Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anders (software)

Beveiligde bestanden openen.

spiderned
11 antwoorden
 • De server op het werk is kapot gegaan. De hdd kan ik nu wel inkomen maar….. De bestanden kan ik niet openen omdat ze beveiligd zijn! De hdd zat dus in een NT server, en iedereen had een eigen wachtwoord zodat de een niet bij de ander naar binnen kon kijken. De administrator kon dat bij iedereen. Ik heb dus wel al die wachtwoorden, maar hoe krijg ik nu de data vrij?
 • Je kunt met een DOS-opstartflop die een tool bevat die NTFS kan lezen de schijven benaderen. Omdat deze tool zich niks aantrekt van het rechtenssysteem van NT kun je gewoon overal bij, ongeacht de restricties die je in NT hebt vastelegd destijds.
  Dit geintje werkt ook met knoppix.

  Verder verwacht ik dat wanneer je de schijf in een andere pc hangt, je als administrator op die pc ook bij de bestanden zou moeten kunnen komen.

  Succes, Max
 • Oke beide heb ik, knoppix alsmede de dos opstartflop. Ik zal het gaan proberen. Moet ik dan de bestandend renamen of zo, om ze weer op de windows 98 machine te krijgen? Want de meeste hebben namen die langer zijn dan 8 tekens.
 • [quote:a6a4772fe5="Henk Bakker"]Moet ik dan de bestandend renamen of zo, om ze weer op de windows 98 machine te krijgen? Want de meeste hebben namen die langer zijn dan 8 tekens.[/quote:a6a4772fe5]
  Alleen DOS kan niet overweg met meer dan 8 tekens en 3 voor de bestandsextensie.

  Gewoon wat Max. al gezegd heeft; erbij hangen in een bestaand systeem.
 • Is allemaal zo makkelijk gezegd. Het basisprobleem blijft nog steeds dat ik een schijf heb met bestanden die ik terug moet plaatsen. Net als een backup terugplaatsen a.h.w.. Schijf komt uit NT. Ik heb geen machine met NT tot mijn beschikking. Wel 98, xp-home en xp-prof. Daarmee moet ik het doen. Ik heb ook alle wachtwoorden. Ik weet al vele jaren dat dos werkt met 8 tekens en drie voor de extensie. Daar heb ik niets aan met alle respect. XP herkent de schijf automatisch, 98 niet. Dus dos helemaal niet. Nogmaals allemaal makkelijk gezegd, maar de praktijk is anders!
 • Henk, de praktijk is precies hetzelfde.
  Die NT schijf is waarschijnlijk NTFS geformateerd.
  Die kan XP ook uitlezen als je hem in een bestaand systeem erbij hang.

  Dan kan je toch de bestanden kopieren naar de XP computer en daar de bestanden openen.
  Je heb tenslotte de wachtwoorden.

  Of zie ik nu iets over het hoofd?
 • Ik zie het probleem ook niet. Dat de op DOS-gebaseerde systemen de partitie niet herkennen is logisch, Deze kunnen niet omgaan met NTFS. Mogelijk dat er een applicatie bestaat die dit probleem oplost…
  Ook de 8.3-beperking is niet van toepassing alhier.

  XP kan zoals gezegd de schijf gewoon lezen, en je mag verwachten dat de administrator van een XP-systeem de bestanden kan uitlezen zonder lastig gevallen te worden met rechten e.d.
  Vanuit XP kun je dan de bestanden die je wilt redden kopieren (biv. op cd branden) of de bestandsattributen wijzigen zodat de restrictie verwijderd is.

  Mocht XP geen soelaas bieden, neem dan bijv. Knoppix (moet je wel mee weten om te gaan..) of een (DOS-)bootdiskette die kan omgaan met NTFS

  Succes, Max
 • In de laatste C!T staat een artikel over bestanden op een NTFS partitie te kunnen lezen onder DOS.

  Ik weet ff de naam van het proggie niet, het blad zit al in de koffer. :wink: en mijn CD's met handige proggies liggen al in de safe.

  //edit,
  Ik heb ff de koffer opengemaakt en gekeken.
  NTFS reader van Active@; zelf ff googlen.
 • Bedankt voor jullie reacties. In beide xp versies zie ik alle mappen. Maar… ik kan de mappen niet in, dát is het probleem. Het is een rechtenkwestie. Het gekke is dat er losse word of excel bestanden, die dus bij de persoon niet in de mappen staan gewoon kan lezen. Op de schijf staan van alle 15 pc's data. Ieder onder eigen naam. Zo was het op de NT-server opgeslagen. Met voor iedereen een eigen wachtwoord.
 • Kun je als administrator onder XP de bestandsattriburen van de mappen niet manipuleren?
  Zo neen, dan rest alleen knoppix of een opstartflop nog.

  Max
 • Thnx, maar die mappen zijn niet te manipuleren. Ook niet met shift en r.muisknop. Ben nog zoekende.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.