Vraag & Antwoord

Anders (software)

Downloaden is niet strafbaar

Anoniem
None
28 antwoorden
 • Dat is zo check anders computer idee maar is een keer:p
 • Aanbieden van spul waar auteursrecht op zit wel: en zonder aanbieden geen downloaden (beetje zinloos topic trouwens).
 • Ach ja, Computeridee, zegt eigenlijk wel genoeg. Die dachten ook dat je een DVD kon branden met een gewone CD-brander.

  Maar zelfs als downloaden niet strafbaar zou zijn, gebruik van het gedownloade materiaal is dat zeer zeker wel. Daar hadden ze natuurlijk niet aan gedacht.
 • er s natuurlijk nog nooit iemand die heeft gezegd dat downen strafbaar is .

  zoals honingmaker al zegt … downloaden is niet per se strafbaar, mits het freeware of share ware oid is …

  Je kan je in principe de godganse dag ongans downloaden aan de gratis programma's … maar zo gauw als een programma auteursrechtelijk beschermd is, zou je ervoor moeten betalen. Doe je dat niet, wordt het toch wel illegaalerig …
 • [quote:b648d96ba5="BrigitteW"]Ach ja, Computeridee, zegt eigenlijk wel genoeg. Die dachten ook dat je een DVD kon branden met een gewone CD-brander.[/quote:b648d96ba5]Serieus?! In welk nummer?
 • nou ja, als jij kan onderbouwen waarom het dan niet illegaal is….

  moet eerlijk zeggen dat als ik je startpost zo lees, het meer lijkt dat je reclame wilt maken voor dit baggerblad dan dat je een zinnige discussie wilt opstarten…

  dus jij wou zeggen dat als ik een illegale .iso download van I-net ik niet illegaal bezig bent :-?

  :lol: rare jongens dan bij computeridee lijkt me……

  geef eens een link naar de site waar dat artikel staat dan, kan er bar weinig over vinden….
 • In pricipe is het zo dat volgens de nederlandse wet iedereen het recht heeft om een kopie te maken voor eigen gebruik, er staat nergens in die wet dat je het origineel moet bezitten (die wet stamt uit een ver verleden toen uploaden en downloaden nog lang niet aan de orde waren, en is ingediend voor drukwerk ed. ),
  Je mag dus geen kopien maken voor iemand anders, maw downloaden voor eigen gebruik is legaal maar uploaden dus niet.
  BTW die wet is in revisie dus dit zou binnenkort wel een kunnen veranderen.
  Waarom denk je dat BREIN de uploaders van kazaa wil aanpakken, en het downloaden niet, omdat ze geen poot hebben om op te staan als je download.
 • Alleen downloaden is ook niet te controleren, als zij niet kunnen zien wat je nog meer hebt doordat je niks deelt. Alleen als je deelt mogen ze over je hdd surfen, anders valt het weer onder computerfraude. Als jij wel deelt kunnen hun heel gemakelijk over je hdd surfen en even een optelsom maken voor je boete ;)
 • [quote:7ce0842e3f="Captain_Kansloos"][quote:7ce0842e3f="BrigitteW"]Ach ja, Computeridee, zegt eigenlijk wel genoeg. Die dachten ook dat je een DVD kon branden met een gewone CD-brander.[/quote:7ce0842e3f]Serieus?! In welk nummer?[/quote:7ce0842e3f]

  Geen idee, er is een keer een hele lading Computeridee-lezers op de diverse fora neergedaald met de vraag of het zou kunnen want ze hadden het gelezen. Ik lees het blad zelf niet.
 • nah mijn ouders lezen de comp id ook wel eens …

  en sjah er staan dingen in dat je denkt van … :evil: :evil: :evil:

  ze liegen gewoon …
 • Voorstel om ComputerIdee voortaan ComputerGeenIdee te noemen :lol:
 • Overigens heeft Computeridee in het verleden wel meer beweerd dat dingen toegestaan waren, zoals bijvoorbeeld dat je Canal+ gratis mag kijken dmv een crackprogramma en een tv-kaart.

