Vraag & Antwoord

Anders (software)

excacte kopie maken van Harddisk onder Windows XP

Anoniem
snoepie
21 antwoorden
 • Il las laatst op het hardware forum:

  RAID HOEVEEL

  Er zijn diverse configuraties mogelijk:

  RAID 0 - Striping
  RAID 1 - Mirroring
  RAID 0+1 - Striping en Mirroring
  RAID 5 - Striping with distributed parity
  RAID 2, 3, 4, 6, 7, 10 en 53 vallen buiten de aandacht van dit artikel, maar u kan er alles over lezen op: http://www.acnc.com/04_01_00.html
  RAID 0 STRIPING
  Hierbij worden minimum twee harde schijven van (bij voorkeur) identieke grootte en merk aan elkaar gekoppeld op de RAID controller. Onze data wordt gelijkmatig over de twee schijven verspreid: het OS wordt niet op één harde schijf geïnstalleerd, maar de installatie wordt verdeeld over twee harde schijven. Idem dito voor onze programma's. (Bij striping ziet de computer maar één harde schijf en niet de twee die op de RAID controller zijn aangesloten). Elk programma wordt verdeelt in blocks en op de harde schijven geschreven. Stel dat je een programma hebt dat bestaat uit 10 blocks (A, B, C, D, tot J): die blocks worden bij het schrijven gelijk verdeelt over elke harde schijf. Twee schematische voorbeeldjes:
  RAID 0 met 2 harde schijven:
  Disks/Blocks
  Harde schijf 1 / A C E G I
  Harde schijf 2 / B D F H J
  RAID 0 met 3 harde schijven:
  Disks/Blocks
  Harde schijf 1 / A D G J
  Harde schijf 2 / B E H
  Harde schijf 3 / C F I

  Bij een normale harde schijf worden de bestanden achter elkaar geladen (A, B, C, D, enz.), maar in dit geval wordt de data van de harde schijven parallel geladen, wat maakt dat de data doorvoersnelheid verdubbeld of verdriedubbeld wordt (naargelang het aantal harde schijven dat je gebruikt voor deze RAID configuratie).
  PLUSPUNTEN
  [] Snel lezen: minstens verdubbeling van de data doorvoersnelheid.
  [] De opslagcapaciteit van de harde schijven blijft behouden. (2 schijven van 40 GB geeft 80 GB aan ruimte).

  MINPUNTEN
  [] Je gegevens zijn niet bepaald veilig: gaat er een schijf stuk ben je alle gegevens kwijt.

  RAID 1 MIRRORING
  Een RAID 1 configuratie wordt ook wel een mirror configuratie genoemd. Hierbij worden twee harde schijven gebruikt die altijd exact dezelfde data bevatten. De ene harde schijf is dus een spiegelbeeld (mirror = spiegel) van de andere. Als gebruiker merk je niet dat het systeem zo'n configuratie heeft: de computer heeft een c:\ drive en wanneer je daar iets op plaatst wordt het 'achter de schermen' simultaan naar beide harde schijven geschreven. De RAID controller doet dit automatisch. Deze configuratie biedt de veiligheid dat als er een harde schijf stuk gaat, er gewoon verder gewerkt kan worden. De computer draait door op de tweede schijf. Je hebt met deze RAID configuratie geen snelheidswinst maar je bestanden zijn wel veilig. Een schematisch voorbeeldje:
  RAID 1 met 2 harde schijven:
  Disks/Blocks
  Harde schijf 1 / A B C D E F G H I J
  Harde schijf 2 / A B C D E F G H I J
  PLUSPUNTEN
  [] Je gegevens zijn veilig.

  MINPUNTEN
  [] Je kan maar de helft van je werkelijke diskruimte gebruiken, want je slaat alles immers tweemaal op.
  [] Schrijven gebeurd iets langzamer doordat naar beide harde schijven moet worden geschreven.

