Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Eindelijk een virus voor Unix/Linux

webspider
9 antwoorden
 • Na meerdere discussies gevolgd te hebben over redenen om over te stappen op Linux is een veelgehoord argument dat Linux niet vatbaar of minder vatbaar zou zijn voor virussen, een veel gehoord tegenargument was dan dat de virusschrijvers zich focussen op windows omdat dit het meest gebruikt is en dat dat zou veranderen zodra Linux zo groot wordt als de Linuxaanhangers beweren. Nu is er dus een virus uit die middels pdf-files Unix/Linux machines kwetsbaar maken door een url in een pdf-file te zetten die scripts kunnen uitvoeren. Windows is niet gevoelig voor deze bug !!!!!! Wat nu Linuxjongens ;-) ?????

  Hier is de url met kwetsbare systemen
  http://www.kb.cert.org/vuls/id/200132
 • Eindelijk? Ben je soms blij met al die virussen waarmee Windows gebruikers opgezadeld worden? Nare vorm van humor, dat leedvermaak dat de buurman zojuist een flinke deuk in zijn mooie BMW heeft gereden. En gelachen dat we hebben! :-?
 • Ik kan er wel om lachen als mijn buurman een virus oploopt, maar ik kan er net zo hard om lachen als ik hem zelf krijg. Het levert wat werk op, maar is echt niet het einde van de wereld hoor.
 • Het is niet het eerste Linux virus en het zal ook niet het laatste zijn. Dan nog vallen die paar virussen in het niet bij die duizenden die je op kunt lopen met een Windows-systeem, vaak zelfs zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen.
 • Ik snap wel wel wat venzent wil zeggen, hoewel de toon bepaalde reacties uitlokt.
  Stel ik wil een virus maken, dan kies je voor het meest gebruikte OS.
  Dat wil dus niet zeggen, dat je met een alternatief OS onkwetsbaar bent.
  Naar mijn mening is dit forum bedoeld, om elkaar te helpen en te informeren.
  Daarom geeft de topic van venzent stof tot nadenken.
 • Ik vindt het een storm in een glas water. Iedereen die zich enigzins in computers verdiept weet dat onkwetsbare systemen niet bestaan en ook nooit zullen bestaan. Dus een melding van een nieuw virus voor linux (zoals Brigitte al aangeeft niet het eerste) is echt niet zo opzienbarend.
 • PS, dit is nu net wat ik bedoelde.
  Veiligheid, of wat er voor door moet gaan, is de verantwoordelijkheid van de gebruiker zelf.
  Dus, broeders wapen je.
 • ff over dat virus, het was inderdaad te verwachten dat er ooit een virus voor linux zal worden geschreven.(schijnbaar al meer als ik brigitte) Een 'virusmaker' heeft als bedoeling zoveel mogelijk computeraars te laten zweten door een virus. Als een besturingssysteem vrijwel niet wordt gebruikt, is de fun eraf. Er worden dan niet zoveel mensen getroffen, en er wordt in de media vrijwel niet over geschreven. Dan is er dus geen kick en je kunt uiteraard niet opscheppen tegenover andere viruslui.
  Van de andere kant, als er niet zoveel mensen een besturingsysteem gebruiken, worden er ook minder progs/files uitgewisseld, waardoor de 'besmetbaarheid' van een virus gereduceerd wordt. Het mes snijdt dus van twee kanten.
 • [quote:42fb9a5f0d="Rick Gimpel"]Ik snap wel wel wat venzent wil zeggen, hoewel de toon bepaalde reacties uitlokt.
  Stel ik wil een virus maken, dan kies je voor het meest gebruikte OS.
  Dat wil dus niet zeggen, dat je met een alternatief OS onkwetsbaar bent.
  Naar mijn mening is dit forum bedoeld, om elkaar te helpen en te informeren. Daarom geeft de topic van venzent stof tot nadenken.[/quote:42fb9a5f0d] Je bent met geen enkel OS onkwetsbaar; zelfs voor de C64 bestonden er destijds al virussen. Wel zijn sommige operating systems kwetsbaarder dan anderen, en het meest kwetsbare systeem van dit moment is nu eenmaal Windows.

  Dat heeft niet alleen te maken met de populariteit van Windows, maar ook met de neiging die Microsoft lange tijd heeft gehad om gebruiksvriendelijkheid belangrijker te vinden dan veiligheid. Dit uit zich dan in allerlei default openstaande poorten en services die veel mensen überhaupt niet nodig hebben, en ook in de kwetsbaarheid van Windows, IE, Outlook en Outlook Express voor zelf-opstartende scripts en zichzelf automatisch doorsturende e-mails. De laatste tijd lijkt MS zich overigens wel wat meer bewust te worden van deze risico's, zoals blijkt uit de laatste security updates voor Outlook die dat automatisch doorsturen verhinderen, maar om echt 'trustworthy' te worden zal MS nog behoorlijk wat werk moeten verzetten.

  Het is misschien best goed bedoeld van de TS om een waarschuwing voor dit Linux virus op dit forum te zetten, maar het is de vraag of het gewaardeerd zou worden als men hetzelfde voor alle honderden Windows virussen zou doen - de virusdefinities van mijn virusscanner voor Windows worden vrijwel dagelijks vernieuwd! Zo groot is het risico van dit Linux virus nu ook weer niet, in vergelijking met het risico van een groot aantal Windows virussen en wormen. Als je hiermee begint kun je wel bezig blijven…

  Als het werkelijk de bedoeling was om een discussie over systeembeveiliging aan te zwengelen, kom dan ajb met een lijst met links naar beveiligingssites, of met algemene tips voor systeembeveiliging (ja, daar bestaat inderdaad al een ander forum voor). Simpelweg triomfantelijk melden dat er nu ook (eindelijk! hoera!) een Linux virus bestaat - of een BeOS virus of een OS-X virus of een BSD-virus of whatever - voegt helemaal niets toe aan zo'n discussie. Nog afgezien van het feit dat dit absoluut niet het eerste Linux virus is en zeker ook niet het laatste zal zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.