  Achteraf dacht de rechter daar heel anders over :lol:

  @ BrigitteW Ik stem voor de naamswijziging van computeridee :wink:
 • iets wat je download hondelrm, Maak je natuurlijk niet zelf …

  Dus daar ga je al de mist mee in …

  Je mag idd volgens de wet 1 kopie zelf maken …

  maar als jij iets download is dat zodoende al niet eens zelf gemaakt, maar door een ander van wie jij het afneemt …

  En het woord kopie zegt het al … overgenomen, identiek aan het origineel.. dus die zul je dan toch zelf moeten hebben … Of je die dan ook per se moet houden … daar kun je over twisten ..

  Dat downloaden iets zelf maken is?? sjah ik durft het toch te betwisten
 • Op het moment dat jij iets download, kopier jij het van de server. Het origineel blijft immers op die server staan, en jij geeft opdracht om het te downloaden.

  edit:
  Staat in PC-Active oktober 2002, met enkele links over en naar de nederlandse auteurswet (uit 1912 btw)
 • Uh ja, so?
 • auteurswet 1912

  Het is volgens artikel 16b toegestaan om een thuiskopie te maken van auteurs rechtelijk materiaal, nergens staat dat je het origineel in je bezit moet hebben.

  MAAR: voor computer programma's geldt dat je een reserve kopie mag maken indien je de rechtmatige gebruiker bent, dwz dat je het origineel in je bezit hebt, artikel 45k.
 • Dus downloaden is strafbaar.
 • Goed downloaden is strafbaar.
  Je mag alleen dingen downloaden waar voor je betaald of het moet
  freeware/ shareware zijn.
  Mooi mag er nu een slotje op.
 • In de wet staat duidelijk dat het aanbieden (m.a.w. upload) van auteursrechterlijk beschermd materiaal waar geen toestemming voor verleend is strafbaar is.
  Er wordt echter niets vermeld over het 'downloaden' zelf.
  Tsja, zonder upload heb je ook geen download…


  Artikel 16b lid 5.
  [i:b598abecbd]"Indien een ingevolge dit artikel toegelaten verveelvoudiging heeft plaatsgevonden, mogen de vervaardigde exemplaren zonder toestemming van de rechthebbende op het auteursrecht niet aan derden worden afgegeven, tenzij de afgifte geschiedt ten behoeve van een rechterlijke of administratieve procedure."[/i:b598abecbd]

  Downloaden is niet direkt strafbaar.

  Bovendien geldt in onze rechtspraak nog altijd dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is!


  Interessant:
  [i:b598abecbd]Dit heeft Brein-directeur Tim Kuik desgevraagd bevestigd. "Het gaat ons dan echt om de grootverbruikers, [b:b598abecbd]dus mensen die enkele honderden muziekbestanden delen.[/b:b598abecbd]" Brein zegt de juridische mogelijkheden 'zeker te gaan onderzoeken'.[/i:b598abecbd]

  Ik kan me onlangs nog een uitspraak/citaat herinneren dat e.o.a. hoge pief (Kuik?) zelf zegt dat hij ook wel eens mp3's download of in bezit heeft, maar ze zelf niet ter beschikking stelt. Weet alleen niet meer waar deze citaat terug te vinden is.
 • [quote:eaac208a86="PS"]Overigens heeft Computeridee in het verleden wel meer beweerd dat dingen toegestaan waren, zoals bijvoorbeeld dat je Canal+ gratis mag kijken dmv een crackprogramma en een tv-kaart.

  Achteraf dacht de rechter daar heel anders over [/quote:eaac208a86]ALs je dat artikel gelezen had, had je ook kunnen lezen zoiets als dit: [i:eaac208a86]We hebben Canal+ om een reactie gevraagd, maar daarop kwam geen commentaar[/i:eaac208a86] Dus het was trouwens ook niet zo slim van Canal+ om zich stil te houden. Het blad kreeg enorm veel aandacht, en iedereen ging Canal+ hacken. Canal+ sneed zichzelf in de vingers :lol:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.