  RAID 0 +1 STRIPING EN MIRRORING
  Dit is een combinatie van de twee bovenstaande RAID oplossingen. Je hebt hiervoor minimaal 4 schijven nodig. Hierbij kan er bijvoorbeeld striping gebeuren op twee harde schijven, waarvan dan een kopie wordt geschreven naar de andere twee. Dit geeft een snel én fault-tolerant systeem. Een schematisch voorbeeldje:
  Disks/Blocks
  Harde schijf 1 / A C E G I
  Harde schijf 2 / B D F H J
  Harde schijf 3 / A C E G I
  Harde schijf 4 / B D F H J
  PLUSPUNTEN
  [] Je gegevens zijn veilig.
  [] Snel lezen: verdubbeling van de data doorvoersnelheid.

  MINPUNTEN
  [] Je hebt minimaal vier harde schijven nodig.
  [] Je kan maar de helft (soms minder - zie TIPS VOOR CRACKS) van je werkelijke diskruimte gebruiken, want je slaat alles immers tweemaal op.
  [] Schrijven gebeurd iets langzamer doordat alles dubbel moet worden geschreven.
  RAID 5 STRIPING WITH DISTRIBUTED PARITY
  Hierbij worden drie of meer harde schijven gebruikt om de betrouwbaarheid te vergroten en tegelijk minder verkwistend met de totale diskruimte om te gaan. Met RAID 5 wordt geen exacte kopie geschreven naar alle schijven, maar de gegevens gelijkmatig verdeeld en wordt er extra informatie bijgehouden (parity) waarmee de gegevens zijn te herconstrueren wanneer er een harde schijf stuk gaat. Een voorbeeldje:
  We schrijven 2 stukjes informatie weg.
  Op schijf 1 komt stukje 1 terecht met een waarde van 4.
  Op schijf 2 komt stukje 2 terecht met een waarde van 5.
  Op schijf 3 komt dan (dankzij de intelligente RAID controller) de optelsom met een waarde van 9 terecht (dit is de parity).
  Als er nu een harde schijf stuk gaat, kan er gemakkelijk de ontbrekende waarde berekend (het ontbrekende stuk gevonden) worden:
  Is schijf 1 stuk: 9 - 5 = 4
  Is schijf 2 stuk: 9 - 4 = 5
  Is schijf 3 stuk: 5 + 4 = 9
  PLUSPUNTEN
  [] Je gegevens zijn veilig.
  [] Je hoeft niet alle gegevens dubbel op te slaan.

  MINPUNTEN
  [] Je hebt minimaal drie harde schijven nodig.
  [] Het schrijven van gegevens kost wel wat tijd want de parity moet steeds aangepast worden.
  TIPS
  Kies bij voorkeur harde schijven van dezelfde grootte.
  Ook de snelheid van de schijven maakt uit: een trage harde schijf zal de rest ophouden omdat er steeds bij lezen en schrijven op hem gewacht moet worden. Een 7200 RPM harde schijf in combinatie met een 5400 RPM harde schijf geeft snelheidsverlies omdat de snelste harde schijf moet wachten tot de tragere klaar is.
  Kies een goede RAID controller.
  Af te raden: heel goedkope kaarten of RAID controllers die op het moederbord worden geleverd: dit zijn meestal soft-RAID kaarten. Die doen hun werk deels softwarematig, en belasten de processor. De duurdere maar betere kaarten zijn de hardware-RAID kaarten. Die doen al het rekenwerk zelf, en laten de processor meestal ongemoeid. Het is altijd wikken en wegen, kijk naar wat je belangrijk vindt, want er zijn ook stevig uitgeruste kaarten met eigen geheugen op die dan ook een navenant prijskaartje hebben opkleven.
  TIPS VOOR CRACKS
  Om de opslag capaciteit bij een RAID 0 en 0 + 1 configuratie te berekenen gebruik je de volgende formule:
  < grootte van de kleinste schijf x aantal schijven >
  Stel dat je een harde schijf hebt van 20 GB en twee andere van 40 GB dan krijg je een (maximale) opslag capaciteit van:
  < 20 x 3 > = 60 GB.

  Dus RAID0+1 dan maar.
 • Hallo,

  Ik zoek een programma die onder Windows XP een kopie maakt van mijn ene harde schijf (partitie c en d) naar mijn andere harde schijf (p en q), beide schijven zijn evengroot (80MB).

