Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Simulatie in Excel

PS
1 antwoord
 • Ik moet de volgende opdracht doen voor het vak Operations Research B op school. Weet iemand hoe ik dit moet aanpakken. De opdracht moet in Excel gesimuleerd worden.

  Opdracht:

  Een handelsbedrijf is gespecialiseerd in de handel in computeronderdelen en voert daarnaast ook nog de handel in een merktype personal computer. Deze produkten worden regelmatig aangevuld tot een bepaald voorraadminimum. Het management vraagt zich af of het profijtelijk zou zijn de gevoerde personal computer zelf te gaan assembleren, in plaats van ze compleet uit Taiwan te betrekken. Met de eigen produktie moet dan wel aan de (nogal sterk wisselende) vraag kunnen worden voldaan.
  Verder wil het management beter inzicht hebben hoe het logistieke (sub)systeem in de werkelijkheid functioneert. Men wenst hiervoor over extra informatie te beschikken. Dit behelst informatie over de vraagverdelingen en de aan te vullen tekorten.

  Enige technische gegevens:
  - de grootte van het assortiment, inclusief de geassembleerde computer bedraagt 40;
  - voor elk component uit het assortiment geldt dat de vraagverdeling een geheel getal is tussen de 1 en 34; de tussenaankomsttijd van de klanten is negatief exponentieel verdeeld met paramater 0,5;
  - de periode tussen het aanvullen van de voorraden bedraagt 30;
  - de minimumvoorraad is 10.000 stuks voor alle componenten, behalve de computer.

  Voor deze groothandel moet een simulatiemodel worden ontwikkelt. Dit betekent een eerste opzet van een eenvoudig werkend model dat stapsgewijs wordt uitgebreid.
  Een suggestie zou kunnen zijn het eerste prototype te laten bestaan uit een verkoopmodel;
  - aankomst klant met bestelling;
  - leverantie met wachttijd;
  - vertrek met de produkten uit het systeem.

  Tweede opzet: uitbreiding met een voorraadaanvulsysteem.
  Derde opzet: uitbreiding met het assemblagesysteem voor de computer.
  Vierde opzet: afstemming van het aantal machines op de vraag, door middel van experimenten.
  Vijfde opzet: het managementinformatiesysteem dat de statistische uitvoer bevat over de vraagverdelingen en de aangevulde tekorten.

  Opmerking

  Kies voor de computerassemblage een viertal assemblagestappen, waarbij alle benodigde onderdelen in het eigen assortiment zitten.

  Alle hulp bij deze opdracht is welkom.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.