort screenbeeld op van je hardwaresituatie (hij noteert dus een boel hardwaregegevens van de compu waarop je hem installeert). Daarvoor maakt hij een tiental referentiepunten.
  Als op je nieuwe computer er een viertal van die punten niet meer met zijn opgeslagen gegevens kloppen, dan vertikt hij het gewoon van in gang te schieten. Tja, en als je een backup overzet naar een nieuwe compu, dan zullen er al wel snel vier of meer dingen van je nieuwe hardware zijn die niet meer overeenstemmen met je oude computer … :-?
  (een truukje van Bill Gates om te zorgen dat je XP zo maar niet kan kopieren naar een tweede, … computer…
 • Het is geen nieuwe pc, maar alleen een nieuwe HD. Aangezien ik een beetje ruimtegebrek krijg met de oude. Wil graag de huidige XP-instellingen bewaren. Opnieuw installeren kan ook wel, maar nu draait alles zo stabiel en ik heb een hoop kleine frutprogrammatjes draaien, die ik veel gebruik. Dus als het kan, dan…..

  Heb wel XP draaien, met een dualboot
  huidige situtatie:

  1 HD 20 GB
  -c: 4 GB Windows XP
  -d: 2 GB
  -e: 4 GB
  -f: 4 GB Windows 98
  -g: 6 GB

  Wil naar deze situatie:

  2HD's 30GB (1) + 20 GB (2)
  (1): -c: 15 GB Windows XP (liefst de oude situatie)
  -d: 15 GB

  (2): -e: 4 GB
  -f: 2 GB
  -g: 4 GB
  -h: 4 GB windows 98
  -i: 6 GB


  Wordt het nu anders zeker???

  mvgr
  Santi
 • [quote:3c943009e7="santi410"]Huidige situatie:1 HD 20 GB
  -c: 4 GB Windows XP
  Wil naar deze situatie:

  2HD's 30GB (1) + 20 GB (2)
  (1): -c: 15 GB Windows XP (liefst de oude situatie)Santi[/quote:3c943009e7]Santi,
  volgens ik al las en hoorde zal het maar gaan als je op je nieuwe HD een partitie van 4 gb maakt en gaat het niet op een partitie van 15 Gb gaan maar…

  Op een ander forum waar ik een soortgelijk bericht postte, antwoordde iemand dan weer:
  'Misschien met een standaard image wel, maar dat ligt een beetje aan de manier waarop je werkt..
  Het lukt mij op het werk prima om een P4 desktop systeem te porten naar een P3 laptop systeem met compleet andere hardware'

  Uitproberen dus?
 • Inderdaad, zal het gewoon proberen… zal wel iets laten weten over het resultaat…

  mvgr
  Santi

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.