  De reden hiervoor is dat een kleine twee weken geleden mijn harde schijf compleet gecrasht is :evil: en ik dus de afgelopen twee weken bezig ben geweest om alle (70 :oops: ) programma's opnieuw te installeren, ik had ook wat batchbestandjes gemaakt, waar ik het wiel weer opnieuw van kon gaan uitvinden.

  Ik heb nu een programma gedownload, Second Copy 2000, werkt goed maar het programma slaat elke dag bestanden over omdat ze in gebruik zijn en dus niet gekopieerd kunnen worden en dat is nou precies wat ik niet wilt. Mocht mijn (hoofd) schijf er weer uitbranden, dan wil ik gewoon binnen 5 minuten weer "back in business" zijn door de schijven uit te wisselen.

  Ik zoek dus eigenlijk zo'n programma als Second Copy 2000 maar dan moet deze eigenlijk opstarten als bijv. de computer uitgezet wordt zodat er eerst nog naar de DOS-prompt gegaan wordt waar dus een volledige kopie gemaakt wordt (de tweede keer dat deze kopieerd zou hij eigenlijk alleen maar de verschillen moeten kopieren cq. verwijderen van de doelschijf en de bronschijf, dat zou helemaal ideaal zijn :lol: )

  Iemand enige suggestie ???

  Groeten,

  Arie
 • Voor een exacte kopie kun je bijvoorbeeld Ghost of Partition Magic gebruiken. Hoe werkt dit —-> Je hele partitie wordt gecomprimeerd naar een image-bestand geschreven. Dit image bestand kun je op een andere partitie, schijf of cd zetten. Als je pc crasht, kun je altijd de image weer terugzetten. Zo heb je je pc weer in oorspronkelijke staat. Let wel op, als je de image gemaakt hebt, en daarna allerlei programma's e.d. gaat installeren, ben je die dus wel kwijt, want die zijn dan niet in de image opgenomen. Dus vaker een image maken is dan wel raadzaam.
 • Okidokie, dat is mij wel duidelijk, maar niet geheel wat ik bedoel :lol:

  Met ghost en andere backup programma's heb je altijd een draaiende hard disk nodig waar b.v. Windows XP opstaat. Ze maken tenslotte er een gecomprimeerd bestand van wat je altijd eerst moet uitpakken om de boel weer "up and running" te krijgen. Dat betekent dat mocht de primaire schijf eruit branden, ik eerst ergensd een harde schijf vandaan moet gaan halen, Windows en ghost installeren en dan weer terugzetten.

  Ik wil eigenlijk alleen maar de uitgebrande harde schijf eruit halen, vervangen door de backup schijf, en gelijk weer in de lucht zijn. Dan kan ik later wel weer een andere harde schijf erin zetten werlke weer als backup moet dienen.

  Groeten,

  Arie
 • Ah, maar volgens mij kun je met partitie managers ook een bootflop maken, die alleen bedoeld is om jouw kopie terug te kunnen zetten. Dan omzeil je dus je O/S. Andere oplossing in jouw geval zou dan een raid-1 configuratie zijn. Dan heb je dus ten alle tijden 2 exacte schijven in je systeem zitten. Raid-controller in je pc gooien, en dan heb je denk ik de situatie die je wilt hebben.
 • mirror maken in diskmanager?
 • Ghost heeft geen 'werkende' harddisk nodig, gewoon een dos bootflop, met daarop de ghost executable. De harddisk hoeft niet gepartitioneerd, geformatteerd, of wat dan ook te zijn. Dit is juist de kracht van het programma.
 • Das waar, dat Mirror and Stripping nog beter is, alleen moet je dan 4 harde schijven hebben wat een beetje duur is ….. :roll:

  Dit heet trouwens volgens mij RAID 10.

