Vraag & Antwoord

Anders (software)

partitie extra aanmaken voor operating system, goed idee?

Anoniem
@l
5 antwoorden
 • Momenteel heb ik 2 harde schijven in mijn computer liggen, een oude van 20 en een nieuwe van 80 gb.

  Nu wou ik binnenkort windows xp opnieuw gaan installeren en mijn nieuwe (snellere) harde schijf als primary master gaan zetten en daar win xp op zetten. Ik heb wel eens gehoord dat het een goed idee is om voor het OS een aparte partitie aan te maken.

  Mijn vraag is nu, is het mogelijk om een partitie aan te maken op mijn 80 gb schijf waar ik win xp kan installeren en toch de data die al op de schijf staat te behouden.
 • met partition magic kun je een nieuwe partitie maken voor je bestaande de grote instellen ed zoals primair formateren van deze partitie naar ntfs herbenoemen c,als je je bestaande c een andere letter geeft en daar windows opzetten.in je bios staat dat je puter boot van c.zorg wel bij nieuw instaleren dat je puter in de bios boot van de cd.
  alleen windows op deze partitie en je progs op een andere heeft geen zin,ten eerste als je een progje wil installeren doet windows dit automatisch op de c schijf,tenzij jij zegt dat het anders moet dus steeds nadenken,en ga je opnieuw installeren dan zijn de koppelingen toch weg en moet je windows ze weer laten zoeken (is een instructie in windows)
  suc6
 • Ik weet dat partition magic partities kan maken zonder de schijf te formatteren, maar ik raad het niet aan. Ik heb het zelf nog geprobeerd, comp is vastgelopen en ik was alles kwijt.

  Probeer je data eerst kwijt te geraken op je 20gb schijf, op cd-r of wat dan ook.

  Dat je OS en je andere bestanden op een andere schijf staan is geloof ik wel een goed idee omdat je zo fragmentatie van je partitie met je OS op voorkomt en zo zou windows niet vlug trager gaan lopen.

  [EDIT]Piconimpex had nog niet gepost toen ik op nieuw antwoord klikte.
  Even zeggen dat de meeste software zonder problemen op een andere partitie kan draaien. Er zijn meerdere mensen die 3 partities hebben: (primaire) partitie voor OS, partitie voor software en partitie bestanden zoals films, documenten,… Heb dit zelf nooit geprobeerd, als je liever je software dicht bij windows houdt kan je gewoon je documenten en al op andere (logische) partitie zetten.
 • [quote:0df9024927] Er zijn meerdere mensen die 3 partities hebben: (primaire) partitie voor OS, partitie voor software en partitie bestanden zoals films, documenten,… Heb dit zelf nooit geprobeerd, als je liever je software dicht bij windows houdt kan je gewoon je documenten en al op andere (logische) partitie zetten.[/quote:0df9024927]
  Is een aanrader. Doe ik zelf ook, en werkt super. Windows op C:\ Programma's op D:\ Films op E:\. Wel ff bijzeggen dat áls je een aparte partitie maakt voor films, die wel het grootst moet doen. Ik heb dat niet gedaan met het gevolg dat ik E:\ nu vol heb met 10 films (uiteraard heb ik daar de originele allemaal van :D )
  Lijkt me trouwens ook dat er minder fragmentatie optreedt als je de software op een andere partitie doet.
 • Dit lijkt me meer een vraag voor "Anders (hardware)"

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.