Vraag & Antwoord

Anders (software)

MS Word document terugkrijgen na crash

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Dag kenners,

  Ik probeer een MS Word document, dat nog niet was opgeslagen maar wel automatisch was gesaved, terug te krijgen.

  Scandisk heeft een *.chk-document aangemaakt na een herstart waar ik het document inderdaad in kan herkennen. Probleem is alleen dat er tussen alle letters vierkantjes staan. Als ik die weg kan krijgen, heb ik het grootste deel van mijn tekst weer terug. Maar die dingen een voor een weghalen is monnikenwerk. Hebben jullie suggesties hoe dat in een keer kan?

  Met de zoek en vervang-functie lukt het overigens niet, die herkent die vierkantjes niet.

  ciao

  bart
 • Een autoherstelbestand heeft in Word de extensie *.WBK, niet *.chk. Heb je die (*.wbk) nog?
 • Nee - deze MS Word functioneert als onderdeel van een omvangrijk netwerk waarbij die autoherstelfunctie is uitgeschakeld. Ik heb dus alleen dat chk-bestandje. Maar dat is nogal onleesbaar zo met al die vierkantjes.
 • Tja, dan ben ik bang …. Overigens vrij dom van wie dan ook om de auto-herstelfunctie uit te schakelen.
 • Dom, ja. Niet mijn idee… Toch zou ik vrij snel van het probleem af zijn als ik maar die vierkantjes op de een of andere manier in het zoek- en-vervang-venstertje zou weten te krijgen. Dan kan ik ze vervangen door niets en heb ik m'n tekst weer terug! Maar hoe?
 • Toch begrijp ik een ding niet. In je eerste bericht schrijf je: "dat nog niet was opgeslagen maar wel [i:872d757afa]automatisch was gesaved[/i:872d757afa]". Dan staat de autoherstelfunctie toch aan? Staat het bestand dan niet op een netwerkdrive? Kijk anders eens in een lijstje van ALT-codes:
  http://www.coloryourprofyle.com/phade/alt.html

  Die  staan daar ook tussen. Maar meestal is het toch "machinetaal" (*.chk-bestanden), maar het is het proberen waard.
 • Ik zal even uitleggen hoe het ging: tijdens het bewerken van de tekst kreeg ik een foutmelding. Het is overigens een Windows 98-apparaat, misschien ook belangrijk even te vermelden. Die foutmelding kreeg ik niet weg en het enige wat er op zat was op ''sluiten'' te klikken. Maar ik heb wel eens eerder met dat bijltje gehakt en toen bleek dat ik daarna echt alles kwijt was.

  Dus ik besloot maar direct een koude restart uit te voeren van de pc: met de aan-uitknop dus. Wetend dat ik dan in ieder geval na een scandisk een chk-bestandje zou overhouden.

  En dat heb ik dus nu. Met die domme vierkantjes erin, die ik maar niet wegkrijg (of ik moet ze stuk voor stuk deleten en aangezien er tussen elke letter eentje staat, is dat ontzettend veel werk). Maar ik zal eens kijken op die website, dank voor de tip.
 • Soms bestand gewoon hernoemen (beste eerst een kopie maken) en dan die door Word laten lezen. De blokjes zijn de niet leesbare tekens (niet ASCII tekens). Kan eigenlijk van alles zijn. Als je ook nog de lengete van het bestand enigszins weet, dan kun je die eventueel met Debug aanpassen. Ik weet niet of Word om kan gaan met bestanden die een foutieve grootte hebben.
 • Tja, maar zover was ik al. Ik kan het bestand door Word laten inlezen, door Wordpad, het kladblok. Allemaal al geprobeerd. Die blokjes lezen ze allemaal. Het chk-bestand heeft volgens mij altijd een juiste lengte omdat het door Windows zelf is aangemaakt. Dat vormt hier geen probleem. Bestond er nu maar een editor die die blokjes niet zag…
 • [quote:f58d9533eb="b.vuijk"]zoek- en-vervang-venstertje[/quote:f58d9533eb]
  Ctrl+C Ctrl+V
  ??
 • [quote:4eb098cd24="b.vuijk"]Tja, maar zover was ik al. Ik kan het bestand door Word laten inlezen, door Wordpad, het kladblok. Allemaal al geprobeerd. Die blokjes lezen ze allemaal. Het chk-bestand heeft volgens mij altijd een juiste lengte omdat het door Windows zelf is aangemaakt. Dat vormt hier geen probleem. Bestond er nu maar een editor die die blokjes niet zag…[/quote:4eb098cd24] Mooi. Maarre een .CHK bestand heeft bijna nooit de juiste lengte. Als er een verloren blok wordt gevonden dan krijgt die de grootte van de het totale blok waarin het bestand (gedeeltelijk) ligt.
  Ik krijg de indruk dat er wordt gedacht dat elk blokje een zelfde teken voorstelt. Ik vrees dat dat dus (vaak) niet zo is. Dit zijn Control tekens (Ascii < 32) en soms ook speciale lettertekens (Ascii > 126). Hoe groot is het bestand eigenlijk? 1kB? 10kB? 100kB? 1MB? Kijk als je in een uurtje die blokjes kan verwijderen, dan is dat vaak de snelste manier. Wil je de boel leegvegen dan kan dat het beste met een hulp programmaatje of WOrd scripts. Maar ja, het schrijven en testen van zoiets kost ook weer wat tijd. Want sommige controltekens 10, 13 en zo, die wil je niet kwijt. TJa, er bestaan denk ik wel programmaatjes die het werk voor je doen. Zelf heb ik ze vroeger veel geschreven voor DOS en Unix. Maarre dat is dus te lang geleden om die weer effe snel op te zoeken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.