  Groeten,

  Arie
 • [quote:b7bb1feffd] gewoon een dos bootflop, met daarop de ghost executable[/quote:b7bb1feffd]
  Precies en die wordt nog aangemaakt door het programma. Je kunt over het algemeen ook je ghost op CD laten branden zodat je helemaal onafhankelijk bent van je HDD.
  Overigens is True Image van Acronis ook een goed werkend programma. Geeft de optie om ook je bootdisk op CD te branden. Probleem bij diskettes is toch nog wel eens dat als ze een tijdje liggen, de betrouwbaarheid zakt en dat nou net iets wat je niet kan gebruiken.
 • Ga eens kijken bij Veritas.
  http://www.veritas.com/news/press/FeatureArticleDetail.jhtml?NewsId=21566
 • DJPeedee = favoriet van Ghost :D
 • RAID kaartje halen dan maar. Twee schijven mirroren. Als er één crashed draai je gewoon door. Later een keer vervangen en repliceren. Altijd mooi. Zo houdt men een server ook in de lucht, is dus beproefd systeem. Je kan zelfs een hot-swappable IDE-Raid controller inbouwen, maar dat is een beetje overkill. Verder alleen regelmatig de data partitie backuppen op CD. Klinkt dit goed?
 • Okidokie, klinkt goed :P
  Je hebt het dan zeker over RAID 1? Kan je dit RAID 1 ook installeren als er al data staat op de c-schijf, moet je dan dupliceren en daarna gewoon naast elkaar laten lopen?
  Waarom moet de data partitie nog regelmatig op CD gebackup worden als je al RAAID 1 hebt lopen?

  Groeten,

  Arie
 • Ik bedoel RAID met Mirroring. Ik haal altijd 0 en 1 door elkaar dus ik noem ze maar Striping en Mirroring. Dat is tenminste duidelijk. Logisch gezien moet een Mirroring array altijd een originele bronschijf dupliceren op een tweede spare schijf. Als hij dat niet zou doen, zou het systeem niet werken, want dan zou bij een crash van één van beide schijven na vervanging ook de schijf worden gewist die nog goed is. Het idee is nu juist dat je de data van de goede schijf opnieuw dupliceert naar de vervangen schijf.
 • Ik heb het nog even, voor jouw beeldvorming, nagekeken.
  RAID 0 = Spriped Disk Array en RAID 1 = MIrroring and Duplexing

  Oke, bedankt voor het meedenken, ga hier zeker een keertje iets mee doen :lol:

  Groeten,

  Arie
 • Mooi zo. Met mirroring is het geheel iets trager, omdat je dubbel moet wegschrijven. Met striping is het de helft (ongeveer) sneller, omdat je dubbel kan lezen. Striping levert echter dubbel gevaar op. Als één van de schijven crashed, ben je de gegevens van beide schijven kwijt. Mooiste is dus Mirror MET Striping.
 • Negen van de tien RAID oplossingen voor pc ondersteunen alleen 0 en 1. De meerdereheid ondersteunt 0+1 niet. Overigens is RAID bedoeld om het verloren gaan van data door een kapotte schijf te voorkomen. Het neemt de noodzaak van goede backups niet weg. Een vernaggelde windows installatie wordt door het toepassen van RAID niet voorkomen, laat staan hersteld.
 • Raid is tegenwoordig een oplossing om dataverlies van draaiende systemen te voorkomen OF om de prestaties te verhogen (bijv. met Striping) Van origine is het een oplossing om met een aantal goedkope kleine schijven één grote schijf te emuleren en was dataverlies geen issue. De benaming is daardoor ook veranderd(Redundant Array of Inexpensive/Independent Disks) Je kan er dus zoveel kanten mee op, zowel met IDE alsook SCSI.
 • RAID is van oorsprong juist bedoeld om dataverlies te voorkomen. Vandaar ook 'redundant' in de naam. Alle gegevens staan minimaal op twee disks. Je kunt er een willekeurige al dan niet kapotte disk uit trekken, en vervangen door een lege, en het systeem draait gewoon vrolijk verder. Een tweede doel is een goedkope disk te vormen met meerdere disks, vandaar de 'inexpensive'. Dit laatste is pas later gewijzigd in 'independent'. RAID 0 is eigenlijk helemaal geen RAID, want niet redundant.
 • 'Een goedkope disk te vormen met meerdere disks'. Dit lijkt mij onzin immers in tegenspraak met zichzelf…..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.